Zmagovalka letošnjega 66. Sanrema je skupina Stadio, ki je ljubitelje italijanske glasbe prepričala s skladbo Un giorno mi dirai. Foto: EPA
Zmagovalka letošnjega 66. Sanrema je skupina Stadio, ki je ljubitelje italijanske glasbe prepričala s skladbo Un giorno mi dirai. Foto: EPA
false
V kategoriji novincev je slavil Francesco Gabbani s skladbo Amen. Foto: EPA
Festival je obiskala tudi hollywoodska igralka Nicole Kidman. Foto: EPA
Gostitelji 66. sanremskega festivala. Glavna vloga je pripadla Carlu Contiju. Foto: EPA

"Nikoli si nismo mislili, da bomo zmagali na Sanremu," so povedali člani skupine po zmagi. Festival Sanremo jim je uspelo osvojiti v petem poskusu - na festivalu so nastopili že leta 1984, 1986, 1999 in 2007.

Stadio so se namreč z isto skladbo že lani prijavili na festival, a se jim ni uspelo uvrstiti v tekmovalni program. Pevec zasedbe Gaetano Curreri je pojasnil, da je bilo besedilo skladbe, s katero so se lani prijavili na festival, v bistvu enako, priznal pa je, da zvok ni bil ravno v njihovem slogu. Tega so za letošnjo izdajo izpilili in tako prepričali ljubitelje italijanske kancone.

Čeprav je bila zmaga tudi za njih same presenečenje, so Giovanni Pezzoli, Roberto Drovandi, Andrea Fornili in pevec Gaetano Curreri poenotili vse. Poleg velike zmage je skladba Un giorno mi dirai prejela tudi nagrado novinarskega ceha v kategoriji priznanih izvajalcev ter nagrado za glasbeni aranžma.

Skupina Stadio je zmagala tudi na večeru, ko so letošnji izvajalci peli priredbe. Izvedla je skladbo La sera dei miracoli, ki jo podpisuje Lucio Dalla. Skupina Stadio, ki obstaja od leta 1977, je bila bolj znana kot spremljevalna skupina Lucia Dalle. Kot je povedal Curreri, so z zmago pokazali in dokazali, da niso albumov prodajali le zaradi Lucia Dalle: "Celo življenje skušamo pokazati, da nam ni Dalla prodajal albumov. Iskali smo le kakovost, ki so jo tokrat tudi nagradili. In jutri nadaljujemo s koncerti."

Stadio so se odpovedali Evroviziji
Skupina Stadio si je z zmago priborila tudi nastop na letošnji Evroviziji, a tam ne bodo nastopili. Italijanski RAI je namreč odločitev že sporočil EBU-ju, ki je to zapisal tudi na svojih straneh.

"Želeli bi, a morda nam ne bo uspelo. Imamo veliko obveznosti s turnejo, datume imamo že rezervirane. In na koncu raje vidimo, da gre nekdo mlajši na Evrovizijo. Recimo, da je bolj ne, kot ja, razmislili bomo še malo," je po zmagi povedal za italijanske medije Curreri. Pošalil se je še, da če ne bodo sami šli na Evrovizijo, da bodo napisali skladbo za drugouvrščeno na Sanremu Francesco Michielin, ki sanja o udeležbi na največjem glasbenem tekmovanju. In v popoldanskem času je postalo že jasno, kdo bo odpotoval na Evrovizijo namesto skupine Stadio. To bo prav Francesca Michielin, ni pa še znano s katero pesmijo bo nastopila na največjem glasbenem tekmovanju.

V finalnem večeru 66. Sanrema se je pomerilo 16 izvajalcev. Na drugo mesto se je, kot rečeno, uvrstila Francesca Michielin s skladbo Nessun grado di separazione, tretje mesto pa je pripadlo dvojcu Giovanniju Caccamu & Deborah Iurato, ki sta zapela skladbo Via da qui.

V kategoriji novincev so se letos predstavili Mahmoud, Cecile, Chiara Dello Iacovo, Ermal Meta, Francesco Gabbani, Irama, Miele in Michael Leonardi. Zmaga je pripadla Francescu Gabbaniju s skladbo Amen.

Zvezdniški gosti
Na sanremskem festivalu vsako leto poskrbijo za prisotnost odmevnih gostov, ki dvigajo že tako visoko gledanost festivala. Ta naj bi bila letos najvišja v zadnjih 11 letih. 66. festival so popestrili Laura Pausini, Elton John in Maitre Gims. Med drugimi so kot gostje festival obiskali tudi Nicole Kidman, Roberto Bolle, Hozier, Eros Ramazzotti, skupina Pooh in Renato Zero.