Pod drobnogledom se je zdaj znašla še uspešnica Happy. Foto: EPA
Pod drobnogledom se je zdaj znašla še uspešnica Happy. Foto: EPA
Williams in Thicke bosta morala plačati družini Gaye kazen v višini 7,3 milijona dolarjev (6,8 milijona evrov). Foto: Reuters

Kazen v višini 7,3 milijona dolarjev (6,8 milijona evrov) očitno ni zadovoljila potomcev Gaya. Nona Gaye, hčerka legendarnega mojstra soula, zdaj trdi, da je uspešnica Happy Williamsa zelo podobna očetovi skladbi Ain't That Peculiar iz leta 1966.

"Ne bom lagala, mislim, da zvenita podobno," je dejala Nona za CBS News. Z njo se strinja tudi nekdanja Gayeva žena Janis. "Slišala sem 'mash-upe', toda ni mi jih bilo treba. Poznam Ain't That Peculiar in slišala sem Happy." Toda za zdaj družina Gaye ne bo ukrepala. "Razmišljamo samo o današnjem dnevu in smo zadovoljni," je še dejala Janis.

Sodišče je namreč v torek razsodilo, da je singel iz leta 2013 Blurred Lines plagiat. Vsi trije vpleteni akterji (Thicke, Williams in T.I.) so zanikali kršenje avtorskih pravic in preko odvetnika razsodbo označili kot "strahotni primer" za glasbeno ustvarjalnost.

Med sojenjem je Williams sicer dejal, da so se pri ustvarjanju Blurred Lines zgledovali po "občutku iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja" oz. Gayu. "Zadnja stvar, ki jo želite narediti kot ustvarjalec, je, da nekomu, ki ga imate radi, vzamete nekaj," je dejal Williams.

Razsodba v škodo glasbe
Glasbeni poznavalci so si bili ob razsodbi v veliki meri enotni: razsodba bo škodila nadaljnjemu ustvarjanju glasbe. Postavlja se vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bosta "občutek" oz. "čustvo" postala stvar analize o plagiatorstvu.

"Ko rečemo, da pesem v določenem obdobju' zveni podobno', tako sodilo, ker izvajalci v tem obdobju ustvarjajo precej podobnih stvari - da, posnemajo drug drugega. Če postavimo pod analizo še pretekle stvari, npr. melodije, ki so sestavni del našega 'občutja' pesmi, ne obstaja več obdobje, mesto ali gibanje, ki ne bi imel podobnega zvoka. S tem izgubimo disko, potem Motown in kopico protestnih skladb," je dejal prvi mož aktivizma za avtorske pravice v združenju Electronic Frontier Parker Higgins.