4. julij je datum, ki si ga slovenski oboževalci britanske rockzasedbe morajo označiti, saj bodo takrat Ian Astbury, Billy Duffy, Chris Wyse in John Tempesta stali na odru Kina Šiške. Gre za četverico, ki od leta 2006 tvori jedro The Culta. Foto: Agencija Antonov
4. julij je datum, ki si ga slovenski oboževalci britanske rockzasedbe morajo označiti, saj bodo takrat Ian Astbury, Billy Duffy, Chris Wyse in John Tempesta stali na odru Kina Šiške. Gre za četverico, ki od leta 2006 tvori jedro The Culta. Foto: Agencija Antonov
Ian Astbury
Ostali so odhajali in prihajali, a Astbury je ostal. Foto: EPA
Billy Duffy
Znano je, da je skupina v skoraj tridesetih letih turbulentnega obstoja zamenjala mnogo članov in zaradi medsebojnih trenj nekajkrat tudi razpadla. Foto: EPA
Billy Duffy
Drugi mož skupine, ki je kriv, da The Cult še 'diha' je zagotovo Duffy. Foto: EPA
Ian Astbury
Leta 2009 so člani skupine izjavili, da ne bodo več izdajali novih albumov, a bodo letos kljub temu 22. maja izdali njihov deveti album, imenovan Chice of Weapon. Kot producent se bo na album podpisal legendarni Bob Rock - kot že pod tri druge albume skupine The Cult. Foto: EPA
Billy Duffy
Na Otoku so se proslavili s singli, kot je She Sells Sanctuary, medtem ko so Ameriko osvojili s singli, kot sta Love Removal Machine in Fire Woman. Foto: EPA
Ian Astbury
Skupina je bila ustanovljena leta 1983 in je v prejšnih dveh desetletjih zasedala vrhove lestvic, na turnejah spremljala skupine kot so Guns n'Roses ter Aerosmith in po celem svetu prodala več milijonov albumov. Foto: EPA

Delcem psevdomisticizma in obsedenosti Amerike z Doorsi, kitarske orkestralnosti Led Zeppelinov in triakordnega hreščanja AC/DC so dodali pridih postpankovskega goth rocka in si tako pridobili zavidanja vredno skupino zasledovalcev v sredini 80. let prejšnjega stoletja s singli, kot je bil She Sells Sanctuary. To je bilo, še preden so prodrli na ameriški metalski trg v poznih 80. letih z zdaj že zimzeleno Love Removal Machine.

Kljub uspehom pa je bila to skupina, ki so jo zaznamovale napetosti in težave za odrom, ki so jim preprečile, da bi še povečali svojo popularnost. Po nekaj neuspehih so se prvič razšli leta 1995, od tedaj pa se pod pobudo Iana Astburyja in Billyja Duffyja s premori vračali.

The Cult se je razvil iz frakcije gothrock skupine, imenovane Southern Death Cult. Njen stvaritelj je pevec in najzvestejši član Ian Astbury. Kot sin pomorščaka je v otroštvu pogosto menjal dom. Med drugim se je družina ustavila tudi v Kanadi, kjer so Astburyja očarali ameriški domorodci, ki so pozneje postali pogosta tematika v njegovih besedilih. Odraščal je ob Beatlih, njegova prva glasbena ljubezen je bil glamrock Davida Bowieja. Sčasoma se je ustalil v mestecu Bradford (Yorkshire), kjer sta se križali njegova pot in pot skupine, ki so jo sestavljali kitarist David Burrows, basist Barry Jepson in bobnar Haq Quereshi.

Astbury se jim je pridružil kot pevec in nastopal pod priimkom Lindsay, ki je bil materino srednje ime. Skupino so poimenovali Southern Death Cult in že na njihovem petem koncertu privabili okoli 2.000 obiskovalcev. Decembra 1982 so izdali svoj prvi singel, ki mu je sledila turneja. Astbury se je kljub uspehom umaknil, predvsem zaradi pozitivnih kritik v medijih, zaradi katerih je bil pod stresom. Preostali trije člani so se pridružili skupini Getting the Fear, ki je pozneje postala Into a Circle.

Najprej je odšel "Southern"
Astbury pa je ime skrajšal v Death Cult in vpoklical kitarista Billyja Duffyja - nekdanjega kitarista Morrisseya ter skupin Nosebleeds in Theatre of Hate. "Ime je bilo moje, zato sem ga vzel sabo," je pred časom za Juice Magazine pojasnil pevec. Okoli sebe je zbral še nekdanja člana skupine Ritual, bobnarja Raya Monda in basista Jamieja Stewarta. Monda je kmalu zamenjal Nigel Preston. "Ko sem združil moči z Billyjem, sva se odločila, da bova nastopala pod imenom Death Cult. Igrali smo celo nekaj skladb Southern Death Culta, med drugim Moya in A Flower in the Desert. Do leta 1984, ko smo prišli v Los Angeles, smo bili skupaj že vse leto in zgradili svoj lastni repertoar," je nekoč za Juice Magazine izjavil Astbury.

Nato je odšla še beseda "Death"
Na začetku leta 1984 so se člani skupine odločili, da iz svojega imena izženejo Death, saj so se bali, da jih beseda preveč povezuje z oznako gothskupine. Obe predhodni skupini Astburyja sta bili namreč precej pod vplivom postpunka, medtem ko je bil The Cult naravnan v heavy hardrock ob niansah psihadelike. Prvi album Dreamtime so izdali jeseni 1984, ki so ga pospremili s singlom Spiritwalker.

Leto pozneje je Preston zapustil skupino. Bobnarsko palico je v roke vzel Mark Brzezicki. Ob njegovem prihodu so člani izdali svoj singel She Sells Sanctuary, ki je postal prava uspešnica na Otoku. A bobnarska saga se ni končala ob njem. Med snemanjem drugega albuma Love, ki je nadaljeval hard rock usmeritev, se jim je pridružil Les Warner.

Za njihov tretji album so prevetrili svojo postavo. Stewart se je prestavil na ritemkitaro, medtem ko se jim je na novo pridružil nekdanji basist Zodiac Mindwarpa Kid Chaos. Posledica novega sodelovanja je bil nov producent - Rick Rubin. Electric je tako postal najudarnejši album do zdaj in jih pripeljal čez lužo.

Ritem sekcija znova spremenjena
Leta 1988 sta iz skupine 'letela' Chaos in Warner. Bobnarski palici je v roke prijel Matt Sorum. In v tej postavi - brez basista - so izdali najuspešnejši album v zgodovini skupine Sonic Temple. Singel Fire Woman jih je povzdignil na ameriških lestvicah in jih postavil ob bok skupinam, kot sta bili Mötley Crüe in Aerosmith. Na turneji Damaged Justice so spremljali Metallico. Čeprav je skupina doživljala največje uspehe, se je na obzorju zbiral kup črnih oblakov v obliki prepirov in zlorabe nedovoljenih substanc. Do njihovega naslednjega izdelka po Sonic Temple je Sorum že odšel k skupini Guns N' Roses, medtem ko je Stewart dokončno zapustil skupino.

Era Curryja in Draytona
Za bobnarski set se je usedel Mickey Curry, bas pa je prevzel Charlie Drayton. Odnos med Astburyjem in Duffyjem je bil v tistem času le še strogo posloven. Zunaj studia se naj ne bi niti več srečala. Naslednik Sonic Templa album Ceremony je požel slabe kritike in razočarljive prodajne številke. Je pa zato dvignil precej prahu zaradi naslovnice na albumu, na kateri je bil mali deček korenin ameriških domorodcev. Starši dečka so proti skupini vložili tožbo zaradi izpostavljanja in neavtorizirane uporabe otroške podobe. Tožba je po nekaterih delih sveta zamaknila izdajo albuma.

Po izidu albuma Ceremony je skupina odšla na triletni odmor. Leta 1993 je za britansko tržišče izdala kompilacijo njihovih uspešnic Pure Cult - z novo ritemsekcijo, ki sta jo sestavljala nekdanja člana skupine Mission, basist Craig Adams in bobnar Scott Garrett. Sledil je še en porazen album, ki je bil le pika na i odločitvi Astburyja, da razpusti The Cult. Pevec je leta 1995 ustanovil novo skupino Holy Barbarians, Duffy je kratek čas igral v Vent 414, nato pa se je posvetil soloprojektom.

Še zadnje menjave ...
Junija 1999 je na ruševinah skupine zrastel novi Cult, ko sta Matt Sorum in Martyn LeNoble pristopila k Astburyju in Duffyju. Pred novim slovesom skupine so leta 2001 izdali album Beyond Good and Evle, nato pa se je Astbury združil z nekdanjima članoma Doorsov Robbiejem Kriegerjem in Rayem Manzarekom v skupini Doors of the 21st Century (pozneje Riders of the Storm).

Leta 2006 se je Astbury vrnil k Duffyju, ki je zgradil novo različico Cultov s Chrisom Wyseom na basu in Johnom Tempesto na bobnih. Skupaj so naslednje leto izdali album Born into This. Lani pa so se vrnili v studio, da bi skupaj izdali deveti studijski album Choice of Weapon, ki prihaja na prodajne police čez nekaj tednov.

Svoj prihod so napovedovali že leta 2001, toda koncert je v Ljubljani odpadel. Zdaj - enajst let pozneje - se bo kultna skupina The Cult v sklopu evropske turneje prvič ustavila pri nas.