Med odigranimi uspešnicami niso manjkale niti (I Can't Get No) Satisfaction, You Can't Always Get What You Want in Jumpin' Jack Flash. Foto: Reuters
Med odigranimi uspešnicami niso manjkale niti (I Can't Get No) Satisfaction, You Can't Always Get What You Want in Jumpin' Jack Flash. Foto: Reuters

Stonesi, zdaj v 60. in 70. letih življenja, so se ob 50. obletnici delovanja sestavili v polno zasedbo: pevcu Micku Jaggerju, bobnarju Charlieju Wattsu in kitaristoma Keithu Richardsu in Ronnieju Woodu sta se pridružila še nekdanja člana Bill Wyman in Mick Taylor. Posebna gosta večera pa sta bila pevka Mary J. Blige in kitarski mojster Jeff Beck. Sledil bo še en koncert v Londonu, nato pa trije na drugi strani luže.

Koncert so začeli s staro uspešnico I Wanna Be Your Man iz 60. let, Mick Jagger je kljub zrelim letom (šteje 69 "pomladi"!) vitalno poskakoval po odru v obliki ustnic, zaščitnega znaka zasedbe (in njega samega) .

Za vstopnico tudi tisoč evrov
"Se imate vsi na poceni sedežih dobro? Niso ravno poceni, kajne, v tem je problem," se je Jagger pošalil glede cen vstopnic, ki so zadnje mesece dvigale veliko prahu. Segale so namreč od okrog zajetnih 120 evrov pa kar do desetkratnika tega zneska, a je bila arena vseeno razprodana, dvajsettisočglava (in v veliki meri sivolasa) množica pa je ves čas odobravajoče poplesovala.

Koncerti so vrhunec večmesečnega dogajanja ob "abrahamu" skupine, ki je prvič na odru stala v londonskem klubu Marquee julija 1962. Izdali so fotografsko monografijo, dve novi pesmi, glasbeni video, dokumentarec, se izdatno pojavljali v medijih, "za ogrevanje" nastopili v Parizu ...

Stonesi so se na oder vrnili po šestletnem premoru, katerega vzrok naj bi bila tudi Woodova bitka z alkoholizmom, Jagger in Richards pa sta se na veselje tabloidov sporekla glede zapisov o pevcu v avtobiografiji slednjega iz leta 2010. "Ne moreva se ločiti - to počneva zaradi otrok!" se je Richards pošalil pred kratkim, potem ko se je Jaggerju javno opravičil.

Čeprav velja splošni konsenz, da so najboljša leta rockvelikani že pustili za sabo, so kritiki pohvalili njihov najnovejši singel Doom and Gloom z albuma največjih uspešnic GRRR!, govori pa se tudi, da koncerti ob obletnici še niso konec te epske zgodbe.