Skupina je nastala januarja 2011 v Kranju. Foto: Osebni arhiv The Vast Blasts
Skupina je nastala januarja 2011 v Kranju. Foto: Osebni arhiv The Vast Blasts
The Vast Blasts
Člani so Jure Bežan (kitara, vokal), Luka Pavlin (bas) in Anže Babič (bobni). Foto: Osebni arhiv The Vast Blasts
- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- Napravi mi dete
- Puppetz
- The Vast Blasts
The Vast Blasts
Člani skupine zase pravijo, da igrajo avtorsko glasbo, ki črpa zglede v indie garaž glasbi. Foto: Osebni arhiv The Vast Blasts

Od štirih članov ShoeShinersov so basist Jure Bežan, kitarist Luka Pavlin in bobnar Anže Babič nadaljevali z indie zvokom v The Vast Blasts.

"Mislim, da smo zamisel dobili, ko smo igrali z Jackom Oblivianom, ki je takrat s skupino koncertiral po Evropi. Poleg njegovega benda sta nastopila še dva, v katerem so bili isti člani, le malo so zamenjali vloge. Pa smo se vprašali, zakaj bi se mi omejevali, če lahko predstavimo vse ideje, pa čeprav pod drugim imenom," je pojasnil Bežan.

Z basistom smo izmenjali nekaj besed pred njihovim nastopom 7. februarja v Menzi pri koritu v sklopu STG-ja.


Kako se je del članov ShoeShiners znašlo v skupini The Vast Blasts? Oz. kako se je začela sama zgodba The Vast Blasts?
Pred približno dvema letoma smo ShoeShinersi imeli vse bolj različne ideje, pa ne v smislu "eden nekaj, drugi drugače", temveč skupaj kot bend. Zato smo iz ene skupine naredili dve. Mislim, da smo zamisel dobili, ko smo igrali z Jackom Oblivianom, ki je takrat s skupino koncertiral po Evropi. Poleg njegove skupine sta nastopila še dve, v katerem so bili isti člani, le malo so zamenjali vloge. Pa smo se vprašali, zakaj bi se mi omejevali, če lahko predstavimo vse ideje, pa čeprav pod drugim imenom. Trije od štirih članov ShoeShinersov - Jure, Luka in Anže - tako sestavljamo obe zasedbi, The Vast Blasts in Furry Walls, v zadnjega pa smo zvabili še Ajšo in Mašo. Gre za dva precej različna zvoka, ampak bolj ali manj iste ljudi.

Od kje izvira ime?
Ime izvira iz naših glav. Ko smo nastali v tej obliki, smo iskali neko ime, ki še ni uporabljeno, pa je enkrat padla ideja za The Vast Blasts. Predvsem, ker se dobro sliši malo in ker je naša glasba vse skupaj en "bum bum bum".

Glede na to, da so vaši vzorniki večinoma alternativne skupine z Otoka - koliko dopuščate, da vplivajo neposredno na vašo glasbo?
Mislim, da na nas vplivajo predvsem pop mainstream skupine iz Otoka. Alternativnih skupin od tam praktično ne poznamo. Tudi mi se ne štejemo med alternativce, vsaj ne v smislu mrzličnega iskanja unikatnosti. Predvsem se skušamo uporabljati glasbene sloge in miselnost, ki na Otoku veljajo za čisti pop, pri nas pa se etiketira kot "alternativa".

Na nas tuje skupine močno vplivajo, saj stalno poslušamo njihovo glasbo, opazujemo, kako se oblačijo, kako snemajo videospote, kako se obnašajo v javnem življenju ... Vse to se logično odraža v lastnem ustvarjanju in izražanju. Sprenevedali bi se, če bi dejali, da teh vplivov ni. Lahko rečemo, da na nas vpliva vse, kar je dobro, neposredno in brezkompromisno.

Kako to, da za vsak vaš nastop naredite napovedni video? Kako se ta poteza obrestuje v praksi?
Za večino nastopov, ne za vse. Naredimo ga, ker nam je "gušt". Naredili smo ga za prvi koncert, postalo nam je všeč, in če je čas, gremo snemat. Ne morem pa reči, koliko več ljudi zaradi tega pride na nastop. Verjetno jih je nekaj, ki postanejo malo bolj radovedni. Sicer pa je vse del rokenrola, ki je en velik ekshibicionizem. Radi se kažemo.

- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- Napravi mi dete
- Puppetz
- The Vast Blasts