Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 24 glasov Ocenite to novico!
V Ljubljano je peterica prišla iz Ostrave, nato pa bo pot po Evropi nadaljevala prek Beograda in Bukarešte. Vzrok, da so decembra odpovedali tri nastope, in sicer v Ljubljani, Beogradu in Ostravi, je bila pevčeva bolezen. Foto: Jaka Zorman
V Sloveniji je zasedba nastopila prvič v sklopu turneje Crazy World, to so poimenovali po svojem najuspešnejšem albumu. Foto: Jaka Zorman
Prvo ploščo Lonesome Crow so izdali leta 1972, veliki komercialni uspeh pa doživeli na začetku 80. let, ko je izšla plošča Love At First Sting (1984) z uspešnicama Rocking Like A hurricane in Still Loving You. Foto: Jaka Zorman
Repertoar skupine Scropions:
 
- (uvertura) Crazy World
- Going Out With a Bang
- Make It Real
- Is There Anybody There?
- The Zoo
- Coast to Coast
- Top of the Bill/Steamrock Fever/Speedy's Coming/Catch Your Train
- We Built This House
- Delicate Dance
- Follow Your Heart/Eye of the Storm/Send Me an Angel
- Wind of Change
- Tease Me Please Me
- Rock 'n' Roll Band
-- bobnarska solaža Mikkeyja Deeja --
- Blackout
- Big City Nights
------------------------------
- Still Loving You
- Rock You Like a Hurricane
V kolektivno zavest in glasbeno zgodovino so se vpisali leta 1991 z albumom Crazy World ter baladama Send Me An Angel in Wind of Change, svojevrstno himno takratnih političnih sprememb v Evropi. Foto: Jaka Zorman

Dodaj v

Scorpions: Ne vem, zakaj smo tako dolgo čakali, da smo prišli v Ljubljano

MMC na koncertu skupine Scorpions
9. junij 2018 ob 12:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Žal nam je, da nam decembra ni uspelo. Danes smo tu in potrudili se bomo, da nadoknadimo zamujeno," je ob prvem nagovoru večera sredi Stožic poudaril Klaus Meine – 70-letni pevec, ki je pustil pečat na vseh skladbah skupine Scorpions.

Leta 2010 so s statusom velikanov roka napovedali, da se le poslavljajo od svojih oboževalcev in koncertnih odrov. Napovedali so poslovilno turnejo in izdali album Sting in the Tail. Osem let pozneje ... "Škorpijoni" ne kažejo nobenih znakov, da odhajajo. So živi fosili in prvoosebni pripovedovalci zgodovine roka - nekje od 70. let prejšnjega stoletja naprej.

V Ljubljano so prišli z zamudo. Koncert so namreč napovedali že za december, toda na oder Stožic so stopili pol leta za tem. Pričakale so jih Stožice, ki še zdaleč niso puščale vtisa o razprodanosti, a vseeno je bil to večer za goreče ljubitelje tistega dobrega starega roka. Pred njimi so zbrane v Stožicah, ki so napolnili parter in do polovice tribune na zelenem ringu, ogrevali domači bluzrokerji Stray Train.

Na krilih dveh studijskih albumov in turneje po Evropi (na njihovem zadnjem odmevnejšem nastopu zunaj naših meja so spremljali Nickleback v Moskvi) so v pol ure odigrali skladbe, ko so Electrified, Greencard Paradise, Heading For The Sun, Blues From Hell in Give It Away. "Bilo je kratko in sladko. Lahko vam povem, da smo igrali po vsej Evropi, ampak najlepše je doma," je v imenu skupine sklenil pevec Luka Lamut.

Nekaj minut čez deveto pa je prišel čas za osrednje ime večera. Scorpions so leta obrnili v svojo korist. In tako so bile tudi Stožice priča neusahljivi volji do preigravanja, ki ji v 21. stoletju Scorpionsi na svojih nastopih dodajajo še vizualno komponento (kar recimo manjka skupinam, kot so Whitesnake, Nazareth in Wishbone Ash). Tako se je za venčkom skladb iz 70. let prejšnjega stoletja na velikih zaslonih za njimi vrtel kalejdoskop in tako niso manjkale podobe neba ob njihovi največji uspešnici Wind of Change.

Scorpions na podaljšani sklepni turneji ne skoparijo z ničimer. Najprej obiskovalca pričaka pogled na podaljšan oder, ko se spusti zavesa, pa še na velike LED-zaslone, ki so za dvignjenim odrom, na katerem za bobni kraljuje Mickey Dee. Že ob prvi skladbi večera Going Out With a Bang se je na velikih LED-zaslonih prikazala slovenska zastava in to je bilo zgolj izhodišče, da je Meine v slovenščini nagovoril zbrane: "Dober večer, Ljubljana! Kako ste? Lepo je biti tu."

21 skladb (od tega jih je sedem zapakiranih v dva venčka) ter dve uri neskončnih kitarskih solaž in visokih tonov so kratek povzetek sinočnjega večera. V svoj svet obiskovalca privabijo s posnetkom skladbe Crazy World, ki odzveni iz zvočnikov, preden pridejo na oder Meine, Dee in kitarski heroji (skupaj z baskitaristom) Rudolf Schenker, Matthias Jabs in Paweł Mąciwoda.

Od tam naprej oziroma od "velikega poka", ki ga pripravijo s skladbo Going Out With a Bang, pa sledi sprehod po bogati zgodovini, kjer vlečejo iz rokava skladbe, kot sta Make it Real in The Zoo – sredi katere se četverica v ospredju dokončno prebudi in začne tekati po odru in po njegovem podaljšku oz. "catwalku". Ob tem pa še spodbujajo občinstvo, da se jim pridruži. In ko Meine ni v središču pozornosti, saj tudi ne more biti, ko pa se vse vrti okoli kitarskih 'riffov' Schankerja in Jabsa, preprosto meče bobnarske paličice med občinstvo.

Težava Scorpionsov ni bilo nikoli pomanjkanje skladb, prav nasprotno. In zato tudi vključujejo v svoje nastope venčke skladb. Eden izmed takšnih je niz skladb iz 70. let prejšnjega stoletja oziroma iz obdobja kitarista Ulija Jona Rotha. Top of the Bill, Steamrock Fever, Speedy's Coming in Catch Your Train so vse skladbe s štirih albumov, na katerih je igral mojster psihedelične kitare.

"Ne vem, zakaj smo potrebovali toliko časa, da smo prišli v Ljubljano. Kot se spomnim, je to prvič, da smo prišli sem. In po vseh teh letih je bil že čas, kajne," je 'podžgal' občinstvo Meine. "Ne morem vam opisati, kako dober občutek je, da lahko danes igramo za vas. Zelo nam je bilo hudo, ko smo morali odpovedati koncert, in smo zelo veseli, da smo tu in da vam lahko danes igramo."

Akustični vložek
Drugi venček pa je vseboval akustične različice balad, kot so Follow Your Heart, Eye of the Storm in Send Me an Angel. Prav ta je prvič temeljito razpela Stožice. To je bil tudi trenutek, ko se je Dee spustil na isto raven odra kot drugi člani skupine in ko sta Schenker in Jabs za nekaj minut odložila svoji električni kitari. In ta čustveno-nostalgičen trenutek je bila prava iztočnica za balado večera Wind of Change, kjer so delo Meina prevzeli kar obiskovalci koncerta.

A Nemci so zvito v svoj repertoar vnesli tudi skladbe z zadnjih albumov, kot je Rock 'n' Roll Band. Trenutek, ko je tudi Dee stopil na bolj znano območje. Preostali člani so se po koncu skladbe umaknili in prepustili, da se Dee dvigne nad vse (dobesedno, saj se je ob njegovi bobnarski solaži v celoti dvignil njegov del odra). Slabih deset minut udarcev, zaradi katerih so začela vibrirati celo sedišča.

Še preden so se Scorpionsi prvič poslovili od svojega občinstva, so dvignili raven udarcev in kitarskih streljajev s skladbama Blackout in Big City Nights. Za razgrete obiskovalce (predvsem v parterju) tudi to ni bilo dovolj, zato so jih priklicali nazaj in za konec iz balade Still Loving You prišli do udarnega zaključka z Rock You Like a Hurricane. Brez sledi predaje. Še več, Schenker je neutrudno še naprej hodil po odru, skakal v zrak, vrtel roko ob kitari in na koncu pristal v doskoku vreden bučnega ploskanja.

Neizpodbitno je, da skupina, ki je bila ustanovljena pred 50 leti, še vedno uživa na odru. Pravzaprav oživi. In kisik jim dovaja občinstvo.

Klavdija Kopina, foto: Jaka Zorman
Prijavi napako
Komentarji
Machete
# 09.06.2018 ob 12:58
Sma že 10 let ne dvignem telefona v zrak na koncertu. Pred desetletji sem še nekaj slikal in snemal, pa hitro uvidel, da nima najmanjšega smisla. Bedne slike, porazen zvok. Nikoli, nihče ne bo tega niti pogledal, zato raje uživm v koncertu. Toliko telefonov v zraku (povsod) je norost.
fantasycamp
# 09.06.2018 ob 12:48
Veste vi dobri in vam podobni, ko ste na vrhu greste po večjih mestih, ko niste in vas tam nočejo greste malo po Balkanu da napolnite žepe ko ste že starčki in vzamete denar na nostalgijo, ne hvala vsem bendom moje mladosti ko pridejo 30 let po vrhuncu....
prim00z
# 09.06.2018 ob 12:58
če kaj na koncertih sovražim, je to zelo lepo prikazano na sliki 4/8...

vse je treba gledati samo še skozi monitor, sploh več ne moremo uživati v trenutku...noro
najlepše je povedal Prince na Szigetu - put down your phones and dance
Heldarion
# 09.06.2018 ob 13:33
Zato ste čakali, kjer ste drugje lahko več zaslužili, ni to neka znanost.
jacknicholson
# 09.06.2018 ob 13:45
Ma vedno eni in isti komentarji, ko pride k nam kakšen bolj prepoznaven bend. Pa kaj potem, če pridejo v Slovenijo, ko jih drugje "nočejo", iz posnetkov se vidi, da je narod užival in to je meni najbolj pomembno. Ni treba, da se vedno posluša le Modrijane in Tanjo Žagar.
monte
# 09.06.2018 ob 13:52
očitno bo treba na koncertih in prireditvah pred začetkom prireditve spet uvesti obvestilo/zahtevo nekulturnim in neotesanim obiskovalcem: PROSIMO, DA IZKLOPITE MOBILNE TELEFONE...
Ljudje ne pridejo na koncert zato, da bodo potem 2 uri gledali na desetine oz. stotine tac in mobitelov v zraku pred sabo. Nekultura, neotesanost in nehigiena folka...
Sujo
# 09.06.2018 ob 15:14
Slovenija, dežela večnih nergačev in zlovoljnežev, ki jim i nikoli nič prav.

Zakaj niso prišli prej? Muciji, leta 1990 so prišli v Zagreb, ki je bil tedaj del iste države kot mi. Odtlej pa imamo pač pri nas premajhno kupno moč, smo premajhen trg...
kolnkista
# 09.06.2018 ob 14:41
Škoda da niso prišli v začetku devetdesetih, takrat so bili aktualni.
Če bo šlo tako napre, lahko Rollinge pričakujemo ko bo Mick dopolnil 90 let...
Orionstar
# 09.06.2018 ob 15:20
Svet glasbe se je spremenil in moj moto je, da vse te večje bande še 1x zadnjič pogledam v živo, preden se poslovijo.
Nekateri se ne želite prostituirati, spet drugi se radi vrnemo po časovnici nazaj...ker prostiturati se sam ne mislim na Ed Sheerana ali Katy Perry.
Recimo zamudil sem R.E.M. v LJ ker nikoli niso bili moj top pick, pa mi je danes žal, da ne omenjam Queen...zato pa hodim povsod in želim zaužiti čimveč od Pink Floydov do Judas Priest naprej...večkrat...Maidni, Rammstein, Testament, Slayer, Billy Idol, Depeche Mode, Metallica, Megadeth, Scorpions...itd...greš in uživaš, shraniš vstopnico in si užil malo glasbene zgodovine...dokler spet ne vklopiš radia in slišiš Despacito.
Med nami ni več markantnih članov zasedb npr. INXS, Queen, Alice in Chains, Nirvana, Hanneman iz Slayer, Bowie, Lemmy Motörhead, še pop ikone so šle...Prince, M. Jackson, George Michael...AC/DC se starajo, samo Rollingi so večni!

BTW...zaradi dopusta npr. ne morem na Stinga, ki bo v amfiteatru zraven Dunaja in mi je kar malo žal.
hondica
# 09.06.2018 ob 12:49
Najboljši mi je bil bobnar, od kje mu pri teh letih toliko energije..
andrej988
# 09.06.2018 ob 15:54
Jst sem izredno užival v koncertu in vesel sem, da so prišli v Ljubljano... v parterju je bilo fenomenalno vzdušje in tribune so bile bolj kot ne polne... Do sedaj sem bil na Aerosmith, Whitesnake, Alice Cooper, Killers, Europe, Pearl Jam... in moram rečt, da je bil ta koncert scensko, vizualno, izvedbeno... daleč najbolj dodelan, pevec pa še vedno odpoje skoraj vse... edino leta se mu res vidijo. Da ne omenjam bobnarja in kitarskih solaž, kaj to počnejo... :) Še enkrat, dvakrat bi šel na isti koncert. Je pa lepo videt, da otroci peljejo svoje starše na take koncerte in potem vsi uživajo. :D
monte
# 09.06.2018 ob 13:45
ko so muzkontarji na vrhuncu, jih večina provinc, kot je SLO, niti povoha ne. Ko drugje ne gre več služit, gredo pa tja, kamor se jim prej ni splačalo, da še tu malo pokasirajo.
Tako da je vprašanje v naslovu bedasto in čisto sprenevedanje.
jackoneill
# 09.06.2018 ob 12:49
sicer nikoli nisem bil njihov fan, poznam morda 5 komadov, ampak da po 50+ letih na sceni še vedno polnijo dvorane po svetu je neverjetno. poklon do tal gospodje
rubin
# 09.06.2018 ob 17:19
Fantazycamp, in kdo so sedaj velika imena po prodaji? Bi si želel Bieberja, Kate parry, swift...? Moje mnenje je da zmorejo sedanji, na vrhuncu par kolikor toliko všečnih komadov, ostalo je pa reciklaža na slabše
eos
# 09.06.2018 ob 15:34
Žal mi je, da mi ni uspelo jih slišat vsaj 10, 15 let nazaj. Bi jih vsaj še videl in slišal v kondiciji. Tole včeraj je bil njihov labidji spev. Pevec enostavno ne zmore več s svojim sicer super, a tako posebnim vokalm. Dostikrat ga je obogatil playback oz. dodani efekti za obogatitev vokala plus nevideni ženski back vokali.
Prav tako je bilo v več komadih slišati kitarske rife, ki niso prihajali z odra. Še začetno požvižgavanje pro Wind of change je mixmajstru ušlo in ga je moral še enkrat ponovit, ko je bil pravi trenutek. Škoda. Ostajajo pa odlični studijski posnetki.
No, celoten šov pa jim je dobesedno ukradel Dee. Faca!
fantasycamp
# 09.06.2018 ob 13:44
rarock

Sej tudi Rolling Stones niso zanič samo niso blizu svojega vrhunca pri teh letih, govorim bolj o tem da smo mi njim zadnji način kako dobiti denar, gre se bolj za to da drugod ni več tok zanimanja pri nas pa igrajo karto nostalgije in tako stare fane ki so že v letih vabijo iz domov za ostarele...
Kenzu
# 09.06.2018 ob 13:35
Klavdija lep clanek
Celjan27
# 09.06.2018 ob 21:10
Vsakemu svoje. Včeraj nisem šel, ker mi Scorpions z enim oz. dvema megahitoma ne potegnejo toliko, je pa fino videti polne Stožice in če ljudem (in meni) paše da se palijo na nostalgijo zakaj ne.

Hvala bogu imamo super dvorano, kjer lahko gostimo take bende, ne pa v napol podrtem 60 let starem Tivoliju...
yankee
# 09.06.2018 ob 20:09
Ma mislim...kot je en predhodnik napisal..greš pogledat ker jih morda v življenju ne boš več videl. In ni mi žal. Scensko odlično in band tudi. Je poznat da ni več tolko energije posebno Klaus vendar zame super. Mickey Dee pa je žival. Jaz sem bil zadovoljen sin pa...bolj ekstrem metal fan...so dobro žagali mirni komadi so pa prav pašali. Je bil lep večer
furbo
# 09.06.2018 ob 14:11
Ja v k generacija, koncert gledajo z ekrana tel, in pol se ostalo gnjavijo s posnetki, gor 2 lucke in hrescanje
rarock
# 09.06.2018 ob 14:10
Fantasycamp, Scorpionsi samo nadaljuejejo tradicijo Stožic..mislim da prvih 5 al 10 zvezd v Stožicah je bilo vsi 60+. Drugač pa ne vem zakaj oni še to počnejo, nisem tak fan, pomoje da ne nehajo tudi zato, ker so še vedno večinoma polne velike dvorane. Tudi Stožice so mi zgledale včeraj bolj polne kot piše v članku., Ampak pogled na preostanek leta, koncerti v Ameriških arenah, neki podobnega v Avstraliji, Zahodna Evropa, London...tko da kar migajo. Ampk le kaj bomo v živo poslušali ko se oni in podobni veliki bandi upokojijo :-(
Sujo
# 09.06.2018 ob 23:07
Jst sm v zadnjih 18 letih videl praktično vse, kar se od hard rocka in metala da videt. Večino večkrat, Včeraj sem na koncertu preprosto užival. Na koncert ne grem iskat napak, ampak kul momente in včeraj jih ni majkalo. Scorpionse sem prvič v živo gledal 2. junija 2007, ko ste bili verjetno na Mejdnih v Ljubljani. In tedaj so bili obupno zanič. Potem sem jih pa gledal mislim da leta 2010 v Bratislavi, pa so bili fantastični. Ib+n včeraj je bil soliden koncert, mel sem se fajn pa niti enkrat nism telefona potegnil iz žepa. Mission accomplished.
Banban
# 09.06.2018 ob 18:17
Scorpions, not my cup of tea. Ampak ce folk uziva, naj. Andreju988 ne verjamem, da so bols live band kot Pearl Jam.
rarock
# 10.06.2018 ob 12:31
eos, nekksao razumem da si bolj iz foha in tiu kar verjamem, da je imel Klaus nekaj pomoči. Čeprav pomoje samo na kakih mestih težavnih mestih, morda res tudi kaj žvižganje čeprav tudi tisto sploh ni bilo perfektno?, se mi zdi da 90 % še vedno sam dobro odpoje in da ni v staro šaro.
Če poslušamo zadnje leta npr. BOn Jovija pa Coverdala, tadva pa sta meni skoraj neposlušljiva glasovno v živo, zakaj pa potem njima ne pomagajo, denar ni problem, mogoče je že osnova taka da pol bi moral res biti full playback ?
Bi pa rekel da so postali najbrž s temi pomožnim playbacki zviti in jih ne dajejo vokalo v s plošče (bi bilo preveč sumljivo) ampk verjetno lepo v miru posnamejo nove vokale, ki so točni, al morda za pomoč kak ton spuščeni, in če potem s tme poma.

Najbolj sumljiv del so mi bili Backvocali ostlaih članoiv banda v pesmih Is there anybody there in pa Send mi an angel, ki so jih peli le kitarista in basis, ki pogosto niti na ploščah niso omenjeni kot vokal, tu pa se je slišalo kot s plošče in mi je bilo malo mimo in precej neverjento.
rarock
# 10.06.2018 ob 12:24
Celjan to si dobro povedal..zakaj jih ni bilo prej njih in še koga. Enostavno taki renomirani bandi manj kot 10 000 moderne dvorane ne igrajo, in prej nismo imeli nič, ne štadiona ne dvorane. Sicer kao se je to gradilo je druga zgodba, ampak sedaj lažje pridejo taki velezvezdniki.
galoper
# 09.06.2018 ob 20:09
Obrabljeno besedilo nagovora?
andrej988
# 09.06.2018 ob 16:18
https://www.youtube.com/watch?v=MTWRrIVC
1Qw
hernandez
# 09.06.2018 ob 14:54
Tudi meni zveni prav patetično izjava "Le zakaj nismo prišli prej?"

Ma ne grem na tak koncert, pa da mi plačajo. Pa sem jih poslušal v prvi polovici 80-ih in mi je že wind of changes potem bila kr neki.... da so se prodali. Pri meni stanje nostalgije ni močnejše od občutka, da se z obiskom takih koncertov v bistvu prostituiram. Će vsi ti ostareli zvezdniki prej niso imeli časa, naj tudi zdaj ne hodijo sem pobirat zadnje euriče, ki jih lahko še izstisnejo.
filmoljub
# 09.06.2018 ob 16:09
O ja, odlični so bili "Zi Džǝrmans", škoda da dvorana in okoliščine niso na njihovi ravni. :/
cycoII
# 09.06.2018 ob 12:49
Klik zaradi fotk in Mickey-a, posledično ocena.
rarock
# 09.06.2018 ob 13:25
fantasycamp, tole je zate 30 let po vrhuncu ? A silš da s palicami se sprehajjo ? Schenker skače kot da bi jih imel 30 in izvajja svoje frise in zamahe z roko, najbolj neverjentno pa je kako se dobvro drži vokal Meineja. Seveda ni čisto tako kot na plošči, kako visoko noto spremeni ampak vrhunsko. Coverdale in Bonjovi sta po ohranjenosti glasu veliko let za njim. Poslušaj kako je včeraj zapel pevsko težavno "Still lovin you" https://www.youtube.com/watch?v=PAJ3E3Ni
7c4
Cvetača
# 09.06.2018 ob 12:46
Niso lih Thin Lizzy... ma ok vseen.
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
18
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo