Robert Plant in Jimmy Page sta navedena kot avtorja rockovske klasike Stairway to Heaven. Foto: Reuters
Robert Plant in Jimmy Page sta navedena kot avtorja rockovske klasike Stairway to Heaven. Foto: Reuters

Robert Plant, frontmen zasedbe Led Zeppelin, ki se mora zagovarjati zaradi očitkov o plagiatorstvu svoje uspešnice Stairway to Heaven, je pred dnevi poskrbel za kar precej smeha v sodni dvorani. Na vprašanje, kaj lahko pove o druženju s člani zasedbe Spirit, ki so sprožili tožbo, je bil vidno v zadregi, nato pa dejal: "Ne spomnim se skoraj nikogar od ljudi, s katerimi sem se družil."

Pozneje je dodatno pojasnil, da sta bila z ženo udeležena v prometni nesreči in da se zato ne spomni večera, ko naj bi spoznal člane zasedbe Spirit.

Tožbo zaradi avtorstva skladbe Stairway to Heaven so sicer sprožili nekdanji člani zasedbe, v imenu pokojnega kitarista Randyja Wolfa, ki naj bi napisal identično glasbo za skladbo Taurus. Trdijo, da so se člani obeh skupin spoznali leta 1970 v Birminghamu, ko so nekega večera nastopili v istem klubu, nato pa se družili ob pivu in biljardu.

Plant in drugi člani Led Zeppelinov sicer trdijo, da je pesem nastala na posestvu Headley Grange - kot je dejal Plant, se živo spomni, da je sedel ob kaminu, v katerem je prasketal ogenj, ko je kitarist zasedbe Jimmy Page zaigral nekaj prvih akordov. Njegova odvetniška ekipa ob tem poudarja še, da je predmet tožbe le del skladbe, ki pa je relativno pogost in ga je v podobnih oblikah mogoče slišati že okoli 300 let.

Koliko je resnice v trditvah zasedbe Spirit o kraji glasbe, pa lahko presodite sami - poslušajte obe pesmi spodaj.