Glasba
(7)
"Naporna" dnevna dejavnost. Foto: MMC RTV SLO
Program poteka na treh prizoriščih. Foto: Organizator
Festival je čas za druženje. Foto: MMC RTV SLO
Big Foot Mama so bili vrhunec četrtkovega programa. Foto: MMC RTV SLO
Kopalnica v kampu. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Rajanje na Kolpa festu

Dodaj v

Premierni festival Castle Kolpa v znamenju glasbe, druženja in blata

Danes glavna na odru Laibach in S.A.R.S.
3. avgust 2018 ob 18:44
Fara - MMC RTV SLO

Po nekaj letih premora se je festivalsko dogajanje vrnilo ob Kolpo, a tokrat ne v Vinico, kjer je potekal Schengenfest, temveč v Faro pri Kostelu, ki gosti festival Castle Kolpa. "Pridemo zaradi druženja, ker je festival drugo okolje in ker je Kolpa 'fajn'," je povedala ena izmed obiskovalk.

Fara se je od srede do nedelje spremenila v festivalski kraj. Prihod na prizorišče v popoldanskih četrtkovih urah je bil tipičen za festival: po bližnjih travnikih so bili parkirani avtomobili z registrskimi tablicami iz vse države, slišala se je takšna in drugačna "ogrevalna" glasba, dobro razpoloženi udeleženci novega festivala so se, naloženi s takšnimi in drugačnimi pripomočki, od čolnov do hladilnikov, premikali proti vhodu v kamp, redarji so imeli polne roke dela z usmerjanjem vozil, vmes pa so postopale še novinarske ekipe, ki so skušale delček utripa sredi kočevskih gozdov prenesti gledalcem in poslušalcem.

Da smo se prebili že do skorajda zadnjega kotička nagnetenega šotorišča, je bilo potrebno malce slalomiranja in predvsem dobro ravnotežje. Nočno deževje in dnevne plohe so namreč močno razmočili tla in neizbežno blato je poskrbelo, da nihče ni bil preveč čist. Organizatorji so ob večeru na več mestih namestili dolge preproge, s čimer so močno olajšali premikanje, a vendar je kamp tako poln, da je blato ponekod marsikje zmagalo. "Ne se sekirat, saj smo vsi umazani," so me tolažile Štajerke, ki so si odlično uredile domovanje za prihodnjih nekaj dni. "Kolegica je prišla iz Rogatca, jaz iz Koroške, potem sva šli iz Celja v Ljubljano, kjer sva pobrali še tretjo prijateljico," je popotovanje v Faro opisala Korošica. Za večino je glavni namen obiska festivala druženje. "Super se je družiti v drugačnem okolju, festivali imajo tako posebno energijo, okolica je lepa, Kolpa pa že tako krasna," je razlog, zakaj se je odločila za prihod, povedala Jasna iz Ljubljane. Njena prijateljica je domačinka, Anja iz Kočevja. "Še nikoli nisem šla na festival za več kot en dan. Vedno me je zanimalo, kako je to videti. Pa seveda, ker je priročno blizu doma, je bila to idealna priložnost. Super je, videla sem že veliko znancev, ki jih sicer vidim zelo poredko." Mogoče je pogled na seznam nastopajočih za koga premalo ambiciozen, češ sama ista imena na glasbenih dogodkih, a kot jasno kaže tudi odziv obiskovalcev, je za večino glavni namen obiska festivala predvsem druženje. Vseeno pa upamo, da si bodo organizatorji s smiselnim načrtovanjem razvoja festivala sčasoma upali več.

Čeprav se je festival uradno začel v četrtek, je svoja vrata odprl že v sredo, ko so nastopili Koala Voice, 2B in Allstar Orchestra. Četrtkov večerni program je čez dan doživel spremembe in tako je večerno dogajanje odprla hrvaška zasedba Hladno pivo, ki bi po prvotnem načrtu morala nastopiti na koncu, potem pa so se do konca noči zvrstili še Stray Train, švedska rap-metalska zasedba Clawfinger in domača rockerska skupina Big Foot Mama, ki je pred oder privabila največjo množico. Pester večer so že krepko v noči na petek sklenili Prismojeni profesorji bluesa. Na vzporednem odru, v areni, so glasbo vrteli didžeji Mike Prob, Sander Logar, Matt The House Fox in Leon B, ki je s plesnimi ritmi obiskovalce popeljal v sončni vzhod.

Jutro v kampu je razkrilo posledice prve prave festivalske noči: nekateri še vedno sploh niso zatisnili oči in so v jutro stopili ob kruljenju rokerskih himn, drugi so "prešaltali" že na romantične melodije ta teden umrlega Oliverja Dragojevića, tretji so krmežljavo pogledovali v nebo, kajti tudi za danes so napovedane nove plohe. V glavnem šotoru ob glavnem odru, kjer je gostinska ponudba ob zmernih cenah pestra, od klasičnih burgerjev do mehiške hrane in juhic, je že dišalo po kavi, prizorišče pred glavnim odrom, ki so ga že pred dogajanjem posuli z žagovino, zato tam ni bilo težav z blatom, pa je bilo že popolnoma pospravljeno. K temu, da tla niso nastlana s plastičnimi kozarci, gotovo delno pripomore to, da vsak vrnjen kozarec prinese dobropis 50 centov.

Čez dan glavno prizorišče Kolpa
Dopoldansko dogajanje se je ob hitrem višanju temperature preselilo streljaj proč ob Kolpo. Tik pred vstopom na "plažo" je še tretje festivalsko prizorišče, ki obratuje čez dan. Čeprav je Kolpa precej hladna, to številnih ni ustavilo, da se ne bi osvežili v njej, večina pa je lenobno poležavala in nabirala moči še za dva dni festivala. Danes bo po napovedih organizatorjev vrhunec festivala, na glavnem odru bodo glavne zvezde večera Laibach in S.A.R.S., poleg njih pa bodo nastopili še Happy Ol'McWeasel, Jackson in Gramophonedzie Live Experience, v areni bodo nastopili Chatte Noire, D Kokks, Maniacs in Charlie Butter Fly, dogajanje pa bodo dopolnili še MC Mike, Jackie DJ, Angel Anx in Shipe. Na sobotni sklepni večer bodo na glavnem odru nastopili Hamo & Tribute 2 Love, Brkovi in Ice On Fire, vrhunec dogajanja bo s koncertom Magnifica, večer pa bo sklenil Plavi orkestar. Na plaži bodo nastopili Lost Void, Sillycons, The Wet in Lumberjack, v areni pa bo med drugim svojo glasbo predstavil tudi DJ Paolo Barbato.

Foto MMC in organizator festivala

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Labod
# 03.08.2018 ob 20:31
@rangerno1
v Sloveniji imas tako pestro festivalsko kulturo kot jo bos redko kje na svetu nasel. Tale festival ob Kolpi je res en tak za siroke mnozice. Ampak poglej si ducat drugih festivalov pri nas. Res, da ima ta ob Kolpi sedaj najvecjo medijsko podporo a kdor se pozanima in gre se na kak drug medijsko slabse podprt festival bo uvidel kaj vse se pri nas organizira... Osebno v poletnem casu namesto dopustovanja na morju hodim z druzino po festivalih. Bil sem na Floating castle festivalu ob gradu Sneznik pred tednom. Sedaj ogledujem tega ob Kolpi. V sredo bom ze na Samsari na Madzarskem in tako dalje do konca poletja. Cene nasih festivalov so pa dalec najcenejse v primerjavi z tujino in brez enormnega entuziazma organitzatorjev to ne bi bilo mozno speljati.
GORILA
# 03.08.2018 ob 21:15
Big fut mama se nikoli ni imel tako dobre predskupine....
...pa neverjetno veliko otrok je bilo, res otrok s starsi...
...pa jasno, totalno konfuzen sistem z vracanjem plasticnih kozarcev (v bistvu nateg na kvadrat).
rangerno1
# 03.08.2018 ob 19:00
Glede blata in druženja se še nekako strinjam.... glede glasbe pa je beda.... namreč vse te nastopajoče smo videli v Sloveniji že 120x, poleg vsega in je program milo rečeno generičen, tako kot pri večini slovenskih festivalov, kjer ni izvirnosti, idej in unikatnosti, sama generika vsa ta leta in ena in isti nastopajoči s kakšno izjemo. Škoda, da je organizator tako zastavil festival, mu pa neglede na to želim, da bo finančno uspešen.

Na Kolpo la lahko grem kakšen dan prej ali kakšen dan kasneje, ko tam ne bo kup pijanih dijakov. Drugače pa je organizator izkoristil priložnost po tem, ko ste šla v pozabo tako Schengen fest, kot Rock Otočec. Kar se lokacije tiče pa ni nobene primerjave s Sočo.

Drugi leto pa upam na bolj izviren program, ker tole je res podobno študentski veselici!
ms-601
# 03.08.2018 ob 19:13
Da je članek bolj izčrpen bi bili fajn dodat kak komentar organizatorja, ne le podatke iz neta. Pa cca število obiskovalcev in cena piva..

Sicer pa ni omenjeno da je parkirišče skoraj 2km stran in da vozijo tja in nazaj s kombiji (?), samo prizorišče pa je majhno in nevem koliko je prostora za razvoj?

Želim pa vse dobro in pamet organizatorjem, upam da bomo imel čez kako leto možnost obiskat kak soliden koncert tudi poleti pri nas (poleg Tolmina)
dharma
# 06.08.2018 ob 21:24
rangerno1
V bistvu za nek neprepoznaven festival brez tradicije niti nima tako slabega glasbenega programa.
redwinger
# 03.08.2018 ob 18:51
A brez tega Skočirja pa ne gre nikjer?
GG2
# 03.08.2018 ob 22:07
Največjo medijsko podporo majo gasilske veselice!
Tole sranje pa spada pod to rubriko!
Žal
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo