Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 13 glasov Ocenite to novico!
Jure Longyka in Mi2
Slovenska glasba je bila na pobudo Jureta Longyke znova izštekana. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Noctiferia
Noctiferii se je tokrat na odru pridružila Sara Jeremič. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircel
Repertoar:
 - Crystal Empires (Monowi Twins)
- The Supreme Psycho (Monowi Twins)
- 1000-e luči (BO!)
- Milijoni (BO!)
- Sistem v glavi (Same babe)
- Videl sem Kitajca (Same babe)
- Moj gams = maske živali = žvali (Same babe)
- Naši an vaši (Smaal Tokk)
- Zaposlovalna (Smaal Tokk)
- Iščem čakam (Natriletno kolobarjenje s praho)
- Presežnost vrednost bivanja (Natriletno kolobarjenje s praho)
- Svatus kva (NKSP in Nina Bulatovix)
- Z obema rokama (Nina Bulatovix)
- Jate (Nina Bulatovix)
- Move On (All Strings Detached)
- In the Night (All Strings Detached)
- Tko k vdih (Murat in Jose)
- Nekineki (Murat in Jose)
- Na poti sreče (Robert Jukič in Nina Vodopivec)
- Srce slika obraz (Robert Jukič in Gordana Hleb)
- Holymen (Noctiferia)
- Samsara (Noctiferia)
- Simbolični orkester
- Left Behind (Happy Ol' McWeasel)
- Hairy Grizzly (Happy Ol' McWeasel)
- Stara duša (Mi2)
- Hči vaškega učitelja (Mi2)
- Štajersko nebo (Mi2 in Smaal Tokk)
Murat in Jose
Na Izštekane sta se vrnila Murat in Jose. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircel
Robert Jukič in Nina Vodopivec
"Vštekano" je izkušnjo na Izštekanih opisala Nina Vodopivec. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircel

Dodaj v

Izštekani v živo: Ko spoznaš, koliko dobre glasbe zamujaš čez leto

Izštekanih 10 napolnili Kino Šiška
9. december 2015 ob 10:25,
zadnji poseg: 9. december 2015 ob 11:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Izštekani" so se tretjič zapored vrnili v koncertno dvorano, tokrat se jih je na odru zvrstilo okoli 70 (Longyka je naštel 73) glasbenikov in skupaj so pripravili triurni program.

13 slovenskih izvajalcev je na pobudo Jureta Longyke zapustila območje udobja in se vsak na svoj način "izštekala". Kot so v preteklosti tovrstni "kolaži" glasbenih nastopov na odru Kina Šiške pokazali, je "izštekavanj" več. In to so še enkrat potrdili sinočnji izvajalci.


Vabljeni k poslušanju podcasta Slavka Jeriča.

Izštekani Jure Longyka: Glasba me mora vreči na zadnjo plat

"Na Izštekanih 20 se je na tem odru zvrstilo približno 80 glasbenikov. Lani smo imeli veliki glasbeni telesi na odru, zato se je zdelo, da ko imamo nocoj samo godalni kvartet, da bo celokupna številka manjša, a ni kaj dosti. Več kot 70, če je moje štetje pravilno - 73 glasbenikov se bo zvrstilo tukaj - na Izštekanih 10 na Valu 202," je poudaril pred polno Katedralo Kina Šiške Longyka.

Toda Izštekani še zdaleč niso koncept, ki bi ga lahko uokvirili s številkami. So doživetje in so prikaz domače glasbene ustvarjalnosti, ki - kot se je pokazalo sinoči - nima meja. Naj bodo to privrženci temačnejšega kantrija v ambientalni podobi Monowi Twins ali prekaljeni Mi2, ki so v manj kot tednu dni zamenjali električne kitare in 6.500-glavo občinstvo za akustiko in intimnejše ozračje Kina Šiške.

"Namerno smo izštekani, utišani na pravi način …" S temi verzi so se na oder vrnili združeni glasbeniki, na čelu s Tinkaro Kovač in Matevžem Šaleharjem - Hamom, ki so ob skladbi Flirrtov nadaljevali zgodbo Izštekanih tam, kjer se je lani končala. Novih 13 izvajalcev se je ob krmarjenju Longyke skozi program izmenjevalo na levi in desni strani in vsak je pustil svoj pečat.

Na koncertnem odru se je tako nadaljevala najodmevnejša zgodba "izštekavanja" letošnjega leta. Noctiferia, ki je po gostovanju pri Longyki, nadaljevala preigravanje akustike v snemalnem studiu, pripravlja zvočni zapis svojih starih skladb brez električnih kitar.

In včerajšnji izvedbi skladb z zadnjega albuma Holymen in Samsara sta bili le napoved nadaljnjega akustičnega udejstvovanja skupine na koncertnih odrih (člani skupine namreč pripravljajo nekaj tovrstnih koncertov v prihodnosti). Tokrat obdani z godalnim kvartetom, poimenovanim Simbolični orkester, je "izziv" izzvenel kot temačna pripovedka, na čelu katere je bil Gianni Poposki.

Od rapa do rocka
Vrnila sta se Murat in Jose, ki z JAMirkom pišeta novo zgodbo starih zamisli in sta pri svojem "izštekavanju" dodala bogate zvoke brassekcije. Rapersko zgodbo z dobro mero parodije in hkrati iskrenosti pa je pripeljal Smaal Tokk. "Smaal Tokk ma dva mikrofona. Zdaj sem stereo," je v svojem slogu začel pripoved raper.

Trenutek ljudskih resnic preprostega človeka so sinoči začeli graditi Same babe in poželi navdušenje občinstva z interpretacijo Moj gams = maske živali = žvali. S pravo sinergijo, ki jo Izštekani ponujajo, so na odru postregli Natriletno kolobarjenje s praho, ki sta po svojem preigravanju brez baskitare, dobila pomoč Marka Širca, ki se je na drugi strani ob preigravanju Status Kva že ogreval za pankpoezijo Nine Bulatovix.

Pomikanje proti tišine
Izštekani imajo pomembno karakteristiko, ki jih dela drugačne od drugih koncertov: zahtevajo koncentracijo in tišino. Tako je to eden redkih primerov, ko naj se obiskovalec ne bi počutil, kot da je prišel izvajalec v njegovo dnevno sobo, ampak da on stoji pred pragom izvajalčeve. Koncertnega vzdušja vsekakor ni mogoče narekovati, bi pa zato sinočnje občinstvo lahko glasne pogovore vsaj med nastopi Nine Bulatovix in All Strings Detached prestavilo v preddverje Katedrale.

"Večkrat razmišljamo o tem, ali bi občinstvo posedli. S tem bi ustvarili drugo vzdušje, ampak stvar bi postala komorna in zgubili bi ta trenutek proslavljanja. Raje vidimo, da gre za slavje, ker gre za pregled leta. Nekaj malega izgubimo, a več pridobimo," je za MMC pojasnil Longyka in priznal, da če bi se hoteli osredotočiti bolj na intimo, bi morali ti koncerti potekati pred manj številnim občinstvom.

Sicer pa tudi sinoči ni šlo mimo klasičnih "izštekavanj" rokerjev, ki vzamejo v roke akustično kitaro. Takšen je bil primer glasbenih zanesenjakov BO!. A vseeno ni šlo, da bi ostali popolnoma brez električne kitare. Glavni "krivci" za to so Happy Ol' McWeasel, ki so s štajerskim veseljačenjem le oživili Kino Šiška.

"Izkušnja pri Juretu nas je po eni strani postavila pred nek izziv, po drugi strani nas je vrnila nazaj v čas, ko smo se kot skupina prvič dobili in začeli z ustvarjanjem. Takrat nismo prav vedeli, kam rinemo, vedeli smo le, da v tem, kar počnemo, neznansko uživamo. Oddaja Izštekani nam je dala priložnost, da pokažemo, da v nas še vedno gori plamen iskrenosti, spontanosti, veselja do ustvarjanja in novih izzivov ter nenazadnje zdrave mere 'zajebancije'. To vse skupaj je naše glavno vodilo in bistvo ustvarjanja glasbe, imeti se fajn in širiti dobro voljo. Po pogovoru z glasbenimi kolegi sem ugotovil, da so Izštekani marsikateri glasbeni skupini odprli nek nov pristop do ustvarjanja, ki na določene vpliva tudi v nadaljnem ustvarjanju in projektih. In tako bi rekel, da drži rek, učimo se celo življenje," je za MMC dejal pevec Happy Ol' Mcweaslov Gregor Jančič.

Je pa tako kot v preteklih letih koncert Izštekanih poskrbel za trenutke, ki so edinstveni, kot je na primer vrnitev za mikrofon Nine Vodopivec, ki je bila ena izmed dveh gostij Roberta Jukiča. Poleg nje je nastopila še Gordana Hleb. In pa posebno dopolnjevanje Mi2 s Smaal Tokkom.

"Če uporabim res že kičasto besedno zvezo, takšen koncert odpre krila, ker me je danes presenetilo, koliko glasbenikov oz. bendov nisem poznala in sem navdušena nad njimi. Predvsem, ker zna Jure Longyka avtentično zbrati vse na kup in reprezentirati. Se mi zdi, da je v našem polju res zaklad," je dejala Vodopivčeva.

Izštekani s tretjo izdajo v Kinu Šiška postajajo vedno odmevnejši v javnosti. "Izštekani zastavijo svoje ime za dobro muziko in jo pošljejo v svet s to prilepljeno znamko," je po koncertu razmišljal Longyka. A ob tem je opozoril, da po zvoku, ki je bil posebej za Kino Šiška malce bolj 'našponan', ne smemo soditi Izštekanih. Ti so še vedno najbolj domači v intimnem ozračju radijskega studia, kjer se glasba premika proti tišini.

Klavdija Kopina, foto: Ana Šircelj
Monowi Twins
Monowi Twins
BO!
BO!
Same babe
Smaal Tokk
Smaal Tokk
Smaal Tokk
Natriletno kolobarjenje s praho
Nina Bulatovix
All Strings Detached
All Strings Detached
All Strings Detached
All Strings Detached
Murat in Jose
Murat in Jose
Murat in Jose
Robert Jukič in Nina Vodopivec
Robert Jukič in Nina Vodopivec
Robert Jukič in Gordana Hleb
Robert Jukič
Noctiferia
Simbolični orkester
Simbolični orkester
Happy Ol' McWeasel
Happy Ol' McWeasel
Mi2
Mi2
Jure Longyka
Prijavi napako
Komentarji
dharma
# 09.12.2015 ob 11:19
A kakšen video bi bil pa že preveč?
igor-za
# 09.12.2015 ob 10:43
Sem bil tam.
Ni bil nek visok nivo.
Najboljši zame so bili Smaal Tokk in Same babe, sploh zadnji komad.
JurcJ
# 14.12.2015 ob 10:53
Žal se vsega ne da izštekat. Nekdo, ki ni naredil komada na kitaro, oz. komad ni bil narejen s kitaro ne bo prepričljiv. Najmanj me tako zanimajo reperji, ki se gredo kantavtorje. Še manj pa alternativci iz Metelkove in Mi2.
angel2
# 09.12.2015 ob 12:32
Zek
Zate so Talenti, in Kmetija, pa enkrat na leto Evrovizija.
ZeK
# 09.12.2015 ob 11:51
dolgočasen je že Longyka s tem.
samo v Sloveniji, na RTV, je mogoče s takšnim projektom živeti do penzije.
dunbar
# 09.12.2015 ob 12:25
Še Jose in Murat sta bila tam, uau.....
Zjesenic
# 09.12.2015 ob 11:53
esspero
# 09.12.2015 ob 18:13
Koliko dobre muzke smo zamudili skozi leto.?!
A je to mogoče dobra muzka...?
ZeK
# 09.12.2015 ob 12:42
angel2

če ti tako rečeš.

sam sicer raje obiskujem Galo Halo.

pa btw, včeraj sem bil v KŠ, ti?
Modrijan6
# 09.12.2015 ob 12:26
@Zek

Jaz pa le pravim, da je Dragan Bulič glasbeni zakon, pogrešam njegovo oddajo: Še v torek obujamo spomine..................
Bulič je bil in ostaja eden največjih glasbenih urednikov vseh časov.
juk
# 09.12.2015 ob 12:22
Se vidi da nima več kaj pokazat pa se preserava
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
11
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo