Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Prvi

Na sporedu, 22.5.

00:00
Poročila


00:07
Ponovitev: Slovenska enajsterica za obračun z Evropo

Radio Ga Ga – nova generacija vsak petek dopoldan razkriva aktualno družbeno-politično dogajanje pri nas in v svetu ter vam postreže s pestrim naborom unikatnih imitacij. S svojo duhovitostjo in ostrim pogledom prinaša zabavo, smeh in razmislek o dogodkih poslušalcem vseh generacij.


01:00
Poročila


01:10
Ponovitev: "Camino ‒ od suženjstva do svobode"

Na pogovor v tokratno oddajo je prišla Petra Škarja, ki je prehodila Camino in o tem napisala tudi knjigo Camino: od suženjstva do svobode. Petra Škarja, ki ji je življenje že v zgodnjem otroštvu namenilo izkušnjo, zaradi katere je pozneje tudi šla na to pot. Koliko Camina moramo prehoditi, da v življenju najdemo pravo pot in sebe na njej? Kakšne izkušnje moramo prebiti in zakaj? Je zmaga dokončna, ko o vsem lahko pripovedujemo na glas? S Petro Škarja se bo pogovarjala Lucija Fatur.


02:00
Poročila


02:10
Ponovitev: Slovenska zemlja v pesmi in besedi: Rex, Kralj, kozolec

Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.


03:00
Poročila


04:00
Poročila


05:00
Poročila


05:05
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


05:25
Prisrčnica: Zdovčeve dečve, prisrčnica

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.


05:30
Prva jutranja kronika

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


05:50
Duhovna misel: Zmago Godina: Več kot "fair play"

Kaj je treba storiti, da bi uničili kateri koli odnos? Biti zloben? Lagati? Ne posvečati pozornosti? Kritizirati? Ko gre za škodovanje odnosu, je vsaka izmed teh stvari zelo učinkovita. Toda da bi uničili kateri koli odnos v svojem življenju, je dovolj, da ne igrate pošteno. Verjetno takega odgovora niste pričakovali ali pa se morda celo ne strinjate z njim. Dovolite mi, da pojasnim. Prav tako pa vam želim predlagati boljšo alternativo.

Biti "fair" pomeni, da z drugimi ravnamo dobro, dokler tudi oni z nami ravnajo tako. Smo prijazni, dokler so drugi prijazni do nas. Smo ljubeči, dokler smo ljubljeni. Smo pošteni, dokler so drugi pošteni do nas. Toda kaj se zgodi, ko v odnosu dobimo manj, kot menimo, da si zaslužimo? Ali pa takrat, ko se nam to zgodi v poslu ali življenju na splošno? Takrat vrnemo z enakim. In to po navadi takoj. Naše besede ali pa dejanja govorijo: “Kar si storil, ni prav. Zato tudi jaz več ne bom dober. Pravzaprav ti bom vrnil natanko to, kar ti daješ meni. Potem boš videl, kako je to.”

Težava delovanja po načelu poštene igre v katerem koli odnosu je, da je za uničenje odnosa dovolj, da ena oseba ne zadosti pričakovanjem druge. Potem se druga oseba odzove enako. Ena oseba se zapre vase, druga se zato počuti zapuščena in se odzove z molčečnostjo. Ena oseba je malo sarkastična, zato se druga odzove enako. Eden se razjezi, drugi ugrizne nazaj.

Kaj menite, kakšen bo naslednji korak v vsakem izmed teh scenarijev? Po navaditak, da “žogico vrnemo čez mrežo”. Svoj odziv po navadi opravičujemo z besedami: “Ampak on je začel!” Kot da nam to daje pravico vrniti milo za drago.

Toda tako ravnanje ne prinese nič dobrega, nobene pozitivne spremembe. Na koncu sta prizadeta dva, ne le eden. Bes in jeza sta se sprostila, toda težava še vedno ni rešena.

Kaj torej lahko storimo? Ko nas kdo razočara, ali naj ravnamo, kot da se ni nič zgodilo? Ali naj vse molče sprejemamo in postanemo predpražnik? Bo to koristilo odnosu? Zagotovo ne! Kakšen je torej odgovor?

V evangeliju po Luku 6,32-35 beremo: “Ali mislite, da imate kakšno posebno zaslugo, če imate radi ljudi, ki imajo radi vas? Tudi navadni grešniki imajo radi tiste, ki jih imajo radi. Ali mislite, da vam gre kakšno posebno priznanje, če ste dobri do ljudi, ki so dobri do vas? Tako vendar dela vsak povprečen človek, tudi tisti, ki se ne meni za Boga. Ali mislite, da vam gre posebna pohvala, če posojate ljudem, od katerih lahko pričakujete, da vam bodo vrnili? Še zločinec posoja svojemu tovarišu in pričakuje, da mu bo povrnil isto vrednost. Vi pa bodite drugačni. Imejte radi tudi svoje sovražnike. Bodite dobri do vseh. Posojajte brez pričakovanja, da vam bo kaj vrnjeno. Tako boste ravnali kakor sinovi in hčere Njega, ki je nad vsem, in on vas bo bogato nagradil. Bog je namreč radodaren tudi do hudobnežev, ki ne poznajo hvaležnosti.”

Odgovor je torej zelo preprost, a ga je zelo težko uresničiti: Vrnite bolje, kot ste prejeli. To je edini način za ohranitev dobrih odnosov in izboljšanje težavnih. Zato upoštevajmo nasveta, zapisana v pismu Rimljanom: “Nikomur ne vračajte hudega s hudim. Ne dajte se premagati hudemu, temveč premagajte hudo z dobrim.” (Rimljanom 12,17.21)


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar


06:15
Vreme z meteorologom


06:45
naPOTki - povzetek 0: naPOTki - povzetek: Lectarstvo

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.


07:00
Druga jutranja kronika

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


07:35
Pod pokrovko: Ribice na ljubljanski tržnici

Na ljubljanski tržnici v kombiju ribarnice Ribice, Vinko Privileggio že 22 let pripravljajo ribjo hitro hrano – girice, sardele, sardone, kalamare ter belo in plavo ribo z obveznimi dodatki, kot so krompirjeva solata, tatarska ali tržaška omaka, krhelj limone in kos kruha. Kako pripravlja izjemno priljubljene ribice, nam je povedal in pokazal kuhar MItja. Oddajo Pod pokrovko je pripravila Urška Henigman.


08:00
Ob osmih: Žan Lep

Življenje s spletom je postalo del vsakdanjika, s pojavom družbenih omrežij in otrok, ki nastopajo pred kamero, pa se spreminja tudi njihovo otroštvo. S tem je povezano t. i. kidfluenserstvo, praksa angažiranja otrok za promocijo izdelkov, storitev in vsebin na družbenih omrežjih. O tem so sinoči govorili udeleženci okrogle mize Društva študentov psihologije z naslovom Nekoč otrok za tekočim trakom, danes pred kamero. V oddajo Ob osmih je voditeljica Metka Pirc tokrat povabila docenta za socialno psihologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti in doktorja znanosti s področja razvojnopsiholoških študij Žana Lepa.


08:20
Dober dan z Anjo

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
22. maja leta 1924 se je rodil Charles Aznavour, eden najslavnejših francoskih šansonjerjev, ki ga poznajo po vsem svetu. Spominjamo se ga s skladbo She.


08:30
Radiosfera: Namesto ješprenja gredo v vesolje slovenski podpisi

Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, so se kot edina evropska šola uvrstili v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge. Poslušalci se boste morda spomnili, da smo jih pred približno mesec dni poklicali v Houston in se dan pred tekmovanjem pogovarjali z njimi. Zdaj je že znano, da je slovenska ekipa osvojila odlično 3. mesto, in čeprav astronavti ne bodo jedli slovenskega zajtrka, bo v vesolje vseeno odšlo nekaj slovenskega. Sogovorniki so člani ekipe, mentorja Katarina Smole in Andrej Molk ter študenta Mark Jeraj in Hana Wolf.


08:48
Obvestila


09:00
Poročila


09:05
Svetovalni servis: Po zaključku ogrevalne sezone

Po končani ogrevalni sezoni moramo očistiti kurilnico in dimniške naprave, pooblaščeni serviser naj pregleda ogrevalno napravo in na njej opravi redni vzdrževalni servis. Če ste vzpostavili energetsko knjigovodstvo, boste zdaj želi sadove in zlahka ugotovili, koliko vas stane ogrevanje. Če imate staro in potratno ogrevalno napravo, je zdaj pravi čas, da razmislite in načrtujete njeno zamenjavo. Kaj je še potrebno postoriti v zvezi z ogrevanjem v delu letu, ko ogrevalne naprave mirujejo in s katerimi ukrepi si bomo zagotovili bolj učinkovito in cenejše ogrevanje v prihodnji sezoni? Gost sredinega svetovalnega servisa bo neodvisni energetski svetovalec Bojan Žnidaršič. Vprašanja lahko zapišete tudi na spletni strani prvi.rtvslo.si


09:35
Iz glasbenega uredništva

Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.


10:00
Poročila


10:10
Intervju: Andrej Klemenc - vizionar trajnostne mobilnosti

Kolesarska strast, filozofska misel in predanost trajnostnemu razvoju. Kako kolesarjenje spreminja življenja ljudi in mesta? Kako vpliva na zdravje in okolje? Spoznajte kolesarskega aktivista Andreja Klemenca, ki je sodeloval pri ustanovitvi ljubljanske in slovenske kolesarske mreže ter Društva električnih kolesarjev Slovenije. Izvedeli boste, kako je od študija filozofije prešel v okoljski aktivizem ter s svojimi idejami in projekti spodbujal zeleno energijo in okolju prijazno prometno politiko. Vabljeni k poslušanju sredine oddaje Intervju ob 10-ih in 10 minut, ko bo Rok Valenčič gostil Andreja Klemenca, kolesarskega in okoljskega zanesenjaka, ki v trajnostni mobilnosti vidi lepšo prihodnost.


11:00
Poročila


11:30
Prvi na obisku: Mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

Letos obeležujemo 100. letnico našega edinega nacionalnega parka, ki poteka pod sloganom »Varstvo je obstoj«. Z njim želijo upravljalci vsem nam ponovno položiti na srce, da je obstoj naravnih in kulturnih vrednot, oziroma njihovo ohranjanje za naslednje rodove možno le z varovanjem. Gre za lovljenje ravnotežja med ohranjanjem, varovanjem in tradicijo, razvojem, med domačini in obiskovalci. In prav v dneh, ko vstopamo v vrhunec obeleževanja te pomembne obletnice, bo tudi PRVI na obisku na zavarovanem območju. Oglašali se bomo iz Bohinja in napovedali tudi prav poseben festival . V Bohinju so se namreč že pred skoraj dvema desetletjema odločili, da svojemu izjemnemu cvetličnemu bogastvu dajo veljavo in vzpodbudijo spoznavanje alpskega cvetja, znanstvenih spoznanj in ustvarjalnosti, povezane z njim. Zato za obiskovalce kar mesec dni pripravljajo različne dogodke, od botaničnih spoznanj do ljudskih izročil, od umetniškega ustvarjanja do spoznavanja, kaj vse ni samo lepo – ampak sodi celo v lonec in na mizo! In tako se je rodila zamisel o Mednarodnem festivalu alpskega cvetja v Bohinju!


12:00
Poročila


12:05
Na današnji dan: Na današnji dan 22. maj

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


12:50
Vandramo na Prvem: Vandramo na prvem

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.


13:00
Danes do trinajstih

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.


13:20
Po Sloveniji

Analize najpomembnejših tem in zanimivosti iz našega okolja.


13:53
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


15:30
Dogodki in odmevi

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:05
Studio ob 17.00: Evropske volitve - soočenje zunajparlamentarnih strank

Kakšna naj bo Evropska unija prihodnosti? Kako naj ureja migracije, kako naj krmari v obrambni politiki in kam naj se umesti geostrateško? Bo zeleni prehod še na dnevnem redu prihodnje bruseljske administracije? O pogledih na ta vprašanja ter vsa druga, ki močno zadevajo sleherno Evropejko in Evropejca, v današnjem radijskem predvolilnem soočenju zunajparlamentarnih strank, ki jih bosta v Studiu ob 17-ih gostila Sandra Krišelj in Robert Škrjanc.


18:10
Svet kulture na Prvem

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


18:30
Radijski dnevnik

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.


18:54
Obvestila


19:45
Lahko noč, otroci!

Lahko noč, otroci! Na videz drobna, morda celo neopazna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo. Literarno spretno oblikovana besedila, odlična interpretacija velikih imen slovenskega gledališča ter glasbena spremljava pričarajo poslušalcem pravljični svet. Za vse, ki – ne glede na starost – želijo pustiti domišljiji prosto pot, vsak dan ob 19.45 na Prvem.


20:00
Gymnasium: Projekt PANG in mladi snovalci uprizoritvenih umetnosti: " Naše telo je tako pametno. Tako hitro ve stvari."

V oddaji Gymnasium predstavljamo srednješolce, ki ob rednih šolskih obveznostih presenečajo z ustvarjalnostjo in izvirnostjo ter sodelujejo pri različnih projektih. V oddaji, ki velja za "obvezno smer za mlade," lahko slišite tudi komentarje aktualne dijaške problematike. Vsako sredo ob 20.00 na Prvem.


21:00
Poročila


21:15
Sami naši

Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora nekdanje Jugoslavije in vsem, ki želijo izvedeti več o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Mozaično oddajo sestavljajo novinarski prispevki, reportaže, informacije, intervjuji in glasba. Vsako sredo ob 21.15 na Prvem.


22:00
Zrcalo dneva

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


23:00
Poročila


23:05
Literarni nokturno: Thomas Bernhard: Potonjenec

Eden najbolj znanih avstrijskih pisateljev Thomas Bernhard je vedno znova vznemirjal domačo in svetovno javnost. Njegova prezgodnja smrt leta 1989 je pretrgala bogato ustvarjalno pot umetnika, ki je svoje življenje v celoti podredil literarnemu ustvarjanju. Bernhard je leta 1975 objavil prvo izmed petih avtobiografskih knjig z naslovom Vzrok. Zadnja, Otrok, je izšla leta 1982. Tej je sledil kratek roman Wittgensteinov nečak, v katerem je opisal svoje prijateljstvo z nečakom slavnega Ludwiga Wittgensteina. Roman Der Untergeher iz leta 1983, po slovensko Potonjenec, pa po svoje nadaljuje tradicijo Bernhardove biografske proze. V njem avtor opisuje usodno prijateljstvo treh genialnih pianistov, ki so se srečalina na salzburškem Mozarteumu. Eden izmed njih je znameniti Glenn Gould, ki je s svojo nadarjenostjo uničil druga dva. Bernhard in Gould se nista nikoli srečala, vemo le, da je bil Bernhard velik občudovalec Goulda in da je bil na njegovem koncertu v Salzburgu.

Prevajalka Lučka Jenčič,
interpret Branko Jordan,
režiser Jože Valentič,
tonski mojster Mirko Marinšek,
urednika oddaje Marjan Strojan in Matej Juh.
produkcija 2010.


23:15
Godbe z zgodbo: Obletnica rojstva angleškega glasbenika Joa Cockerja

20. maja leta 1944 se je rodil angleški glasbenik Joe Cocker, pevec z raskavim vokalom in samosvojim odrskim nastopom, nagrajen z gremijem. V glasbeno zgodovino se je zapisal z odličnimi priredbami. V skoraj pol stoletja dolgi karieri je izdal 23 studijskih albumov in nekaj koncertnih in jih prodal v milijonskih nakladah. Prehodil je tipično pot rokovske zvezde, od uspeha konec šestdesetih let do težav z drogo in alkoholom v sedemdesetih in ponovnega zagona kariere v osemdesetih, devetdesetih in v novem tisočletju. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 2007 pa ga je angleška kraljica odlikovala tudi z redom britanskega imperija. V Godbah z zgodbo bomo slišali nekaj njegovih priredb.


Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov