Koncert je skupina spet končala z izletom med slavonske tamburaše. Foto: MMC RTV SLO
Koncert je skupina spet končala z izletom med slavonske tamburaše. Foto: MMC RTV SLO

Med obiskovalci, ki so v četrtek zvečer obiskali koncert legendarne hrvaške glasbene skupine v ljubljanski Cvetličarni, je bilo precej tudi takih, ki so jih tja prišli poslušat tudi leta 2008. In zdelo se jim je, kot da so vstopili v časovni stroj ali pa doživeli deja vu.

Koncert so Prljavci spet zaokrožili z izletom med slavonske tamburaše, saj so se poslovili z nežno balado Uzalud vam trud svirači. Pred njo so obiskovalce tudi tokrat razvneli z poskočno Marino, pevec Jasenko Houra je spet uprizoril t. i. stage-diving in z odra skočil na roke oboževalcem. Prvi glas skupine Mladen Bodalec se je s kozarcem piva v roki med Mi pijemo spet pretvarjal, da je popolnoma pijan, skupaj z Jasenkom sta tudi letos malo ležala na tleh. Med obiskovalci se je tudi tokrat svetila hrvaška zastava in spet ni šlo brez Dinamovega nogometnega dresa.

A oboževalcem je bilo popolnoma vseeno, če gre za že videno - spet so navdušeno sprejeli miks balad Tu noč kad si se udavala, Ako tražiš nekoga, Na badnje veče, vreščali ob uspešnicah Ruža Hrvatska (Mojoj majci), Heroj ulice, Ma kog me boga za tebe pitaju, Ne zovi mama doktora. Na Jasenkovo vprašanje, če vedno, katera je skupna himna Slovenije in Hrvaške, so navdušeno zapeli refren: "Mi pijemo, cijeli dan i noć ...!"

Nočna mora za fotografe
Manj navdušeni nad predstavo pa so bili tisti, ki so poskušali skupino ujeti v svoj objektiv - slikanje mračnega odra, ki so ga "krasili" moteči bliski reflektorjev in oblaki umetne megle, je bilo praktično nemogoče.

Tokrat pa so bili obiskovalci tisti, ki so skupini pripravili presenečenje. Ob koncu koncerta je med pesmijo Marina pevec Mladen Bodalec na oder iz prve vrste potegnil dekle. Ko se je na drug konec odpravil še po eno, je za njegovim hrbtom na oder skočila druga. Pa tretja, četrta, peta. Za njimi še navdušeni fantje. In seveda hrvaška zastava in Dinamov dres.

Obiskovalci so kar plezali in plezali na oder, člani skupine so jih sprva poskusili ustaviti, nato pa so se raje posvetili držanju svojih inštrumentov, da jih poskakujoča množica ne bi prevrnila, in peli skupaj s svojimi oboževalci. Marino so nazadnje vsi (tudi predmeti) na odru preživeli brez poškodb, pod odrom so za popotnico (in pomiritev) dočakali le še Uzalud vam trud svirači, nato pa se je zaprlo še eno večerno poglavje v več kot 30-letni zgodovini skupine Prljavo kazalište.

Tina Hacler