Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 35 glasov Ocenite to novico!
Samantha Fox
Najbolj atraktivno ime sobotnega dela in morda kar celotnega festivala je bila letos Samantha Fox. Foto: Borut Živulović/BoBo
Samantha Fox
Samantha Fox, britanska glasbenica, nekdanje "dekle s tretje strani", ki je imelo prgišče uspešnic v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Foto: Borut Živulović/BoBo
Samantha Fox
V Slovenijo se je vrnila po letu 1988. Foto: Borut Živulović/BoBo
Samantha Fox
Foxova je v Slovenijo prišla s svojo spremljevalno skupino. Foto: Borut Živulović/BoBo
Hamo & Tribute 2 Love
Medtem ko je Foxova nastopala na odru Jubilejnik, je občinsko dvorišče napolnila zasedba Hamo & Tribute 2 Love. Foto: Borut Živulović/BoBo
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love so sredi intenzivne koncertne turneje. Foto: Borut Živulović/BoBo
San Di EGO in Samantha Fox
Foxova je najprej stopila na oder v družbi skupine San Di EGO. Foto: Borut Živulović/BoBo
San Di EGO in Samantha Fox
Sergej Škofljanec ob boku z ikono 80. let prejšnjega stoletja. Foto: Borut Živulović/BoBo
Vrhunec sobotnega dogajanja je bil veliki ognjemet z gradu, ki si ga je ogledalo več sto gledalcev. Foto: Borut Živulović/BoBo
Pred ognjemetom je bil pogled gledalcev usmerjen v reko Savinjo, kjer so organizatorji priredili posebno vodno simfonijo. Foto: Borut Živulović/BoBo
Tudi letos so lahko obiskovalci šotorili ob prizorišču Piva in cvetja - cena za šotorjenje je bila deset evrov. Za parkirnino pa tri. Foto: Borut Živulović/BoBo
Prvič je bilo treba za vstopnino odšteti 15 evrov oz. 30, če se je obiskovalec odločil za tridnevni obisk. Foto: Borut Živulović/BoBo
Pestro dogajanje je bilo tudi po ulicah Laškega. Foto: Borut Živulović/BoBo
Letos so Laščani poskrbeli za nadgradnjo kulinarične ponudbe - a zgolj s tremi stojnicami. Foto: Borut Živulović/BoBo
Franc Zdolšek
Konec prireditve Lepo je res na deželi je pospremil tudi župan Franc Zdolšek. Foto: Borut Živulović/BoBo

Dodaj v

Foto: Samantha Fox - svojevrsten fenomen Piva in cvetja

MMC na festivalu Pivo in cvetje
16. julij 2017 ob 06:59
Laško - MMC RTV SLO

Lahko pridejo ikona 80. let prejšnjega stoletja Samantha Fox, ljubljenci MTV-ja v 90. letih prejšnjega stoletja Ugly Kid Joe, toda čarovnija Piva in cvetja je drugje.

Ta se zgodi - kot se je znova potrdilo sinoči -, ko se meščani in obiskovalci razvrstijo po glavnem mostu nad Savinjo in na letos "zastonjkarskem" bregu festivala ter skupaj zrejo v vodno simfonijo, ki jo nekaj minut čez deseto uro zvečer nadgradi ognjemet z gradu.

Najbolj atraktivno ime sobotnega in morda kar celotnega festivala je bila letos Foxova. Ne toliko zaradi glasbenega ugleda kot zaradi pečata, ki ga je pustila v ("trash") popkulturi pred desetletji. Na največjem glasbenem odru v Laškem - Zlatorog - se je z njo najprej sklenilo poglavje, ki so ga začeli pisati člani skupine San Di EGO septembra lani, ko so izdali priredbo skladbe Touch Me, ki jo v izvirniku poje Foxova.

Zaprisežena rokerica se je najprej na priredbo odzvala prek videosporočila, kjer je poudarila, da njihova različica skladbe "zelo dobra". Nato pa je v stik s Foxovo stopil organizator festivala Pivo in cvetje in jih povezal. "Hvala bogu ji je bila naša različica njene zimzelene uspešnice tako všeč, da je privolila tudi v nastop z nami," je ob tem dejal pevec skupine San Di EGO Sergej Škofljanec.

Organizator si za začetek zadnjega koncertnega večera verjetno ne bi mogel izbrati boljšega promotorja tekočine, ki napaja festival, kot so San Di EGO. "Mislim, da si lahko ob tej priložnosti vzamem odmor. Poslušaj to," je odprl pločevinko Škofljanec nekje na drugi polovici njihovega nastopa. San Di EGO so v Laško prišli na krilih dveh studijskih albumov.

In tudi za sam začetek so občinstvu, ki je do polovice zapolnilo prostor med odrom in mešalno mizo, ponudili svoj prvi singel Zadnji cent. A Škofljanec, kitarist Matic Ajdič, bobnar Jure Doles in baskitarist Martin Rozman so se predvsem zatekli k preverjenim priredbam skladb, kot so Smoke On The Water, We Will Rock You, Friends Will Be Friends, We Are The Champions, Stayin' Alive ... In seveda k najbolj pričakovani priredbi večera Touch Me.

Trenutek z ikono nekega drugega časa
Ob tem se jim je pridružila tudi Foxova, ki je na oder Zlatoroga pritekla nekaj minut čez osmo uro zvečer, objela Škofljanca in nagovorila zbrane: "Ste pripravljeni, Laško?" Odpela je prvi del svoje največje uspešnice, nato se s Škofljancem podala v duet in na koncu vse povabila na svoj nastop malce stran od Savinje - na oder Jubilejnik, ki so ga pred tem ogrevali Poskočni muzikanti.

"Zgodba s Samantho Fox se ne bo končala, ampak le nadaljevala, saj bomo od zdaj naprej imeli še večje veselje izvajati skladbo Touch Me na naših koncertih, ker nas bo vedno spomnila na ta nepozabni trenutek, ki ga bomo delili na odru z legendarno pevko," je poudaril Škofljanec.

Dobro uro po koncu nastopa je Foxova s svojo skupino zbrane pozdravila z odra Jubilejnik, kjer je leta 2015 na primer močno sled predvsem zaradi svojega glasu pustila Katrina iz zasedbe Katrina and the Waves. "To, da bi jo spremljali na njenem nastopu, ni bilo v interesu nikogar od 'vpletenih', saj bi za to potrebovali kar nekaj vaje, kar pa seveda zahteva tudi veliko časa, ki ga pa na nobeni strani ni dovolj na razpolago," je pojasnil Škofljanec, "Volja in želja pa vsekakor ostajata ... Bomo videli ... Mogoče kdaj."

A sam nastop Foxove je bil nekaj ... kar bi se lahko končalo na odru Zlatorog. Nihče ne more oporekati njenemu pečatu v popkulturi, ki ga je pustila s svojimi fotografijami in navsezadnje z uspešnico Touch Me. V 90. letih prejšnjega stoletja ji je uspela popolna preobrazba v urbano dekle (tudi na račun ponovne združitve s Full Force), leta 2005 pa se je vrnila v svet popa s studijskim albumom, ki ga je izdala po dobrem desetletju, Angel With An Attitude (in še danes velja za njenega zadnjega). V oči bode tudi to, da se britanski mediji po njenem slovesu iz Big Brotherja znanih oseb niso kaj prida ukvarjali z njo.

Svojevrstni fenomen
Danes gospa v šestem desetletju svojega življenja se je po letu 1988 vrnila v Slovenijo. Takrat je nastopila v Ljubljani, toda zamudila in kar nekajkrat ponovila uspešnico Touch Me. Tokrat jo je v Laškem zgolj dvakrat - prvič na odru s San Di EGO, drugič sama ob spremljavi svoje skupine. A tisti, ki so čakali zgolj na ponovitev ali pa prvo izvedbo večera omenjene skladbe, so pretrpeli davek slabega ozvočenja - v prvih vrstah se pevke skorajda ni slišalo, vmes so morali zamenjati njen mikrofon zaradi pokov.

Foxova je tako s premikanjem z ene strani odra na drugega, z gibi (kakor so jih bili njeni oboževalci vajeni pred leti) in mimiko obraza delovala bolj animatorka kot pa pevka. Tako je s skupino dajala izhodišča za prepevanje skladb, ko so Nothing's Gonna Stop Me Now, Hold On Tight, Confession ... Čeprav ni dajala izjav za sedmo silo, je kar nekaj besed namenila svojim oboževalcem (med njimi je bilo v prvi vrsti precej Italijanov). "Lepo je tu v vaši državi. Tudi lepi ljudje ste tu. Zelo seksi," je dejala v enem izmed svojih nagovorov.

Glasba je bila doma nekje drugje
Hkrati pa je tudi pred izvedbo skladbe I Give Myself To You namenila nekaj besed tistim, ki jo podpirajo že vrsto let. "Moja naslednja pesem je z zadnjega albuma in je posvečena vsem oboževalcem, ker brez vas me ne bi bilo tu." Kdor je želel vsaj enkrat v življenju videti razvpito Samantho Fox, je prišel na svoj račun. Tisti, ki so si zaželeli še ene vrhunske glasbene predstave, pa so bili razočarani.

A verjetno jih takrat sploh ni bilo na Trubarjevem nabrežju, saj so v zavetju občinskega dvorišča prav takrat delili svojo ljubezen Hamo & Tribute 2 Love. Tamkajšnji oder in prostor sta ponudila popolno izhodišče za intimno predstavo, ki so jo ponudili trenutno najbolj koncertno dejavni bluzrokerji pri nas. Do konca njihovega nastopa, ki se je začel s skladbami I Wish You Well, Nazaj in Ona gre, se je dvorišče napolnilo do zadnjega kotička.

Sobotno dogajanje so v zgodnjih jutranjih urah na odru Zlatorog sklenili Big Foot Mama, tega so pred tem ogrevali Superhammers in Airbourne. Po Foxovi so na odru Jubilejnik za pravo zabavo poskrbeli Kingston, moramo pa še omeniti nastop Marka Hatlaka in Futanga, ki je ogreval oder Special pred prihodom že omenjenih Hamo & Tribute 2 Love.

Prvič v celoti plačljiv festival
A v mestu ob Savinji se že četrto leto piše drugačna - za obiskovalca dražja - zgodba. Težnja programskega vodje Urbana Centa, da postavi festival Pivo in cvetje na svetovni zemljevid, se je začela z neposrečeno potezo plačljivega odra v Jagočah leta 2014, medtem ko je bilo v središču koncertno dogajanje brezplačno. Za tridnevno vstopnico v Jagočah je bilo takrat treba odšteti 50 evrov - tam so med drugim nastopili Triggerfinger in The Winery Dogs.

"Leta 2014, ko sem začel graditi ta festival, sem imel nekaj težav pri vabljenju tujih glasbenikov, ker v tujini festival ni poznan. Agenti so se morali močno zanesti na mojo besedo. A vsako leto je to manjša težava, ker nas imena, ki so nastopila v zadnjih štirih letih pri nas, že uvrščajo med evropsko zanimive festivale," je poudaril Centa.

Oder v Jagočah se ni obdržal več kot eno leto in že leta 2015 leto so organizatorji vabili z imeni, kot so Europe, Natalie Imbruglia in Katrina iz skupine Katrina and the Waves. Tudi dejavnik brezplačnosti se ni vedno izkazal v korist tujim imenom, če imamo v mislih večer, ko je pred Mi2 nastopila prav Imbruglia, množico pod oder Zlatoroga pa so privabili šele fantje iz Rogatca.

"Po mojem mnenju je Pivo in cvetje osrednji slovenski festival. Pri tem želim ohranjati slovensko identiteto festivala. Za nas so slovenski in tuji izvajalci popolnoma enakovredni in to želimo pokazati tudi navzven. Vse obravnavamo enakovredno. Nikoli nimamo slovenskih izvajalcev za 'predvozače' tujim. Velikokrat slovenska skupina nastopi tudi kot zadnja - v terminu nosilca festivala," je za MMC poudaril Centa.

Lani so Mi2 znova privabili več obiskovalcev pod oder Zlatoroga v primerjavi s tujimi gosti, ki so nastopili pred njimi - takrat Mando Diao. "Pri nas krog skupin, ki so primerne za nastop na največjem odru - tu govorim o rokerskih skupinah -, ni zelo širok. Ne gre zato, da je težava kakovost skupin, ampak marsikatera je še premalo poznana, da bi lahko nastopila v festivalskem 'prime time' terminu. Na neki način lahko nekatere skupine ponovimo in s tem ni nič narobe, ker jih ima občinstvo rado," je poudaril Centa.

A lani so obiskovalci prvič ob vhodu lahko plačali simbolično vstopnino. Poudarek na lahko. Dva evra, kot je stal vsak plastični kozarček piva, so lahko obiskovalci prispevali za dobrodelni projekt, s katerim so želeli organizatorji podpreti slovensko glasbo. Izkupiček je bil namenjen mladim nadarjenim glasbenikom in ljubiteljskim skupinam.

Davek vstopnine
Letos je obiskovalce na mostu za prehod na drugo stran Savinje čakala ekipa varnostnikov, ki je pregledovala zapestnice. Za enodnevno vstopnico je bilo treba odšteti 15 evrov, za tridnevno 30. In največji zmagovalci pri tej odločitvi so nedvomno postali gostinci, ki so postavili svoje jurčke pri železniški postaji in tam ponujali pivo in hrano. Vstopnina je pustila svoj pečat na obisku festivala. Morda to še najlažje opišemo tako, da si pred leti za prehod od enega do drugega odra potreboval vsaj trikrat več časa kot na primer sinoči - izključno zaradi manevriranja med množico ljudi, ki se je stekala po laških ulicah.

Glasbena ponudba zahteva svojo ceno. In tu izstopajo predvsem imena tujih izvajalcev, kot so letos Ugly Kid Joe, Level 42 in Samantha Fox. "O konkretnih številkah njihovih honorarjev ne smem govoriti, ker nas k temu zavezujejo pogodbe. Ampak mislim, da zelo racionalno izbiramo svoje nastopajoče. Seveda so stroški, ki so povezani s prihodom tujih glasbenikov, višji kot s prihodi domačih. To je običajno za umetnike, ki delujejo na mednarodnem trgu. Vendar mislim, da jih ne preplačujemo, ker izbiramo v rangu nam dosegljivega in najboljših imen za občinstvo," je poudaril Centa.

Dva vzporedna svetova v Laškem
Vendar bolj kot glasbeni je Pivo in cvetje še vedno družabni dogodek, kjer je na prvem mestu druženje, šele na drugem uživanje v glasbi. Ulice so še vedno polne, a preprosto je na vsakem kotu več ponudbe, kot je obiskovalcev. Še vedno lahko na vsakem drugem ovinku najdete improvizirane "diskopostaje," kjer didžeji ponujajo izbrane skladbe balkanskih izvajalcev na enem koraku in komercialne (predvsem elektronske) uspešnice na drugem.

Toda vidite lahko tudi dobro založene ponudnike hrane in prazne mize ob njihovih postojankah. Laško je že tradicionalno v času trajanja festivala ena velika točilnica (za 0,5 litra točenega piva je bilo treba tudi letos odšteti dva evra), kjer se razpredajo štirje osrednji glasbeni odri. Kot zanimivost: Laščani so letos pripravili prav posebno razstavo, na kateri je prikazana najbolj priročna embalaža za pivo, kadar ga nesemo s sabo na izlet, piknik, potovanje … pločevinka.

Pivo in cvetje je letos, kar zadeva kulinarično ponudbo, storilo korak naprej. Na stojnicah s hrano se niso prodajale zgolj dobrote z žara (kakor je bilo to običaj vsa ta leta), ampak so Laščani pripravili posebno Ulico okusov, kjer so se na treh stojnicah prepletali okusi Tajske in Španije. Letos so lahko obiskovalci tako med drugim za slabih šest evrov poskusili rdečo curryomako s kokosovim mlekom, mešano zelenjavo, bambusom, tajskimi svežimi zelišči, postreženo z rižem, nepogrešljivi pad thai za 6,5 evra in osvežilne smutije za tri evre.

Pester etnografski program
Ena izmed najsvetlejših točk letošnjega festivala Pivo in cvetje je bil bogat etnografski program, ki je bil posvečen 90. obletnici mesta Laško. Prav ta je tisti, ki še vedno ohranja del tiste ljudskosti, zaradi katere so nekoč meščani in obiskovalci vzeli festival za svojega.

V ta namen so se po mestu ob sončnem zahodu znova sprehajale mažoretke ob spremljavi laške pihalne godbe. Pot jih je znova vodila do Valvasorjevega trga, kjer se je končala prireditev zveze Možnar Lepo je res na deželi. Zdaj že tradicionalno je prostor pred banko oblikovan kot vas, v kateri člani Možnarja z gosti prikazujejo šege in običaje podeželja. Prizorišče je zaokroženo s hiškami, v katerih poteka prodaja domačih dobrot in izdelkov, dopolnjujejo pa jih domači mojstri in rokodelci, ki v sklopu Pouličnega dogajanja prikazujejo že pozabljene obrti in veščine.

"V veliko čast mi je, da se vam lahko zahvalim - predvsem nastopajočim. Mislim, da je v treh dneh sodelovalo skoraj 500 prostovoljcev, ki so prikazali življenje v naši preteklosti od leta 1927 naprej, ko je Laško dobilo mestne pravice," je ob tem dejal župan Franc Zdolšek in povabil vse na današnjo sklepno povorko. Mimogrede: tradicionalne 'ohceti' letos ne bo, saj se ni prijavil noben par.

Klavdija Kopina, foto: Borut Živulović/BoBo
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
San Di EGO in Samantha Fox
Franc Zdolšek
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Samantha Fox
Prijavi napako
Komentarji
Steffy
# 16.07.2017 ob 08:56
Resnica je od tega plačanega PR- članka precej drugačna.
Letošnja prireditev Pivo in cvetje je po vsej verjetnosti s prihodom novega lastnika pivovarne verjetno zadnja v dolgoletni tradiciji.

Obisk letos je bil verjetno najslabši v dolgoletnem povprečju. Na prireditev je prišlo več kot pol manj ljudi kot pretekla leta.

Pivo in cvetje je postala prireditev brez vsebine. Programska shema, kot jo je oblikoval programski vodja Urban Centa se je popolnoma izrodila v nekaj, kar se na papirju dobro sliši, v praksi pa ne zanima nikogar oziroma le peščico ljudi. Pa še tisti so prireditev letos bojkotirali, saj se jim upira, da bi za vstop na javne površine morali plačati vstopnino (zadeva s pobiranjem vstopnine je zrela za vložitev predloga o kazenski ovadbi zoper organizatorja prireditve saj že po Ustavi Republike Slovenije nihče nima pravica nikomur omejevati svobodo gibanja, denimo v Zdravstveni dom ali podobno).

Pivo in cvetje se je v tem malem kraju rodilo kot nekakšen lokalni dan odprtih vrat pivovarne ob hkratni predstavitvi dejavnosti lokalnih društev kot so šahovska, športna, hortikulturna ipd.. Namesto tega je prireditev sedaj zasnovana tako, da ti najprej vzamejo 3 evre za parkirnino, 10 v kampu, ki to ni ter 15 za vstop na javno površino. Nato te zasujejo s kopico boljših ali slabših zvenečih ali odsluženih imen izvajalcev na različnih prireditvenih odrih, kjer se nahaja mešana populacija različnih glasbenih okusov, družno se najdejo le v pitju piva.

Vse skupaj je postalo pregreto. Prireditev vodijo in se z njo okoriščajo ljudje, ki so na te položaje prišli na koruptiven in nepotističen način (kot, da v mestu nimajo nikogar, ki bi vodil lokalno Turistično društvo - ne, iz bližnjega in večjega Celja so "uvozili" soprogo vodstvenega delavca pivovarne, da ljudem, ki so prej 40 ali 50 let uspešno vodili ta projekt, soli pamet s svojimi neoliberalnimi idejami in domačinom zaračunava usluge za storitve, katere so sami ustvarili).
Okoriščajo se razno razne tehnične službe, katere za ogromen denar prodajajo svoje usluge, domačini pa svoje delo opravljajo voluntersko, zastonj.
Prireditev je izgubila tisti čar, ko so se ljudje predvsem srečevali, glasba in druge prireditvene aktivnosti so bile prijeten dodatek druženju. Kot, da je sedaj vse skupaj bolj namenjeno mašineriji, ki vse skupaj organizira kot pa ljudem.

Pivo in cvetje 2017 je bilo bržkone zadnjič. Glede na to, v kaj se je izrodilo, je mogoče bolje in prav, da bo tako. Prireditve, katera je sama sebi namen, pravzaprav ne potrebuje nihče. Še najbolj jo bodo pogrešali lokalni obiskovalci, kateri so s to prireditvijo živeli desetletja.
Vsega skupaj, kar se je letos zgodilo, pa najbrž še desetletja ali pa nikoli ne bo doumel lokalni župan. Kako tudi. Piva bolje, da ne pije, saj že brez njega ne deluje trezno, na cvetje pa se tudi očitno ne spozna, saj je pred nastopom županske funkcije zafural podjetje, ki se ukvarja s cvetjem.

Pivo in cvetje, počivaj v miru.
artfilmfan
# 16.07.2017 ob 07:31
K nam res hodijo samo še odsluženi izvajalci ki so passe že desetletja, medtem ko obilo aktualnih in kvalitetnih stvari vidiš lahko samo še v sosednjih državah, nas se pa izogibajo. Nadvse žalostno stanje...
21.12.2012
# 16.07.2017 ob 08:44
foxova, uh nostalgija. staramo pa se vsi.
seven7
# 16.07.2017 ob 07:31
Malo je zrasla
a.orhidejca
# 16.07.2017 ob 08:31
previsoke cene za naš standard.
PlanetOfTheApes
# 16.07.2017 ob 10:58
Praznik mesta in druženja ljudi ob pivu in cvetju se je prelevil v "Festival". Seveda brez 15 EUR-skih zapestnic več ne gre. Pa se je kdo vprašal, če je to sploh zakonito, da zapreš mesto in za vstop na javno površino ali dostop do zasebnih objektov v mestu plačuješ vstopnino. Parkirišča in cesta so mogoče last občine ali države, objekti znotraj ograje pa so zasebna lastnina. Še dostopa do morja nam ne smejo ograditi.
PlanetOfTheApes
# 16.07.2017 ob 11:19
zzob- če je bil praznik Pivo in Cvetje v Laškem 50 let zastonj, zakaj pa ga je potrebno sedaj skomercijalizirati ? A ni denarja? Kaj pa sponzorji, lokalni gostilničarji in hotelirji. Saj ni potrebno vleči ne vem kakšne glasbene zvezde. Zame je dovolj Alfi Nipič in lokalni harmonikarji pa je vseeno dobra veselica.
PlanetOfTheApes
# 16.07.2017 ob 12:06
@Celjan27

Jaz hodim na veselice, ti pa pojdi na festival Ultro ali Exit če ti paše, meni ne bo nihče mestnega jedra zapiral in prodajal kart za vstop. To ni štadijon, športna dvorana ali zasebna njiva.
Zjesenic
# 16.07.2017 ob 13:51
Sm preveril. Domačini so imeli brezplačno. No kaj se sedaj tukaj napenjate, da vam zapirajo javne površine ?
TineB
# 17.07.2017 ob 10:41
Glorificirana vaška veselica ... To je P&C vedno bilo in vedno bo. Nekakšen lokalni zmazek, ki hoče biti všečem vsem (hoče biti hkrati sofisticiran in hkrati ljudski). Včasih je mladina - z mano vred - na to tripala, danes je pač boljše zabave več na voljo. Doma ali v bližnji tujini. Organizatorji, se bo treba bolj potrudit. In v preobilju (boljšega) piva na tržišču tudi Zlatorog čedalje bolj izgublja svoj sijaj.
zzob
# 16.07.2017 ob 11:00
Enaki komentarji kot za Lent. Vsi bi vse imeli zastonj, pa še pir iz diskonta bi si zraven v nahrtbniku prinesli. Za 18 evrov (s parkingom) sem sinoči videl 3 koncerte, tudi Samantho (pa v nasprotju z nizkimi pričakovanji sploh ni bila slaba). Drugače bi moral človek samo za koncert Aibournov ali Big Foot Mame dati toliko (ali pa še več).
čik
# 16.07.2017 ob 10:28
drugo leto pa kim wild pa tut jest pridem

redwinger
# 16.07.2017 ob 08:58
bili smo včeraj tam,pa nobeden ni pregledoval zapestnic,čeprav smo jih imeli,ubistvo smo jih kupili brez veze.
SanDiego so bili super,,,,jaz sem čakal Airbourne in niso razočarali,,No-ro.komi čakam,da jih vidim še kdaj.
drugače pa res ni bilo take gužve kot je znala bit včasih
topol
# 17.07.2017 ob 12:02
Strinjam se z določenimi predhodniki in menim, da javnih površin ne gre zapirati in pobirati vstopnino. Vstopnina je za dvorane, štadione, parkirišča, velike trge. Za vse, kar lahko dobro in jasno omejiš in ne moti svobodnega gibanja ljudi. Laškega ne poznam in tam nisem nikoli bil. Poznam pa Ljubljano. Velikokrat grem peš po mestu in naletim na kako prireditev. Malo postojim in grem dalje. To je smisel uličnih prireditev, da pritegnejo še koga, ki gre mimo. Mimo Cankarjevega doma greš in ne veš, kaj je notri. Pogledaš program, plačaš vstopnino in greš tja. Moti me pa zapiranje okolice križank in preganjanje ljudi proč od plačljive prireditve na Kongresnem trgu. Če ne prenašajo zastonjkarjev, naj gredo z njo v dvorano. Tam jih ne bo. Ne pa da preprečujejo gibanje po parku, ki je javna površina - ni za ograjo in ima vsak mimoidoči pravico postati in pogledati. Tudi tiste, ki namenoma pridejo in bi celotno prireditev spremljali poleg, bi moral organizator šteti kot tveganje. karte ne bi kupili itak, zakaj jim ne bi privoščili zastonj?
Skippy
# 16.07.2017 ob 15:39
Zgleda da eni tuki hodte sam na gasilske veselice in se vam zato zdi 15 € ogromno.., po drugi strani pa greste v oštarijo in vam ni velik če tam zapijete 30 € in zapravite še 15 € na športnih stavah.

Velikokrat grem v Avstrijo na podobne prireditve. Ne plačam nobene vstopnine, ampak Avstrijci so mojstri in ti z žepa poberejo veliko več denarja kot bi ga dobili z vstopnino. Vstopnina odbije preveč ljudi.
Billie Jean
# 16.07.2017 ob 15:15
"No, saj bi lahko povabili tudi kakšno legendo iz 60-ih!
Kakšnega Paula Mc Chartneya (ali kako se že piše?)."

Iz dveh razlogov njega ne bo:
1. on je še aktiven in veliko prevelika zvezda za tako zakotno prireditev
2. tudi če bi sprejel vabilo, bi zaračunal takšen honorar, da bi ga organizatorji bili prisiljeni "odvabiti"
Zjesenic
# 16.07.2017 ob 10:29
Ha, ha, pa Airbourne naj bi ogrevali za Big foot mamo. Tale pisura ne ve, da na festivalih glavne zvezde nastopajo predzadnji. Na ooncu pa ene še žgejo do jutra.
Zjesenic
# 16.07.2017 ob 10:21
Kera reklama za pozerje iz San Diego. Razen prired je ostalo, kar špilajo navaden pofl v rock preobleki. Besedila pa.....jojmene.
zzob
# 16.07.2017 ob 11:48
zakaj pa ga je potrebno sedaj skomercijalizirati ? ... Saj ni potrebno vleči ne vem kakšne glasbene zvezde.

V tem oziru imaš prav. Organizatorji se morajo odločiti, ali hočejo pompozni dogodek, ki dosti stane, ali pa nekaj, kar stane manj.
cocker
# 16.07.2017 ob 09:43
Nič ni narobe, da privlečejo to zvrst stare muzke. Ene sedaj zgleda moti, da to niso etnobalkan itd, itd...
Cel dogodek mi je super, laščanom čestitke!
Program obstaja že par mescev pred dogodkom in je kar nekaj glasbenih zvrsti. če ti nič ne paše, pač ne greš. Z užitkom sm ob (zame - dobri muzki) zvrnu par kriglov...
raknac navi
# 16.07.2017 ob 08:59
To pa je nivo! Bravo Hamo! Si nastopal na festivalu, kjer je bila najvecja zvezda Samanta Fox! Super! Legenda Hamo!!!
grinta
# 16.07.2017 ob 17:44
"Čez štirideset let lahko pričakuijem, da bo na tem festivalu nastopila Severina. Takrat bo zaradi iztrošenosti cenovno dosegljiva organizatorju."

Organizatorju so dosegljivi Rolling Stonsi, niso mu pa dosegljivi kupci kart.
Janko1973
# 16.07.2017 ob 16:43
Čez štirideset let lahko pričakuijem, da bo na tem festivalu nastopila Severina. Takrat bo zaradi iztrošenosti cenovno dosegljiva organizatorju.
Discom
# 20.07.2017 ob 15:47
Nekateri tu pišete brez argumentov in škodoželjno, ne vem kaj imate od tega. Pa da bi vsaj preverili stvari, ki se najdejo na spletu, ne pa kar nekaj na pamet pisati...pa še to narobe.
Otroci in madostniki do 16 let, v spremstvu vsaj enega starša, so imeli prost vstop....torej je druzino z otroci prislo 20 €, da so šli na ogled festivala (to je cena v predprodaji, ker se, verjetno, ne odločiš iti na tak festival zadnji trenutek). To je manj, kot če bi šla ta ista družina v kino.
Kamp res ni nek presežek sam po sebi, sanitarije sicer so, ne vem pa kako je z vodo, ker sam nisem bil v kampu. Ampak cena je bila enotna 10 € in to za 1 dan ali vse 3 dni. Torej je govora o simbolični ceni. In to je bil edini strošek kar se kampa tiče. Torej 10 € za 3 dni... Tako da, kdor je pravočasno izbral dogodek in kupil karte v predprodaji, je prišel zelo poceni skozi. Pa tudi 30 € za tri dni (nakup na dan prireditve) ne more biti predrago.
Tudi o zaprtju javnih površin so nekateri dajali napačne podatke na forumu. Zaradi festival so bile zaprte ceste (in prireditveni prostori) samo med 18:00 h in 06:00 h uro. In v tem času je bil pregled vstopnic in osebne prtljage. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da redarji niso bili pretirano zagnani (ali pa vsaj na vhodu, kjer smo šli mi skozi zaporo).
Torej je bili cez dan omogočeno čisto normalno gibanje za domačine, kot tudi za vse turiste. S tem da so domačini tako ali tako imeli prost vstop, ker so dobili brezplačne vstopnice (zapestnice). Kar je tudi prav. Kot je omenjeno v prispevku so domačinom razdelili 13.000 vstopnic.... ne piše pa da se jih je veliko prodajalo tudi preko spletnih strani, ki se ukvarjajo s prodajo (bolha,itd).
Čez dan ni bilo pretirano obiskovalcev festivala v mestu, saj se je program začenjal šele po 19:00 h. V resnici pa obiskovalcev zvecer (in ponoči) ni bilo dosti manj kot prejšnja leta. Malenkost manj obiska gre tudi na račun nekaj slabšega vremena in prodaja vstopnic tu sploh ni igrala neke pomembne vloge. Kdor je hotel iti pogledati neko določeno skupino (ali skupine) je pač prišel.....kdor pa je prej prihajal, ker se ni imel kam dati ali pa samo na pijačo in je ob tem poslušal še glasbo z odrov....pa je premislil ali se mu splača kupiti karto. In verjamem, da se je večini obiskovalcev nakup splačal. Nikjer drugje v Slo (niti v EU) ne moreš za 10 € pogledati kater bend takega formata, kot na Pivo in cvetje. Še za večino slo bendov bi dali več za vstopnino.
So pa organizatorji letos spremenili postavitve nekaterih štantov, ki so bili prejšnja leta postavljeni ob robu ozkih ulic. Zdaj so bili postavljeni na drugih lokacijah in zaradi tega je bil olajšan prehod po nekaterih ulicah. In ne zaradi manjšega obiska. Kar je samo pohvalno, tudi zaradi same varnosti.
Kar se tiče kvalitete bendov sploh ni res, da so vsi slabi in odsluženi....ker drugače ne bi tudi tujci hodili na to prireditev. Razlika je samo v tem, da se tujci dobro zavedajo kako poceni bodo prišli skoz z tako nizko ceno za vstopnino. Je pa tako, pravemu fanu benda ne bo težko dati nekaj € za vstopnino, da bo v živo od blizu videl in poslušal kar mu je všeč.
Nekdo na forumu je napisal, da bi lahko bile karte zastonj, saj jih itak ne bo noben kupil. Žal so časi socializma mimo, poleg tega (če je kdo slučajno pozabil) Laško ni več domače podjetje ampak so ga kupili tujci. Potem je najbolje da grem jaz v avtosalon in naj mi podarijo kakšen nov avto.....saj ga itak ne bom kupil :-D .
Že nekaj let hodim na festival in kvaliteta dobrih bandov se je zadnja leta kvečjemu povečala. Prejšnja leta so se vsako leto ponavljale iste skupine, zadnja leta pa je ponudba bolj pestra. Več je različnih bendov, več bolj znanih tujcev. Izjema so le Šank Rock, ki so "hišni band" pivovarne (ki je tudi njihov sponzor). Slišal sem, da so letos prvič na vseh odrih imeli tudi slo izvajalce...pa je to že 53-ti festival P&C zapored.
Kar se tiče nastopa tujih skupin, pa ni problem samo v denarju. Slovenija je prišla na slab glas, kar se koncertov dragih tujih skupin tiče. Cel kup koncertov je bilo zadnja leta odpovedano zaradi premajhne prodaje kart. Zato je potem težje pridobiti privolitev mednarodno priznane skupine da pridejo. Upam samo lahko, da bo festival P&C tudi v prihodnje uspel zagotoviti dobre skupine. Ker mi smo se imeli super.....in na mojih slikah je polno ljudi okrog odra :-)
maja kibira
# 16.07.2017 ob 19:47
Vcasih smo domacini placevali vse pol manj kot tujci...danes pa imajo domacini zastonj, ostali pa morajo placevati vstopnino za malo vecjo veselico z ze zdavnaj odsluzenimi glasbeniki..placuje se celo kamp brez ustrezne infrastrukture..to je cista diskriminacija in odiranje ljudi..vse skupaj se bo izrodilo in propadlo ce bodo vcasih dobro prireditev se naprej vodili ljudje ki o tem nimajo pojma. .to je ziv primer kako lahko nekaj pohlepnih nesposobnezev unici nekoc dobro prireditev..res skoda
Optimist99
# 16.07.2017 ob 15:26
@Celjan27
Exit se dogaja na Petrovaradinski trnjavi. Kamp pa se je premikal, enkraj je bil pri plazi, par let nazaj v centru mesta pri Mercatorju... Tam je na udaru le nekaj stanovalcev trdnjave. Zivi pa celo mesto, od kampa, preko mosta, po ulici navhrib ti prodajajo radijo in vse mogoce :)
Celjan27
# 16.07.2017 ob 12:28
@planetofapes:

Na Ultro ne bi sel, ker ni moja zvrst glasbe, ko si pa ze omenil Exit pa ja - dobra primerjava. Ce se ne motim, tudi tam zaprejo mesto in zaracunajo vstopnino. Kaj je s tem narobe?

Cel kraj zivi precej bolj od tega, kot od zastonjkarjev. Turisti pa pridejo samo, ce so znani bendi. Vceraj je bilo med publiko na Samanthi skoraj pol Italijanov, ki so prisli samo zaradi nje. Dvomim, da bi drugace prisli na vasko veselico:)

Ce bo Lasko kdaj vsaj malo primerljivo z Exitom, bodo naredili poleg prepoznavnosti kraja se dober posel.
leonis
# 16.07.2017 ob 10:58
Zgleda da eni tuki hodte sam na gasilske veselice in se vam zato zdi 15 € ogromno.., po drugi strani pa greste v oštarijo in vam ni velik če tam zapijete 30 € in zapravite še 15 € na športnih stavah.
iwe
# 16.07.2017 ob 10:41
Bil, čez dan vse prazno. Žalost.
sosman
# 16.07.2017 ob 10:13
Te, še pri nas neznane (očitne pozerje, sploh kitarist) "sandi ego" povzdigujejo na nivo Sam Fox, večne legende 80s. Kam smo prišli?
BepaJoseph
# 16.07.2017 ob 08:39
Bodimo realni - to je grozno! ( iz upokojenskih domov vlačijo upokojene izvajalce...)
Discom
# 20.07.2017 ob 16:06
Ob festivalu so organizirani tudi prevozi z vlakom. In tako je že nekaj let. Karta iz Lj je bila 5,50 € do Laškega in ob tem nimaš stroška s plačilom parkirnine (ali ostalih stroškov s prevozom). Kdor se je znašel, je lahko karto za nazaj dobil zastonj, če poiščeš hostese. Te ti dajo za pihati tester alkohola. Če si napihal (kar verjamem, da večini nj bilo težka naloga) si dobil brezplačen kupon s katerim si dobil karto zastonj. Lahko samo čestitam organizatorjem za tako potezo. Če ti že ponujajo alkohol, te še varno spravijo domov.
glasnost
# 17.07.2017 ob 12:10
Kar se tiče Foxove - zaplet z mikrofonom je res bil, drugače pa se jo je čisto okej slišalo. Ne vem, kje je stal novinar, da je ni slišal, mogoče pri kakem drugem zvočniku. In ja - ni ravno Adele, odpela je pa čisto korektno.

Glede vstopnine - v preprodaji je bila karta po 12 evrov. Za domačine je bil vstop prost. Za otroke in kulinariko je bilo poskrbljeno že pred prireditvenim prostorom, tj. na desni strani reke, torej brez vstopnine. Tudi tam so v soboto vrteli glasbo (pa tudi narodnozabavno vmes, ker jo je že nekdo omenjal). Tako da če je nekdo hotel iti samo na kako kračo in pivo, je lahko to opravil tudi brez vstopnine. Koncerti pa so bili za prišleke plačljivi. Pri toliko nastopajočih nekako logično.
Gepard007
# 16.07.2017 ob 15:50
Prej nikoli ni bilo plačljivo sedaj pa kar naenkrat ja. Očitno želi Heineken svojo kupnino dobit nazaj...
Skippy
# 16.07.2017 ob 15:36
Pa za razliko od prejsnjih let si lahko normalno hodil med prizorisci.

To je pravzaprav slabo. :)
Vrhovni
# 16.07.2017 ob 12:40
Prav zabavno postane, ko večni nergači želijo argumentirati svoja negativna stališča. Uporaba javnih površin, zapiranje cest, ...- tako je pri vsaki prireditvi, ki jih potrebuje, na vseh mestnih festivalih, kolesarskih in avtomobilističnih dirkah, maratonih, ... Vstopnina? Ta verjetno ne pokrije niti delčka stroškov, a vsi bi imeli vse zastonj. Glasba jim tako ali tako ni všeč, pa je kvečjemu vsega dobrega preveč. Nergači, pojdite v diskont po pivo, pa lepo v brezplačni park gledati rožice. Pa pospravite vsaj piksne za seboj.
smeško 562
# 16.07.2017 ob 11:13
Steffy je pac tipicna zastonjkarica. Ne razume da od minusa se ne da zivet
Stripppy
# 16.07.2017 ob 10:20
Ja, Airoburne so pravi koncertni band. Mi je žal da nisem utegnil iti včeraj.
lexani89
# 16.07.2017 ob 10:06
@Steffy

bravo lepo napisano!
seba goričan
# 16.07.2017 ob 09:16
Z vstopnino se znebiš problematikov in tistih,ki jih ne smem omenit...pustmo ozadja in spletke,ampak v predprodaji so bili vstopnice manj kot 10 evrov in pol se tukaj najdete stalni nergači,ki vam je to preveč...bodte pametni
Ramus
# 16.07.2017 ob 09:07
Dva vzporedna svetova v Laškem
Vendar bolj kot glasbeni je Pivo in cvetje še vedno družabni dogodek, kjer je na prvem mestu druženje, šele na drugem uživanje v glasbi.


Uživat v glasbi se ne da, to je festival direndaj, kjer razbijajo metalci in sp-jevčki vsak po svoje, kakor se jim zdi. Brezvezno nabijanje in galama. Letos porazno nizka udeležba, s prodajo pivovarne Laško, verjetno tudi zadnji direndaj festival pijančevanja v Laškem, ki z cvetjem nima nobene veze
fafner
# 21.07.2017 ob 12:53
kolk je pa to smešn, kolk so se tipi slinl po Samanti Fox še krepko v devetdeseta, ona je pa raj gleda za puncami. TOP.
izo
# 18.07.2017 ob 11:52
laško pivo je vedno slabše, v konkurenci tisočev odličnih poceni tujih piv pa tudi ne bo dolgo imelo solidnega tržnega deleža.

ljudje, kaj vam ni jasno, laško/union je tuje pivo! in čudežno,kr nenkrat delajo nefiltrirano, pa pšenično itd itd..
Samo Zakes
# 18.07.2017 ob 10:04
Zaprisežena rokerica, kakor piše v članku, je zapela recimo tudi komad Nothing's Gonna Stop Me Now, ki je s še nekaterimi njenimi "uspešnicami" plod štancanja produkcijske skupine Stock Aitken Waterman, ki je sredi osemdesetih let z najbolj ogabno sladkano glasbo skorajda uničila pop. TAko da gospa Samantha (ki sem jo kot mulec seveda zelo rad poslušal, še raje pa gledal) ni ravno zaprisežena rokerica.
Pa še o sexy Slovencih - Sammy je lezbijka.

V Laško sem hodil dolga leta, zdaj me že več let ni. Pretirana komercializacija in zaračunavanje zraka mi ne tekneta. Pa tudi - kakor je dejal že nekdo pred mano - laško pivo je vedno slabše, v konkurenci tisočev odličnih poceni tujih piv pa tudi ne bo dolgo imelo solidnega tržnega deleža.

ŽAL!
Optimist99
# 16.07.2017 ob 11:14
Pri glasbenih izvajalcih, Kingston, Jan Plestenjak, Šank Rock, Big Foot Mama, Dan D. Kot študent si jih videl na vsaki pasji procesiji, vsaj na pol leta. Od tujcev, pa niti ne poznam. Ne pritegne.

Pred leti je bila Alanis Morissete, Europe. Za taksne izvajalce, ceprav niso vec popularni, bi placal 15eur!
brehme
# 16.07.2017 ob 10:29
Odličen festival tudi to leto. Mene je najbolj navdušila Nuška Drašček z laškim Big bandom, četrkov večer.
Samantha Fox pa tudi po 30 letih odlično izgleda, zanimiva starostna skupina je prevladovala pod njenim odrom :) .
Na odru Special so bili tudi odlični Američani s Slovencem ki živi v tujini, Izzy and teh catastrophics.
Jan Plestenjak, Šank rock, BFM, Toni Cetinski, so tudi napolnili Aškerčev trg, oziroma cesto ob Savinji.
Tako, da ne vem, od kje imate podatke ,da je bil slab obisk.
Pivo je pa tudi teklo, nekaj jih je kar obležalo. Povečan šank, in prostor ob njem pri nefiltriranem, pa vseeno spet vrsta.
BACK
# 18.07.2017 ob 10:24
Festival piva, cvetja in urina :)
qwasyx
# 17.07.2017 ob 05:30
No money,, no honey... simpl ko pasulj..
cvirn1
# 16.07.2017 ob 17:29
Pa nevetjetni ste. 15 EUR oz. 9 EUR ce si se zgodaj spravil k nakupu karte ni noben denar za te izvajalce. Organizacija je bila vrhunska, ljudi sicer res malo manj, a prav zaradi tega se je dalo "dihat". Line-up je bil 1 A, domacini pa so imeli brezplacen obisk. Tako da tole letosnje jamranje glede vstopnine je porazno in abotno. Dobre stvari pac niso zastonj in tako je prav. Ce pa pac nimas teh par eurov pa tudi ne verjamem, ker gre za res dokaj simbolicno vstopnino. Tako da nehajte jamrat in se pizdit cez vse.
Celjan27
# 16.07.2017 ob 11:43
@planetofapes:

Pa pojdi potem na vaske veselice.

Zame je to velik korak naprej in kapo dol organizatorjem, da se tako trudijo tudi s spremljevalnim programom (razna hrana, merchandisign, dosti redarjev,...), pa se znebijo se zastonkarjev z ruzaki polnim plocevink.
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
11
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo