Skupina Siddharta, ki si je za ime nadela naslov romana nemškega pisatelja Hermanna Hesseja, je nastala leta 1995. Foto: Jani Ugrin
Skupina Siddharta, ki si je za ime nadela naslov romana nemškega pisatelja Hermanna Hesseja, je nastala leta 1995. Foto: Jani Ugrin
Pri Založbi RTV Slovenija je izšel dvojni CD in DVD s koncerta Siddharte in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ob deseti obletnici razprodanega koncerta na Bežigrajskem stadionu. Foto: Jani Ugrin
Tomi Meglič
Pevec skupine Tomi Meglič je na današnji predstavitvi izrazil veselje, da lahko s simofničnim orkestrom RTV Slovenija sodelujejo še po desetih letih. Foto: Jani Ugrin
Cankarjev dom
Siddharta in simfoniki so junija dvakrat razprodali Gallusovo dvorano v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta - Eboran

Tako Siddhartovec Primož Benko na kratko strne misli ob izidu nove trojne poslastice ene najbolj priljubljenih skupin v Sloveniji.

Pri Založbi RTV Slovenija je namreč danes izšel dvojni CD in DVD s koncerta Siddharte in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ob deseti obletnici razprodanega koncerta na Bežigrajskem stadionu.

Pevec skupine Tomi Meglič je izrazil veselje, da lahko sodelujejo še po desetih letih, Benko je sodelovanje z orkestrom opisal kot neverjetno, spregovoril pa je tudi o neizvedljivi turneji s simfoniki: "To je nora izkušnja, tudi za orkester je bilo to zanimivo. Težko je takšno stvar spraviti na cesto, v pogon, je veliko logistike, je pa tudi velik finančni zalogaj, po Sloveniji se niti ne izplača tega peljati, verjetno je Cankarjev dom kot hram kulture najprimernejša lokacija za kaj takega, tudi kar se tiče kapacitete. Z veseljem bi pa šli po Evropi, ampak za takšne stvari mora priti tudi iniciativa od drugod."

Spomnimo, sodelovanje Siddharte in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija sega v leto 2002, ko so na koncertu ob obletnici Vala 202 v ljubljanskih Križankah skupaj odigrali dve skladbi. Zaradi odlične kemije in navdušenja, tako občinstva kot glasbenikov, se je porodila ideja o skupnem projektu, ki je luč sveta ugledal leta 2003 - gre za koncert na Bežigrajskem stadionu. Sam koncert je pustil velik pečat na slovenskem glasbenem prizorišču - med drugim je bil večkrat označen za dogodek leta 2003.

Deset let po koncertu na bežigrajskem stadionu so člani zasedbe Siddharta in Simfonični orkester RTV Slovenija znova skupaj zasedli oder: 17. in 18. junija so tako nastopili pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Ob koncu leta 2013 so člani zasedbe Siddharta razveselili svoje oboževalce z novo bogato izdajo. Izdaja prinaša dva CD-ja in DVD s celotnim posnetkom koncerta, ki prinaša kar 19 pesmi. Med njimi sta tudi dve, ki še nista izšli na nosilcu zvoka: akustična različica Novi Svet (Keaziree), premierno odigrana ravno ob tej priložnosti, in Livingstonov poslednji poljub iz istoimenske predstave režiserke Nane Milčinski.

Kot so poudarili pri založbi RTV Slovenija, nova izdaja zaradi svoje obsežnosti resnično zaobjame celoten koncert. "Želela bi, da ZKP tudi po več kot 40 letih ostaja založba kakovostnih programov, da je v javnem interesu, da izdaja projekte, ki sicer ne bi izšli, da izdaja projekte, ki so tega vredni. Res nam je v čast, veselje in ponos, da smo ta zahteven projekt pripeljali tudi do izdaje na dvojnem CD-ju in DVD-ju. Ko si boste ogledali ta projekt, boste videli, da so kamere in režiser ujeli izjemno vzdušje, ki so ga obiskovalci imeli priložnost začutiti dva večera zapored v Cankarjevem domu," pravi Mojca Menart.

Umetniški vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Patrik Greblo je poudaril, da orkester že deset let orje ledino na področju "crossover projektov" v Sloveniji. "Zaradi bolj akustične različice koncerta v Gallusovi dvorani je bil orkester še bolj prisoten. Podrobnosti tako skupine kot orkestracij pridejo še bolj izvrstno na dan, pridejo bolj tako do poslušalcev kot gledalcev," je dejal Greblo in dodal, da se je orkester pri tem projektu zelo zabaval: "Naš orkester vedno rade volje igra pri tovrstnih projektih, to je tisto, to je orkester, ki igra z dušo, in ne le zaradi službe. To je simfonični orkester RTV Slovenija."

Koncert je posnela Televizija Slovenija v režiji Klemna Dvornika, na televiziji pa ga bodo premierno predvajali med prazniki.

Na dveh koncertih v Gallusovi dvorani se je Siddharti in 64-članskemu Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija pod taktirko Simona Krečiča pridružila vrsta gostov - Otroški pevski zbor RTV Slovenija pod vodstvom Anke Jazbec, Katarina Štefančič Rožanec na harmoniki, Nataša Brina Zupančič na violini, Gregor Nestorov na marimbi, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ritem pa je nadgrajeval mojster palčk Martin Janežič - Buco.

Spomladi spet na Poljsko
Siddharta se ne podaja v Evropo skupaj s simfoniki, a kljub temu fantje ne počivajo. Konec februarja oziroma na začetku marca se odpravljajo na miniturnejo - vračajo se na Poljsko, kjer so bili lani zelo lepo sprejeti, koncertirali pa bodo tudi na Češkem in v Nemčiji.

Fantje iz Siddharte skupaj ustvarjajo že 18 let - skupina je nastala leta 1995, kakšni pa so občutki, ko postaneš polnoleten: "Za večino izmed nas je to po mojem mnenju najdaljša zveza, ki jo imamo, ampak super je. Z leti se mi zdi, da je skupina dozorela, če se nismo naveličali ali pa skregali do zdaj, je to le spodbudno, očitno se znamo pogovoriti, dovolj podobno razmišljamo. Super smo, polnoletnost je super."

Ne ravno rožnate čase občutijo tudi pri Siddharti, ampak fantje se ne predajajo: "Seveda se poznajo (krizni časi, op. a.), razen za narodno-zabavne skupine je kar problem. Če se vdaš, lahko zapremo štacuno, je treba vztrajati in iskati nekakšne glasbene rešitve, ki nas ohranjajo nad površjem. Nismo pesimisti, ker če bi to bili, bi verjetno že vrgli puško v koruzo. To se obrne, to se vse obrača. Rock'n' roll se mi zdi, da ohranja prisotnost, vse odkar je nastal, in ni hudič, da se ta cikel kmalu ne obrne."

Siddharta od leta 1999, ko je izšel prvenec ID, še ni izpustila leta, ko ne bi izdala katerega izmed nosilcev zvoka. Pa naj bo to redni studijski album, EP, DVD, album v angleščini ali kateri izmed koncertnih zapisov. In teh je bilo v zadnjih petih letih veliko: leta 2007 sta izšla CD in DVD Izštekani ter dvojni CD in DVD Maraton, leta 2011 dvojni DVD-zapis stoženskega spektakla in koncertni CD-album VI ter leto pozneje še različica v angleščini. Vsega skupaj sedem živih CD-jev in štirje DVD-ji.

S čim bodo pa svoje oboževalce razveselili v novem letu, kdaj bo izšel nov album: "Izdajali bomo komad za komadom ... Trudimo se, da smo ves čas prisotni, da ponudimo nekaj novega. Drugo leto se že pogovarjamo, kaj bi lahko ušpičili, ampak nič še ni v fazi, da bi lahko kaj razkrili."

Siddharta - Eboran