Examplov vzdevek izvira iz njegovih inicialk E. G., ki v latinščini označujeta krajšavo za exempli gratia (oziroma po angleško 'for example'). Foto: Uradni Facebook profil Exampla
Examplov vzdevek izvira iz njegovih inicialk E. G., ki v latinščini označujeta krajšavo za exempli gratia (oziroma po angleško 'for example'). Foto: Uradni Facebook profil Exampla
Example
Njegov tretji album Playing in the Shadows je debitiral na prvem mestu otoških lestvic. Foto: Facebook stran Exampla
Example
Na klubski sceni najbolj odmevata njegovi uspešnici Kickstarts in Change the Way You Kissed Me. Foto: Facebook stran Exampla
Example
Example velja za pravega deloholika. Foto: Facebook stran Exampla

Mimo Kasabian po levi, Hurts po desni, skok čez Plan B – pozor, tu je fulhamska klubska hip-hop senzacija. Elliot Gleave, bolj znan kot Example (vzdevek je skovanka njegovih začetnic) je eden izmed najdejavnejših in najhitrejših meteoritov klubskega/hip-hopovskega sveta. Na portalu YouTube se ogledi njegovih trenutno največjih uspešnic Kickstarts in Change the Way You Kissed Me večajo iz dneva v dan. Sam pravi, da je le izkoristil praznino, ki se je pojavila v glasbi: rapanje na plesno glasbo s čustvenimi besedili, ki jih navdihuje grunge.

"Nisem imel gangsterskega zaledja, niti nisem živel v naselju z občinskimi stanovanji," se zaveda svojih pomanjkljivosti. Sam ni bil nikoli žrtev gangsterskih obračunov, še najbliže temu je prišel, ko je enkrat ponesreči v nekem klubu pohodil čevelj nekega moškega in se mu opravičil. On pa mu je vrnil tako, da mu je z nožem naredil zarezo v dlan. Pet let kasneje so tega moškega ubili člani gangsterske združbe.

V enem izmed intervjujev za portal thisislondon.co.uk je 29-letnik odkrito spregovoril, da je v preteklem letu imel zgolj šest prostih dni. A še na prosti dan ni počival. "Pretekel bom 13 milj, še danes," je dejal v pogovoru za njih ter dodal: "Tako imam čas, da razmišljam o melodijah."

Prav ta ekstremna delovna vnema v povezavi z visokimi ambicijami je tlakovala njegovo pot. Še pred tremi leti je igral v barih, ki sprejmejo 450 obiskovalcev, pred dvema letoma je okusil zvok O2 arene (ki sprejme 23.000 ljudi), lani pa je Otočanom postregel z dvema singloma poletja – Changed the Way You Kissed Me in Stay Awake.

"Na moje koncerte pridejo otroci, stari 16 let, in lahko vidim, da so na drogah," priznava raper in dodaja: "To že vidiš, če pogledaš njihove obraze, nato pa tvitajo med mojimi koncerti: 'Grem po Mandy (slengovski izraz za vrsto ekstazija MDMA).' Potem pa pomislim, da je moja krivda, ker ga hvalim."

Njegov zadnji album Playing in the Shadows je spev drogam in odnosom, kar je nenavadno za klubskega glasbenika. Njegova besedila se osredotočajo na tegobe 20-letnika: ljubezenske bolečine, negotovost in boj, da ostane zadrga na hlačah zaprta.

"Z Adele sva kot brat in sestra"
Prav zadnji album, ki ga je izdal 4. septembra 2011, je debitiral na prvem mestu britanskih albumskih lestvic. "Ko sem pisal ta album, si nisem pustil, da bi poslušal kar koli drugega od Nirvane," navdušeno priznava in dodaja: "V zadnjih letih so se vsi izvajalci, ki so prodajali albume – Florence, Adele, Amy Winehouse – poigravali s temačnostjo in čemernostjo. S tem albumom sem želel priti v arene in uspelo mi je."

Prav z Adele ga povezuje še nekaj več od glasbe – v času glasbenega vzpona sta se spoprijateljila preko Twitterja in postala zelo dobra prijatelja. "Ta industrija je zelo samotna. Lahko da si obkrožen z ljudmi cel dan, toda ko prideš domov, si osamljen. Večkrat grem k Adele na večerjo in lepo je imeti nekoga, ki je v podobnem položaju, kot si sam. Kot sestra mi je," opisuje svoj odnos s pevko.

Example bo najbliže nam nastopil 27. februarja na Dunaju.