Glasba
(5)
BTS
Skupina BTS je bila ustanovljena leta 2013. Foto: EPA
BTS
Zvezdnike K-popa sicer kot po tekočem traku ustvarjajo korejske založbe, saj gre za posel, v katerem se obračajo milijoni. Korejski pop je v svet ponesel Gangnam style južnokorejskega glasbenika Psyja. Foto: Reuters

Dodaj v

Korejska senzacija BTS ob nastop zaradi sporne majice

Eksplozija in pozivi k neodvisnosti
9. november 2018 ob 15:49
Tokio - MMC RTV SLO, STA

Nastop svetovno znane južnokorejske popskupine BTS v japonski televizijski oddaji je televizija Asahi odpovedala tik pred zdajci. Razlog za to je bila "modna" napaka, ki jo je eden od članov zagrešil že pred časom.

Fotografija Jimina, enega od članov fantovske zasedbe, na kateri nosi majico z upodobitvijo eksplozije jedrske bombe, se je na spletu prvič pojavila oktobra, kmalu pa je povzročila razburjenje med oboževalci skupine, ki so jo označili za žalitev.

Na majici so bili ob fotografiji eksplozije in bombe tudi slogani, ki pozivajo h korejski neodvisnosti.

Nekateri so po poročanju britanskega BBC-ja natis na majici razumeli kot hvalospev eksploziji, ki je vodila v kapitulacijo Japonske med drugo svetovno vojno, nato pa tudi v neodvisnost Korejskega polotoka, ki je bil dotlej pod japonsko okupacijo.

Ker so številni oboževalci BTS nošenje sporne majice označili za nedopustno, se je televizija Asahi odločila, da bo nastop preložila. BTS so se pozneje opravičili svojim oboževalcem, ker jim ni uspelo izvesti nastopa.

Neverjetna priljubljenost korejske skupine
Skupina BTS je nastala leta 2013, samo lani pa je imela na Twitterju dvakrat več omemb kot ameriški predsednik Donald Trump in kanadski zvezdnik Justin Bieber. Posebej priljubljeni so na Japonskem, Kitajskem, v Jugovzhodni Aziji in delih Latinske Amerike, v zadnjem letu pa jim je uspel preboj tudi v ZDA.

Na Instagramu imajo kar 13,3 milijona sledilcev, avgusta pa so presegli rekord ameriške zvezdnice Taylor Swift v najbolj gledanem videospotu v prvih 24 urah po objavi. Videospot za njihovo skladbo Idol je v prvem dnevu predvajanja na kanalu YouTube zbral več kot 45 milijonov ogledov.

Pevci so prav tako postali prvi predstavniki K-popa (korejske popglasbe), ki se pohvalijo z dejstvom, da so imeli letos čast spregovoriti na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
LaLaLarlic
# 09.11.2018 ob 16:10
No, kar je napisano v članku je malo poenostavljena verzija cele situacije. Majico je imel Jimin oblečeno že pred dvema letoma, do vsega tega spora in posledične odpovedi nastopa pa je prišlo zaradi spora med Japonsko in Južno Korejo glede kompenzacije denarja tem, ki so morali prisilno delati med korejsko vojno. Posledično so pri tem sporu seveda na dan potegili tole staro sliko ...

Če že poročate o takšnih zadevah, potem dajte vsaj pravilno.
Do Brasil
# 09.11.2018 ob 16:51
@LaLaLarlic
do vsega tega spora in posledične odpovedi nastopa pa je prišlo zaradi spora med Japonsko in Južno Korejo glede kompenzacije denarja tem, ki so morali prisilno delati med korejsko vojno.

10 plusov LaLaLarlic!
Skoda, da ti novinar od svoje place ne more nakazati delez, ki si ga zasluzis!
Refused
# 09.11.2018 ob 20:52
neki umes
Blumi
# 09.11.2018 ob 20:33
Al so punčke, al so fantki?
21.12.2012
# 09.11.2018 ob 19:42
no ja, korejskega popa pa ne prebavljam.
Kazalo