Sheeran si prizadeva predvsem za dolgo kariero. Foto: EPA
Sheeran si prizadeva predvsem za dolgo kariero. Foto: EPA
Ed Sheeran
Svoj koncertni pohod nadaljuje zdaj po svetu. Foto: EPA
Ed Sheeran
Pripravlja pa se tudi na pisanje skladb za naslednji album. Foto: EPA

Mladi Britanec je utelešenje eklektičnega akustičnega popa, folka in hip hopa, ki s svojo vsestranskostjo seže do vseh občinstev. Pevec, besedilopisec, beatboxer in kitarist je z glasbenim udejstvovanjem začel že zelo zgodaj. Do svojega 16. leta se je lahko pohvalil že z dvema albumoma.
Po njegovem odhodu v London, da bi pridobil še več življenjskih izkušenj, se je na portalu YouTube pojavila njegova skladba You Need Me, I Don't Need You, ki je mladega Britanca izstrelila v svetovno glasbeno srenjo. Podobno kot je Eltona Johna prepričal posnetek 2Cellos, je k Sheeranovi zgodbi o uspehu svoje pripomogel igralec in r'n'b zvezdnik Jamie Foxx, ki je zasledil njegov posnetek na spletu in ga povabil v svojo oddajo.

Večja prepoznavnost ga je vodila do vrat menedžmenta Eltona Johna in na pot z glasbenim deloholikom z Otoka Examplom. Po izdaji albuma + pred približno letom dni pa se zdi, da lahko njegova pot vodi samo še navzgor.

Sheeran bo v kratkem najbližje nam nastopil v Münchnu, 29. novembra.

Omenjeni album je bil prodan v več kot milijon izvodov. Po tem ko je osvojil dva brita in nagrado Ivor Novello v začetku leta, je skromni "fantič" z Otoka začel pisati skladbe še za druge izvajalce. Med drugim za One Direction (1D) (na njihovem aktualnem albumu Take Me Home se je podpisal pod skladbo Little Things). Kot zanimivost: on in Harry Styles iz 1D sta stara znanca že od otroških let. Sodeloval pa je tudi z irskimi zvezdniki Snow Patrol in združil glasovne moči z ljubljenko občinstva Taylor Swift na njenem aktualnem albumu Red.

Oče oboževal McCartneyja, McCartney Eda
Najljubši glasbenik princev Williama in Harryja je tudi nastopil na letošnjem koncertu v počastitev kraljičinega praznika poleti. Na zaključni slavnosti olimpijskih iger v Londonu pa je bil on tisti fant za klavirjem, ki je prepeval legendarno skladbo Pink Floydov Wish You Were Here. "Mislim, da je bil to moj največji nastop do zdaj," je priznal v pogovoru za Mirror 21-letnik.

A kljub temu to ni njegov najljubši trenutek v karieri: "Vrhunec je bil zame, ko sem lahko svojemu očetu predstavil Paula McCartneyja na koncertu v čast kraljici." Njegov oče je bil velik oboževalec Beatlov. Prav na koncertu v čast kraljici Elizabeti II. pa je do Sheerana stopil McCartney in priznal, da rad posluša njegovo glasbo.

Za njem so razprodani koncerti po Otoku. Vsem "zvezdnikom" glasbene industrije pa sporoča: "Rad bi imel kariero, ki traja in traja." Za zdaj še vedno nastopa sam, toda v prihodnosti ne izključuje možnosti, da bi imel ob sebi skupino. Uspeh mu je spremenil vsakdanjik. Kar opaža predvsem, ko se mudi v Združenih državah Amerike. "Pogrešam svoje prijatelje in družino. Pa Nandos, ki ga nimajo v ZDA."

Ob tem pa poudari: "Želim si, da bi vam lahko povedal, kako vsak večer hodim ven in popivam v striptiz klubih, toda mojo ekipo tako ali tako v večini sestavljajo poročeni moški srednjih let z otroki. Tako da je zelo mirno," še priznava.