Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Radio Prvi

Na sporedu, 16.5.

00:00
Poročila


00:15
Nočni obisk: Mateja Perpar

Mateja Perpar, avtorica mladinskega romana Miha #razvajensmrkavec, vselej navija za dobronamernost, strpnost in srečne konce. V knjigi, ki bi jo morali prebrati vsi, v nagajivem, humornem slogu opisuje situacije in zagate odraščanja in osamosvajanja. Avtorico pri pisanju navdihuje že samo opazovanje človeka, njegove besede, stališča, obnašanja. Povpraševali jo bomo po pesmih, humoreskah, kratkih zgodbah, pravljicah, slikanicah, dramskih besedilih, otroških pesmih in besedilih, kriminalnih zgodbah in romanih, ki še čakajo na izid in celo po Libretu za opereto Glasbene šole Logatec, ki ga je napisala. Njeno ustvarjanje bo čudovita popotnica v spanec, če vas ne bodo preveč vznemirjale vse njene domislice. Z njo se bo pogovarjala voditeljica Vesna Topolovec.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


02:07
TJULNJARIJE


02:09
GLISTANGO


02:10
Ponovitev: Željka Bohar: Prevzela sem odgovornost za svojo bolezen, V Sloveniji imamo samo eno hormonsko terapijo za ščitnico, ščitnični bolniki pa si želijo večjo izbiro, saj morajo mnogi zaradi stranskiih učinkov samoplačniško po hormone v tujino.

Vsakodnevno kakovostno življenje je težavna naloga za bolnike, ki se spopadajo z boleznijo Hashimoto (Hašimoto) tiroiditis. Že pot do diagnoze je trnova in pogosto odvisna od sreče, iskanje vzrokov in zdravljenje pa je sploh individualno. O tem, kako pomembno je za ljudi z avtoimunskimi boleznimi, da imajo na voljo ustrezna zdravila, da bi lahko vzdrževali tako želeno vsakodnevno kakovostno življenje in kakšne boje bijejo bolniki, bomo slišali v zgodbi Željke Bohar.


03:00
Poročila


04:00
Poročila


04:45
Dnevni koledar: Dnevni koledar 16.5.

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


05:25
Prisrčnica: Prisrčnica - Danijel Berden

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.


05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


05:50
Duhovna misel: Andrej Rot: Pravi sudoku

Priljubljena logična igra sudoku nas zabava in umsko bistri. Dostop do nje je preprost. Mrežo njenih 81 celic iščemo v dnevnikih, tednikih, časopisih, igramo jo prek spleta. Uganka je sestavljena tako, da jo lahko reši vsak. Težava pri Rubikovi kocki je razočaranje zaradi neuspeha. Pri sudokuju pa imamo stopnje težavnosti in sami izberemo stopnjo, ki smo ji kos.
Tako kot druge uganke sudoku spodbuja živčne celice. Razreševanje umskih iger ohranja prožnost uma, saj z njimi izboljšujemo spretnosti, kot so spomin, branje in pisanje.
Reševanje uganke in prepričanje, da je ta rešljiva, pomenita izziv in spodbudo k reševanju. Prizadevanje za rešitev in dober izid nas nagradita z »zmagovalnim učinkom«, ki utrjuje samozavest. Dobro spodbudi dobro. Morda je to, kar nekateri imenujejo karma. In res. Zakon karme se nanaša na vse, kar obstaja – na misli, besede, dejanja. Marsikaj je posledica naših preteklih dejanj. Tudi krščanstvo je naravnano k tej pozitivni miselnosti in vedno nagovarja k dobremu.
Sam rad rešujem sudokuje. Posebno zvečer, ko je vse bolj ali manj nared, se prepustim razvedrilu in sredi reševanja me zaziba v spanec. Redko kdaj rešim sudoku v celoti, a to sploh ni pomembno. Naslednji dan nerešeno uganko z lahkoto končam.
Sprva me je igra zasvajala, potem sem našel način, kako si jo privoščiti brez nevšečnih posledic. Predvsem da mi ob pogrezanju v spanec številke ne poplesavajo še dolgo v noč …
Ko se širše zazrem v vsakdanjost, opažam, da pravi sudoku poteka povsem drugje ali pa kar povsod. Tu že ne gre več za igro, tudi za razvedrilo ne. Lahko ima devet različnih številk v vodoravni črti in devet v navpični, vendar v tem pravem življenjskem sudokuju število polj niha. Lahko jih ima manj ali precej več. A za skladnost kombinacij mora vsaka številka biti na mestu, sicer se vse podre in je treba začeti znova ali popravljati od tam, kjer si ga polomil. Kar pa je vedno neprijetno. V življenjskem sudokuju pa ne gre za števila, gre za partnerja, prijatelje, sinove, sorodnike, znance, se pravi za ljudi. Tudi sam si eden izmed členov, kot posameznik in vse, kar sodi zraven – obveznosti do družbe, države, do svojega lastnega videza in ugleda; pri tem je treba upoštevati bonton, prepričanja, osebni slog, razvade, nagnjenosti, strahove, materialne možnosti in še kaj. Vse to v kombinaciji z medsebojnimi odnosi v družini, v partnerstvu, s sosedi, v službi, s sorodniki in prijatelji. Za povrh rešitve niso matematične, včasih jih je celo več. Nerešene kombinacije ustvarijo nove vzporedne sudokuje. Res zahteven izziv, pri katerem zagotovo veš, da boš doživel poraze, verjameš pa v končni uspeh.
Žal (ali pač ne) ne morem izbirati stopenj življenjske težavnosti, vemo pa, da so skrbi, težave in pomanjkanja stalni sestavni del človeškega življenja. Ključ je najbrž v zaupanju, da je tak življenjski sudoku rešljiv, kar pomeni velik izziv in je dobra spodbuda za njegovo reševanje. So dnevi, ko se zbudim z neumornim upanjem, da je lepo življenje na dosegu roke. Takrat se nasmehnem in rečem: Dober dan ti želim!


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar


06:15
Vreme z meteorologom


06:45
Klicna koda, Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.


07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


08:00
Poročila


08:05
Svetovalni servis: Rekonstrukcija dojk, nosu, štrlečih ušes, odvečne kože ..., O plastični, rekonstrukcijski in estetski kirurgiji odgovarja prof. dr. Uroš Ahčan

Plastične operacije so včasih zgolj estetske, po poškodbah, boleznih ali prirojenih napakah pa so nujne tudi v vseh drugih pogledih. Odstranitev pigmentnih znamenj, rekonstrukcija dojk, nosu, štrlečih ušes, odvečne kože – o vsem tem bo odgovarjal gost ponedeljkovega Svetovalnega servisa na Prvem prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.


08:30
Dober dan z Anjo

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


09:10
Iz glasbenega uredništva: Iz glasbenega uredništva

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.


10:00
Poročila


10:10
Med štirimi stenami: Špela Novak: Življenje z volkom, O boju s hudo boleznijo in pogumu, ki ga je našla v sebi.

»Boriti se ali se vdati? Vsak zagon lupusa, ki sem ga premagala, je pustil v mojem telesu dodatno škodo«, je v svoji avtobiografiji Življenje z volkom zapisala Špela Novak, ki je pri petih letih zbolela za avtoimunsko kronično boleznijo, imenovano sistemski lupus eritematozus. »A največji izzivi v življenju nas prisilijo, da se postavimo sami sebi po robu in se borimo s seboj. In to so najhujše in največje bitke v našem življenju«, pripoveduje v knjigi. O posvojitvi in iskanju bioloških staršev, o boju s hudo boleznijo, ki so jo spremljali osamljenost, depresija, anoreksija, bulimija, nesprejemanje sebe, misli na samomor, ter o pogumu, ki ga je našla v sebi, da je odšla v tujino kot prostovoljka, da bi pomagala drugim, bo Špela Novak pripovedovala v oddaji Med štirimi stenami. Pred mikrofon jo je povabila Petra Medved.


11:00
Poročila


12:00
Poročila


12:05
Na današnji dan: Na današnji dan 16.5.

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


12:20
Prvi na maturi: Reformacija

Tudi danes ob 12.20 je čas za maturitetne vsebine na Prvem. Kar nekaj predmetov, tako na splošni, kot na poklicni maturi smo v oddajah Prvi na maturi že obdelali, v tem tednu pa se bomo posvetili nekaterim literarnim obdobjem in njihovim značilnostim. Reformacija in protireformacija v Sloveniji se pokriva s svetovnim obdobjem, ki ga imenujemo renesansa in humanizem. Gre za zelo pomembno obdobje, saj takrat dobimo utemeljitev glavnih literarnih vrst, od soneta, romana, do novele in drugih. Več o reformaciji in protireformaciji ter o delih, ki v okviru teh smeri čakajo na maturante pri ustnem izpitu iz slovenščine pa v naslednjih minutah – s profesorico slovenščine na Gimnaziji Kranj, Martino Lušina Basaj, se je pogovarjala Tadeja Bizilj.


12:50
Vandramo na Prvem: Vandramo na prvem

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.


13:00
KU-KU


13:00
Danes do trinajstih, Na sporedu ob 13.00

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:20
Po Sloveniji: V Piranu ugaša vse več storitvenih dejavnosti, Na sporedu ob 13:20

Nekateri preostali poudarki iz oddaje:
Dom starejših Lendava pred obsežno sanacijo.
Zmanjšanje motoričnih spretnosti pri otrocih zaznavajo tudi prometni strokovnjaki.
Krajani na Bovškem še niso našli skupnega jezika z upravljavcem letališča.
Na Jesenicah se začenja mesec narcis.


13:53
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


14:30
Eppur si muove: Eppur si muove - In vendar se vrti

»Eppur si muove – In vendar se vrti!« je pred stoletji vzkliknil nesrečni italijanski astronom Galileo Galilei. Njegove besede so še danes najprimernejši skupni imenovalec za analizo mednarodnega dogajanja, ki ga ponujamo v istoimenski oddaji. Splet analitičnega besedila, intervjujev s tujimi in domačimi strokovnjaki in analitiki ter z neposrednimi udeleženci dogodkov daje izčrpen odgovor na eno izmed petih ključnih vprašanj novinarskega dela, namreč ,,zakaj''. Zakaj je neki dogodek pomemben, kateri so vzroki in kakšne bodo posledice, zakaj bo neka zamisel našla pot v zgodovino, neka druga pa ne? O tem ob ponedeljkih ob 14.30 na Prvem.


15:30
Dogodki in odmevi, Na sporedu ob 15.30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


17:05
Studio ob 17.00: Gospodarske napovedi in izzivi za ekonomsko politiko, Komentiramo sveže bruseljske napovedi in doslej nakazane načrte nove vlade

Gospodarska rast bo letos nižja kot lani, a še vedno okoli 4 odstotna. Skrbi pa rast cen. Inflacija bo občutno višja, skoraj 7 odstotkov, šele prihodnje leto naj bi se spustila na znosne 3 odstotke. Bodo te napovedi zdržale? Evropska centralna banka bo ohlapno denarno politiko postopno opuščala, zadolževanje bo držaje. Bodo javne finance zaradi tega pod pritiskom, še zlasti, če se cene surovin, energentov in dobavnih verig ne bodo kmalu stabilizirale? Bo zaposlenost lahko ostala tako visoka, kot je zdaj?

O gospodarski sliki pred menjavo oblasti voditeljica Zdenka Bakalar in gostje:
- Maja Bednaš, direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj,
- Davorin Kračun, predsednik Fiskalnega sveta,
- Bojan Ivanc, glavni analitik Gospodarske zbornice Slovenije.


18:10
Svet kulture na Prvem

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


18:15
Obvestila


18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.


19:45
Lahko noč, otroci!: Dragotin Kette: Šivilja in škarjice

Med 16. in 22. majem v počastitev svetovnega dneva čebel na Prvem že peto leto v poslušanje ponujamo sedem novih pravljic iz priljubljene otroške knjižne zbirke Čebelica. V prvem večeru bomo slišali zgodbo Šivilja in škarjice pisatelja Dragotina Ketteja. O pošteni in preudarni šivilji Bogdanki in njenih čudežnih škarjicah …

Pripovedovalec: Matej Puc.
Avtor: Dragotin Kette.
Urednica oddaje: Alja Verbole.
Režiser in avtor cikla Čebelice: Klemen Markovčič.
Oblikovalec zvoka: Urban Gruden.
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina.
Posneto v studiu 01 Radia Slovenija, maj 2022.


20:00
Sotočja: Pomoč matične države je bila, je in bo ključna

Kako predstavniki Slovenci iz sosednjih držav ocenjujejo Mateja Arčona, bodočega kandidata za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, in kaj pričakujejo od 15. vlade? 67 let po podpisu avstrijske državne pogodbe določila njenega 7. člena še vedno niso izpolnjena. Kakšni so obeti? S Slovenci na Hrvaškem praznujemo 30-letnico delovanja njihove krovne Zveze. V Monoštru si ogledamo razstavo del, nastalih na 19. mednarodni likovni koloniji. Tržaški slovenski literat in publicist Ace Memorlja pa spregovori o svoji najnovejši pesniški zbirki Preme in prelomljene vrstice.


21:00
Poročila


21:05
Naše poti: Nad predsodke do Romov s kulturnim izražanjem

Umetniško ustvarjanje in izražanje skozi kulturo je le eden od načinov, kako lahko zrušimo še kakšen predsodek ali stereotip do Romov. Še večji korak naprej pa naredimo, če eno teh veščin naučimo in prenesemo na najmlajše. Profesionalna igralka, Vesna Anđelković počne ravno to. Že kar nekaj let skozi igro, delavnice in ustvarjanje veščine izražanja in komunikacije prenaša na otroke iz več romskih naselij v jugovzhodni Sloveniji. Z gostjo bomo v tokratnih Naših poteh zakorakali v svet Romov tudi skozi poezijo, ki so jo skupaj z njo ustvarili udeleženci iz naselja Vejar.


22:00
Zrcalo dneva, Na sporedu ob 22.00

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


22:30
Etnofonija: Pred Drugo godbo 2022: Bab L' Bluz, Album »Nayda!« je poziv k razmišljanju, k intelektualnem in duhovnem prebujenju. Skupina Bab L' Bluz zbuja ušesa tudi z glasbo, s prepletom maroške gnawe, afriškega bluesa, rockovske psihedelije, ...

Pred Drugo godbo 2022: Bab L' Bluz. Album »Nayda!« je poziv k razmišljanju, k intelektualnemu in duhovnemu prebujenju. Skupina Bab L' Bluz zbuja ušesa tudi z glasbo, s prepletom maroške gnawe, afriškega bluesa, rockovske psihedelije, ...


23:00
Poročila


23:05
Literarni nokturno: Clarice Lispector: Dve črtici, "Pisanje Clarice Lispector ne obsede sicer vseh, ki jo berejo; nekateri je preprosto ne marajo ali ne razumejo njenega pisanja. Če pa ga začutiš, /…/ te prevzame, ker te tako čustveno vplete in je tako zelo lepo."

Clarice Lispector se je rodila na vzhodu Ukrajine v judovski družini, ki se je zaradi antisemitizma leta 1922 umaknila v Brazilijo, v pristaniško mesto Recife. Pozneje je Clarice Lispector zaradi poroke z diplomatom živela po raznih evropskih mestih, naposled se je vrnila v Brazilijo, v Rio de Janeiro, kjer je leta 1977 umrla. Velja za inovatorko in eno najpomembnejših imen brazilske literature 20. stoletja. Pisala je romane, kratko prozo in eseje. V svojem pisanju je pozornost namenila psihologiji posameznika in vsakdanjemu življenju, v katerega je vključevala tudi trenutke epifanije. Benjamin Moser, pisec biografije o Clarice Lispector, ki je lani obiskal Ljubljano, je v pogovoru za naš program dejal, da pisanje v Ukrajini rojene brazilske pisateljice "/…/ ne obsede sicer vseh, ki jo berejo; nekateri je preprosto ne marajo ali ne razumejo njenega pisanja. Če pa ga začutiš, učinkuje zelo močno in te prevzame, ker te tako čustveno vplete in je tako zelo lepo."

Interpret: Matej Recer
Prevajalec: Andrej Rot
Režiser: Jože Valentič
Glasbena oprema: Nataša Zager
Mojster zvoka: Sonja Strenar
Urednika oddaje: Andrej Rot, Maja Žvokelj
Leto nastanka: 2010


23:15
Za prijeten konec dneva

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.


Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov