Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi

Na sporedu, 16.4.

00:00
Poročila


00:15
Nočni obisk: Lea Bartha Pesek

Nočni program bomo polnili z glasbo - džezom, gospelom, popevkami, glasbo iz gledališč in muzikalov, sinhronizacijami risanih filmov, plesom - klasičnim in džezovskim baletom, standardnimi in latinskomeriškimi plesi, pedagoškim delom, muzikologijo, učenjem petja in še čem. Na nočni obisk je Lucija Grm povabila vsestransko umetnico Leo Bartho Pesek.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


02:10
Ponovitev

V pekarno na Poljanski ulici v Ljubljani se je podala Andreja Gradišar, da je v mikrofon ujela pogovor z Mattom Hamlinom. Američan, nekdanji marinec, je partnerico Slovenko spoznal med igranjem spletne igrice. Po nekaj časa je dozorela odločitev, da zaživita skupaj in da bo on tisti, ki se bo preselil. S seboj v Slovenijo je prinesel tudi knjižico z recepti svoje babice in iz te zdaj črpa navdih, sestavine in recepturo pri delu v pekarni. To je njegov Drugi pogled.


02:35
Ponovitev


03:00
Poročila


03:20
Zvočna knjiga: Figa, 4. del, Ob izidu zvočne knjige vsak dan poslušamo posamezna poglavja romana Figa Gorana Vojnovića. Bere Benjamin Krnetić.

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno ob pomoči sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa.


04:00
Poročila


04:45
Dnevni koledar: Dnevni koledar 16. 4.

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


05:25
Prisrčnica: Prisrčnica 05:25 Vera Šolinc, tekstopiska

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.


05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


05:50
Duhovna misel: Robert Friškovec: Pravičnost

V današnji ponovitvi Duhovne misli katoliški duhovnik, ki skrbi za zapornike, Robert Friškovec razmišlja o pravičnosti. Ta gradi skupnost, a v imenu pravičnosti so tudi bili storjeni zločini. Pravičnosti torej ne bi smeli izrabljati.


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar


06:15
Vreme z meteorologom


06:45
Petek brez pravila, Edina jutranja rubrika, v kateri se lahko znajde vse. In v kateri povemo (skoraj) vse.

Edina jutranja rubrika, v kateri se lahko znajde vse. In v kateri povemo (skoraj) vse.


07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


07:40
Zeleni nasvet: Težave s trato, Snežna plesen, mah, gnojenje in zračenje

Med najbolj pogoste težave, ki kvarijo videz zelenice, sodita mah in snežna plesen. Ta se kaže z rjavimi ali belimi krogi po trati spomladi. Kako se ju rešiti, pa tudi kako in kdaj gnojiti trato, kako pogosto jo zračiti, bo povedal Plantellin strokovnjak, agronom Vanes Husić.


08:00
Poročila


08:05
Svetovalni servis

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.


08:30
Dober dan z Anjo

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
Na današnji dan, 16. aprila leta 1924, se je rodil ameriški skladatelj Henry Mancini, ki se je v glasbeno zgodovino zapisal kot avtor nekaterih najlepših filmskih melodij. Za dober dan njegova skladba Moon River, ki jo bo zapel Danny Williams.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


09:10
Iz glasbenega uredništva

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.


10:00
Poročila


10:10
Radio Ga Ga

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.


11:00
Poročila


12:00
Poročila


12:05
Na današnji dan: 16. april

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


12:20
Prvi na maturi: Angleščina 1, Ne bojte se slušnega razumevanja, skozi pogovor čim več vadite za ustni del in dobro preberite knjigi

Med obveznimi predmeti na splošni maturi je angleščina tista, ki maturantom povzroča najmanj preglavic. Kandidati lahko izbirajo, ali bodo izpit opravljali na osnovni ali višji ravni, na obeh jih čakata pisni del, ki je sestavljen iz pisnega in slušnega razumevanja, ter ustni del. O letošnjih novostih pri angleščini na maturi, o nasvetih za dobro pripravo in najpogostejših napakah, ki jih maturanti delajo pri tem izpitu, se je Tadeja Bizilj pogovarjala z Liso Mislej Vončina, magistrico profesorico angleščine in ustanoviteljico spletne platforme Razturi na maturi.


13:00
Danes do trinajstih, Na sporedu ob 13.00

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:20
Po Sloveniji, Na sporedu ob 13:20

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja


13:53
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


14:30
Labirinti sveta: Konec vojne. Začetek vojne?, Afganistanski Talibani pravijo, da so v vojni zmagali in da je Amerika izgubila

Ameriški predsednik Joe Biden je tudi uradno napovedal dokončni umik vojske iz Afganistana. Datum je simboličen - Američani naj bi odšli do 11-ega septembra, 20 let po terorističnem napadu na Združene države, ki je bil tudi povod za začetek vojne. Umik iz Afganistana so potrdile tudi članice zveze Nato. Zavezništvo sicer vse bolj skrbi zaostrovanje med Ukrajino in Rusijo. Prav tako marsikoga skrbi ravnanje Irana, ki se očitno odloča za vnovično krepitev bogatenja urana.


15:30
Dogodki in odmevi, Na sporedu ob 15.30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


17:05
Studio ob 17.00: Tedenski aktualni mozaik, O odpiranju gostinskih teras, kaotičnem uvajanju samotestiranja in cepljenja maturantov, o opremljanju slovenske vojske in umikanju ameriške iz Afganistana.

V tednu po zaprtju države se je epidemična slika nekoliko izboljšala. Komaj dovolj za zgolj previdno odpiranje gostinskih vrtov in teras v manj tveganih regijah. Gostinci zahtevajo hitrejše sproščanje omejitev in izdatnejšo pomoč države. Komentiramo tudi popolno zmedo s samo-testiranjem šolarjev in dijakov ter s cepljenjem maturantov in domnevnim prelaganjem mature. Sprašujemo se o pomenu in posledicah odločitve našega ustavnega sodišča glede izdatnih vojaških nakupov ter o ozadju in posledicah umika ameriških in tudi naših vojakov iz Afganistana. Kritični pregled tedna v Studiu ob 17ih s Sandro Krišelj.


18:10
Svet kulture na Prvem

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.


19:00
Samoumiritev: Dajmo dobro bolj naglas!, Strahovi in skrbi so ponavadi glasnejši

Kaj dobrega se vam je danes zgodilo ali pa ste vi doprinesli v ta dan? "Imamo pred očmi, pa ne vidimo. Dogaja se, pa ne začutimo. Ali začutimo le za hip in nam potem teža negativnega preglasi ta občutja." Tako razmišlja prof. dr. Borut Škodlar v vaji "gledati dobro", s katero se naučimo, kako v večerno bilanco dneva doprinesti tudi dobro.


19:45
Lahko noč, otroci!: Josef Guggenmoos/Marjana Kobe: Ptiček Kraljiček, Pripoveduje igralka Marjana Klanšek

Kralj Ludovik Ljubeznivi je vsem poklonil telefone …
Pripoveduje: Marjana Klanšek.
Napisal: Josef Guggenmoos.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1979.


20:00
Kulturni fokus: Kartuzija Jurklošter, Samostan menihov kartuzijanov v Jurkloštru, sicer eden najlepših primerkov srednjeveškega stavbarstva pri nas, je bil med 12. in 16. stol. v središču evropskega duhovnega, intelektualnega in celo političnega življenja

Na ozemlju današnje Slovenije so bile v visokem oziroma poznem srednjem veku ustanovljene kar štiri kartuzije: v Žičah, Bistri, Pleterjah in Jurkloštru. In prav zadnji smo se posvetili v tokratnem Kulturnem fokusu, ko smo se spraševali, kaj je menihe kartuzijane iz Francije pravzaprav pripeljalo v naše kraje? Spraševali smo se tudi, kako so pripadniki tega asketskega monastičnega reda tu živeli, kako so vplivali na svojo neposredno okolico in kako so se vključevali v širši evropski duhovni oziroma intelektualni prostor? Prav tako nas je zanimalo, kakšen samostan so si med 12. in 16. stoletjem navsezadnje zgradili, v kolikšni meri se je ta kompleks ohranil in kakšna je njegova arhitekturna oziroma umetnostno-zgodovinska vrednost? Čisto posebno vprašanje, ki nas je še zaposlovalo, pa je tole: kako je kartuzija v Jurkloštru povezana z legendarno zgodbo o nesrečni Veroniki Deseniški. Odgovore na ta in druga sorodna vprašanja smo iskali v pogovoru z umetnostno zgodovinarko, predavateljico na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in predstojnico Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta, dr. Mijo Oter Gorenčič. Naša sogovornica je namreč pred nedavnim pri Založbi ZRC SAZU, znotraj knjižne edicije Umetnine v žepu izdala sicer drobno, poljudno spisano, a vsebinsko izjemno bogato knjižico Kartuzija Jurklošter. Kaj torej velja vedeti o tem, pogosto spregledanem biseru srednjeveškega stavbarstva pri nas, je v pogovoru z dr. Oter Gorenčič preverjal Goran Dekleva.


21:00
Poročila


21:05
Slovencem po svetu

Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.


22:00
Zrcalo dneva, Na sporedu ob 22.00

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


23:00
Poročila


23:05
Literarni nokturno: Lauretta – Živa Škrlovnik: Ded, Ciklus Dekameron C-19

Še vedno smo v poletju leta 2020 – pripovedovalci so zbrani v eni od hiš pod Rožnikom in besedo prevzema Lauretta. Lauretta je ob prvem valu v hotelu ob smučišču pripovedovala "kratko, tragično enodejanko o zadnjih mesecih življenja ostarele dame", vendar ne brez humornih iskric. Tudi tokrat je podobno. Zgodbo Ded bi lahko podnaslovili "kratka tragična enodejanka o zadnjih dneh življenja hudobnega starca". V pripovedovalko Lauretto sta se vživeli pisateljica Živa Škrlovnik in dramska igralka Asja Kahrimanović.
Glasbena oprema, Darja Hlavka Godina, ton in montaža Matjaž Miklič in Gal Nagode, režija Ana Krauthaker in Špela Kravogel.


23:15
Jazz pred polnočjo

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.


Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov