The War on Drugs delujejo že sedem let. Foto: Prireditelj
The War on Drugs delujejo že sedem let. Foto: Prireditelj

Štiričlanska zasedba v postavi Adam Granduciel (vokal, kitara, orglice), Dave Hartley (bas), Robbie Bennett (klaviature) in Steven Urgo (bobni) deluje od leta 2005 in je v tem času pod streho spravila dva albuma. Zadnji, Slave Ambient, je izšel lani, tako da lahko pričakujemo, da bo poudarek sredinega koncerta prav na tem.

The War on Drugs sta ustanovila Granduciel in kitarist Kurt Vile, ki je medtem že zapustil zasedbo in se podal na uspešno samostojno pot. Glasbenika sta sicer kljub razhodu ostala dobra prijatelja, saj Adam nastopa tudi v Kurtovi spremljevalni zasedbi The Violators.

Springsteen veliki vzornik
Postava TWOD se je sicer nekajkrat zamenjala, a njihova usmeritev ostaja bolj ali manj ista. Veljajo za življenja polne glasnike prerojene "amerikane". Oznaka "indierock" sicer ni najbolj posrečena, saj se uspešno spogledujejo tudi s folkom. V njihovi glasbi se čuti vpliv slovitih vzornikov, kot so Bruce Springsteen, Bob Dylan in Tom Petty, v studiu pa temu retro zvoku dodajajo eksperimentalne elemente v prepoznavno zvočno sliko.

Stilsko se je fantov oprijela označba "bossgaze", ker zares predano odslikavajo "Bossovo" zapuščino z odtenki angleške "shoegazerske" šole. Koncert se začne s predskupino Karmakoma ob 21.15, The War on Drugs stopijo pred publiko ob 22.15.