Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi

Na sporedu, 13.6.

00:00
Poročila


00:15
Nočni obisk: Mag. Petra Bavčar

V nočnem obisku bomo tokrat govorili o boleznih in težavah govornega aparata. S specialistko, klinično psihologinjo magistrico Petro Bavčar se bo pogovarjala Anamarija Štukelj Cusma.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


02:15
Ponovitev

V Gradcu pravkar poteka festival avstrijskega filma Diagonala – v oddaji se bomo pogovarjali z eno najbolj samosvojih avstrijskih oziroma kar evropskih filmskih ustvarjalk Jessico Hausner, ki ji je na festivalu posvečena retrospektiva. Posvetili se bomo tudi filmom, ki jih ponujata letošnji Rotterdamski filmski festival in festival Berlinale, pa prejemniku nagrade LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament, razmišljali bomo o vrhuncih letošnjega festivala žanrskega filma Kurja polt in predstavili program igralskega filmskega festivala Kranj KRAFFT.


03:00
Poročila


04:00
Poročila


04:45
Dnevni koledar: Dnevni koledar 13. 6.

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


05:25
Prisrčnica: Prisrčnica 05:25 Cita Galič, citrarka

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavneglasbe.


05:50
Duhovna misel: Edvard Kovač: Beseda, ki prihaja iz molka in sanj

Ko sem pred leti obiskal frančiškane v Sarajevu, so se ravno pripravljali na praznovanje svetega Antona Padovanskega. Lepo so z lilijami krasili svojo cerkev. Kot so mi razložili, je to njihova tradicija, da imajo ob prazniku tega svetnika blagoslov lilij in cvetja. K temu blagoslovu prihajajo tudi njihovi muslimanski prijatelji. Kaj je vendar na tem svetniku, da je prikupen ne samo za kristjane, ampak tudi za drugače verne?

Če pogledamo o njem umetniške upodobitve, npr. znamenito sliko El Greca, ali pa izjemno platno Jurija Šubica, se ta svetnik vedno rahlo smehlja. Kakor da bi se nam iz neke daljave nasmihal in nas iz svojega srečnega kraja blagoslavljal. Vidimo, da se globoka vernost umetnika srečuje s preprostostjo duše in nam nakazuje, da najlepših reči ni mogoče izgovoriti. Pred najčudovitejšimi stvarmi lahko le onemimo, vanje stremimo in se jim radostno predamo.

Sveti Anton Padovanski je bil sloviti frančiškanski pridigar iz 14. stoletja v severni Italiji in južni Franciji, ki se je odlikoval po poznavanju Svetega pisma in spisov cerkvenih očetov. Doma je bil iz portugalske Lizbone in kot mlad deček po imenu Ferdinand rad zasanjano zrl v neskončno obzorje oceana. Bil je molčeč in rad je premišljeval in tudi sanjal je še naprej. Kmalu ne več samo o večnosti, ampak tudi o ljudeh v oddaljenih krajih v Maroku, kamor je želel oditi kot misijonar. Toda znova se je uresničil pregovor, ki pravi, da Bog piše ravno z okroglimi črkami in tako se je tudi portugalski mladenič, ki je vmes postal frančiškanski brat Anton, znašel v Umbriji v Asiziju. Počasi se je vsem razkril kot izjemni pridigar. Res je, beseda lepote, izraz globoke resnice, beseda večne ljubezni se mu je rojevala iz tišine srca, ko je premišljeval in sanjal o večnostnih razdaljah.

Prav na današnjo nedeljo beremo Markov evangelij, ki pravi, da je Beseda, ki prihaja iz Božjega kraljestva, se pravi iz večnosti, kot zrnato seme, ki je položeno v zemljo. Sejalec gre, potem ko ga je zasejal, mirno spat in podnevi z veselim srcem delat naprej, seme pa tiho zori naprej in potem vzklije. Tako je tudi z našo prijateljsko besedo, besedo ljubezni. Znamo jo izgovoriti in jo tudi udejanjiti, ko se rojeva iz našega molka, globoke misli in prisluškovanja ljubezni iz večnosti.


06:00
Poročila


06:15
Vreme z meteorologom


06:45
naPOTki: "Včasih je bila Biljana glavna vas v Brdih", Idlična vasica z bogato kulturno-zgodovinsko zapuščino

Po približno kilometru vožnje od Šmartnega proti Dobrovemu v Goriških Brdih se cesta odcepi levo in na griču nas pozdravi idilična vasica Biljana. O njeni zgodovini je znano marsikaj, prav tako pa je vas nosila pomembno vlogo za buditev narodne zavesti in ohranjanja slovenske kulture v teh obmejnih krajih in veljalo je, da "če si rekel Biljana, so jo poznali daleč naokrog".


07:00
Jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.


07:30
7. stran: Evgen Car: Moja zgodba

Knjige vseh žanrov izbirajo in prebirajo poslušalci. Zgodbe, vtise, razmišljanja in knjižne predloge zbiramo v nedeljski jutranji radijski knjižnici.


08:00
Poročila


08:05
Radijska igra za otroke: Pustolovščine Toma Sawyerja

Pustolovščine Toma Sawyerja, nastale po delu izjemnega ameriškega satirika Marka Twaina, pripovedujejo o tistem neugnanem dečku, ki zna prav vsako kazen spremeniti v nagrado. Tako se začne tudi naša današnja zgodba. Sicer pa je to tudi ena najstarejših iger iz nacionalnega radijskega arhiva.


09:00
Poročila


09:05
Medenina, Glasba godb in pihalnih orkestrov ob nedeljah na Prvem

V Medenini segamo v bogato "medeninasto" zakladnico Slovenije in tujine. Domačo in tujo glasbo godb in pihalnih orkestrov vsako nedeljo ob 9.05 predstavlja glasbeni urednik Tomaž Guček.


Tokrat poslušate:Godba Dobrepolje; Delavsko pihalno godbo Trbovlje; Godbo Cerknica; nekdanjo Godbo Milice; avstrijsko trobilno zasedbo Mnozil Brass in nekdanji Pihalni orkester štorskih železarjev.


09:30
Prvi poje


10:00
Poročila


10:05
Nedeljsko dopoldne


11:00
Poročila


11:09
KAM ŠKRJANČEK MOJ HITIŠ


11:10
Čestitke in pozdravi: Čestitke in pozdravi, prvi del

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.


11:34
MAMI


12:00
Poročila


12:05
Na današnji dan: 13. junij

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


12:15
Čestitke in pozdravi: Čestitke in pozdravi, drugi del

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.


13:00
Poročila


13:10
Osmrtnice, obvestila


13:30
Od setve do žetve: Boj zoper oljčno muho, Kako se učinkovito spopasti zoper oljčno muho po prepovedi strupenega zaščitnega sredstva

V tokratni oddaji Od setve do žetve predstavljamo dejavnost podjetja Škrlj iz Batuj, ki se je odločilo za krožno gospodarstvo ter vlaganje v razvoj visokotehnoloških postopkov tako imenovane super kritične ekstrakcije. Rastlinski ostanki iz kmetijstva so namreč bogat vir bioaktivnih snovi, vendar pa je oprema za te postopke predraga za široko uporabo. Oljke zaradi pozebe letos niso bile prizadete, ne bo pa več mogoče uporabljati zaščitnega sredstva perfekthion, ki je bilo izjemno učinkovito zoper oljčno muho. Svetujemo, na kakšen način se oljkarji lahko spopadajo s tem največjim škodljivcem. Obiskali smo še kmetijo Pr Birtovih v Prešnici pri Kozini, ki jo uspešno vodi mladi Domen Bolčina in išče nove možnosti razvoja.


14:00
Poročila


14:30
Nedeljska reportaža: Preživeti z netopirji - prva stalna razstava o netopirjih v Sloveniji, Netopirji so lahko naši stalni sosedje, vendar živijo tako skrito, da jih niti ne opazimo

Ste vedeli, da imamo pri nas 90 vrst sesalcev in da je vsaka tretja vrsta sesalca netopir? Razstava Preživeti z netopirji v nekdanji šoli v Kančevcih je prva stalna razstava o netopirjih v Sloveniji. Nastala je v okviru projekta Gorička krajina v sodelovanju s tamkajšnjo župnijo, sofinancirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Posebnost te razstave je, da lahko obiskovalci netopirje opazujejo tudi prek zaslona v obliki prenosa v živo iz kleti ali podstrešja, kjer bivajo. Kakšno je življenje netopirjev, kaj so njihove posebnosti, kakšen odnos imamo ljudje do te zaščitene vrste in kako jim škoduje svetlobno onesnaževanje, je v Nedeljski reportaži raziskovala Petra Medved.


15:30
Dogodki in odmevi, Na sporedu ob 15.30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


16:30
Morje in mi: Poskrbimo za varnost na morju in bodimo strpni

Morje bo vsak čas spet polno jadrnic, motornih čolnov, skuterjev, suparjev in plavalcev. Še posebej ob koncih tedna. Prav zato je pomembno, da vsakdo upošteva pravila za varnost na morju in spoštuje vse udeležence. Za varnost kopalcev bo tudi letos posebej poskrbela Uprava za pomorstvo. Vzdolž kopalnih voda tako že postavlja plovke, s katerimi omejuje tako območje plavanja kot plovbe. Kako pa se morajo na plovbo pripraviti morjeplovci? Kakšne kazni jih čakajo, če denimo pod vplivom alkohola vozijo čoln? Ali nimajo popolne opreme na krovu? Do kod smemo z vodnim skuterjem in kdaj ga lahko upravljamo? O vsem tem bomo govorili v današnji oddaji Morje in mi, ki jo je pripravila Lea Širok.


17:00
Poročila


17:20
Sledi časa: »Simboli dol, simboli gor«, Kako smo pred tridesetimi leti tik pred razglasitvijo samostojnosti dobili simbole nove države in kaj se je zgodilo s tistimi, ki so simbolizirali preteklost

Slovenija je izrazito zamujala s pripravo simbolov nove države. To je spoznal tudi fotograf časnika Delo Joco Žnidaršič, ki se je s skupino gorskih reševalcev 12. junija 1991 napotil na vrh Triglava posneti fotografijo za osamosvojitveno številko časopisa. Z dr. Ludvikom Toplakom, tedanjim predsednikom Družbenopolitičnega zbora, sta našla rešitev, ki pa je bila bolj posledica dobrega političnega občutka posameznika kot pa sistemske, kaj šele soglasne odločitve o simbolih nove države. Izvedeli bomo, da je Roman Lovrenčič iz Cerkvenjaka kot delavec Cestnega podjetja Maribor ob menjavi tabel z oznako države sledil dobrim občutkom in za zgodovino ohranil kar dve oznaki države, ki jima je potekel rok trajanja. Tudi zastava, ki jo je pet častnikov Teritorialne obrambe 26. junija 1991 slovesno izobesilo na osrednji slovesnosti ob razglasitvi državnosti, ima po besedah upokojenega polkovnika Andreja Kocbeka svojo zgodbo. O novih simbolih, ki so čez noč zamenjali stare, bomo govorili v tokratnih Sledeh časa. Pripravil jih je Stane Kocutar.


18:10
Lokalni junak: Simona Potočar Agrež

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.


18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.


19:45
Lahko noč, otroci!: J. Watson/Draga Puc: Ropotarnica, Pripoveduje igralec Janez Hočevar

... Tam, kjer namesto klobuka dobite senčnik ...
Pripoveduje: Janez Hočevar.
Napisal: J. Watson.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1979.


20:00
V nedeljo zvečer: Z Branetom Rončelom

V nedeljo zvečer z Branetom Rončelom je aktualna govorno-glasbena oddaja, ki predstavlja in napoveduje dogodke s kulturno-umetniškega področja v Sloveniji in onkraj meje. Izbor glasbe, ki povezuje pogovore z gosti, je v rokah voditelja – Braneta Rončela – in je zelo široko zasnovan. Med drugim odpira glasbene svetove domačih umetnikov v družbi tistih, ki prihajajo iz sveta popularne glasbe z različnih koncev sveta. Pop, rok, funk, R in B, bluz, reggae, afriška urbana glasba, salsa in drugi ritmi polnijo nedeljske večere na Prvem. Brane Rončel vabi k poslušanju vsako nedeljo od 20.00 do 22.00.


22:00
Zrcalo dneva, Na sporedu ob 22.00

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


23:00
Poročila


23:05
Literarni nokturno: Konstantin Kavafis: Hrepenenjske pesmi, Izbor pesmi enega najpomembnejših grških poetov 20. stoletja

Za oddajo smo izbrali nekaj pesmi grškega poeta Konstantina Kavafisa s hrepenenjsko vsebino. Pesnik, ki se je rodil leta 1863 v grški družini v Aleksandriji v Egiptu, je sicer predvsem znan po pesmih z zgodovinskimi in mitološkimi tematikami (še posebej se je navduševal nad obdobjem helenizma), velik del njegovega opusa pa predstavljajo tudi pesmi s homoerotično in hrepenenjsko vsebino. Pesmi je prevedla Dragica Fabjan Andritsakos, izšle so v knjigi Konstantin P. Kavafis: Zbrane pesmi. Knjigo je izdala založba KUD Logos. Pesmi bo interpretiral dramski igralec Blaž Šef. Oddajo so sooblikovali glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonska mojstrica Mirta Berlan in režiser Klemen Markovčič. Oddajo je uredila Tesa Drev Juh.


23:15
Pop panorama

Pop panorama prinaša izbor svojevrstnih izdelkov s področja popularne glasbe z domačega in tujega glasbenega prizorišča, ki so vzbudili posebno pozornost. Ob nedeljah ob 23.15 jo na Prvem pripravlja Fedja Juvan.


Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov