Dolenjski ansambel Nemir je odnesel domov nagrado za najlepši valček. Foto: Žiga Culiberg
Dolenjski ansambel Nemir je odnesel domov nagrado za najlepši valček. Foto: Žiga Culiberg
12. TAPRAVI FALOTI - Skupaj so že od leta 1998. Najprej so bili trio, zdaj jih je v posadki 5. Ekipa se je letos nekoliko spremenila: štirim ustaljenim članom (vodji in kitaristu Janku Stropniku, harmonikarju Urošu Stropniku, basistu Bojanu Grabnerju in pevki, njegovi ženi, Mateji Grabner se je pridružil Zvone Vasle. So iz Šoštanja, letos slavijo 15 let delovanja, njihovi začetki pa segajo v leto 2005/06, ko so tekmovali v rubriki Domači upi v oddaji Pri Jožovcu z Natalijo. Ves čas so dejavni na festivalih na Vurberku, v Števerjanu, na Ptuju, Graški gori ... Vedno se držijo gesla: "Kdor poje, slabo ne misli!" Prav zato so TAPRAVI. (Foto: Žiga Culiberg)
Najlepšo polko so zaigrali Tapravi faloti. Foto: Žiga Culiberg

Pod valček Na lepih prtičkih se je kot avtor glasbe in priredbe podpisal Tine Lesjak, besedilo pa je napisal Ivan Sivec. Na koncu je prejel 4.272 glasov. Na drugem mestu je pristal ansambel Vikend. Do šestega mesta pa so se zvrstili ansambli Mladi upi, Akordi, Štrajk in Vihar.

Prvouvrščena polka Skrivnostno dekle je na koncu prejela 3.542 glasov. Pod njo se je kot avtorica glasbe in besedila podpisala Mateja Grabner. Pri glasbi pa je podpisan še njen soprog Bojan. Na drugem mestu so pristali Ognjeni muzikanti. Do šestega mesta pa so se še zvrstili ansambli Petan, Naveza, Smeh in Stil.

Nagradi v roke starim znancem festivalov
Korenine ansambla Nemir segajo v leto 2006, ko je deloval kot trio, pozneje kvartet. Zmago na festivalu Slovenska polka in valček so si priborili v postavi Gregor Možina na harmoniki, Andrej Zupan na kitari, Ambrož Hočevar na vokalu, Matic Uhan na baskitari, Dejan Potočnik na vokalu in harmoniki ter Matej Barbo na vokalu. Veljajo za stare znance festivalov, saj so bili uspešni že na festivalu Vurberk, na Ptuju ter v zamejskem Števerjanu. Njihova pesem Na sipinah pa je bila Pesem poletja v oddaji Na zdravje 2012.

Podobno kot Nemir so tudi Tapravi faloti začeli najprej kot trio, zdaj jih je v posadki pet. Zmagovalno ekipo, ki se je letos nekoliko spremenila (pridružil se jim je Zvone Vasle), so sestavljali še kitarist Janko Stropnik, harmonikar Uroš Stropnik, basist Bojan Grabner in pevka, njegova soproga, Mateja. Začetki ansambla segajo v leto 2005/06, ko so tekmovali v rubriki Domači upi v oddaji Pri Jožovcu z Natalijo. Ves čas so dejavni na festivalih na Vurberku, v Števerjanu, na Ptuju, Graški gori ... Vedno se držijo gesla: "Kdor poje, slabo ne misli!"

Končana zgodba, ki se je začela oktobra
Od začetka oktobra 2013 se je v oddajah Slovenski pozdrav predstavilo 24 ansamblov, ki so se potegovali za nastop na festivalu Slovenska polka in valček 2013. Na finalni prireditvi, ki je potekal na Avsenikovi domačiji v Begunjah, je bilo mgooče slišati šest polk in šest valčkov, skupaj 12 ansamblov.

Gostitelja večera sta bila prepoznavni voditelj in urednik oddaje Slovenski pozdrav, Andrej Hofer, ter voditelj oddaje Slovenski pozdrav in najbolj priljubljen Modrijan, Blaž Švab.

REZULTATI - NAJBOLJŠI VALČEK

MestoŠt. glasovIzvajalecSkladbaAvtor glasbeAvtor besedilaAvtor priredbe
1.4.272NemirNA LEPIH PRTIČKIHTine LesjakIvan SivecTine Lesjak
2.3.604VikendLJUBEZEN RAZDELJENAPeter FinkFanika PožekPeter Fink
3.2.510AkordiNAJINA ZGODBARok ŠvabFanika PožekRok Švab
4.1.575Mladi upiZDAJ ME POGLEJMatic SupovecDarinka KovačMladi upi
5.865ŠtrajkZATEDejan BojanecDarja GajšekDejan Bojanec
6.591Vihar KJE JE NAJIN TIH VEČERBrane KlavžarBranko ZupancBrane Klavžar

REZULTATI - NAJBOLJŠA POLKA

MestoŠt. glasovIzvajalecSkladbaAvtor glasbeAvtor besedilaAvtor priredbe
1. 3.542 Tapravi falotiSKRIVNOSTNO DEKLEMateja in
Bojan Grabner
Mateja Grabner Tapravi faloti
2. 2.646 Ognjeni muzikanti SONCE SIJE SPET Robert Smolnikar Renata Smolnikar Robert Smolnikar
3. 1.518 Petan LEPA SI Primož in
Denis Petan
Primož PetanDenis in Primož Petan
4. 1.486 Naveza S TABO VSE JE LEPŠE Rok Švab Vera Šolinc Rok Švab
5. 1.198 Smeh LJUBICA MOJEGA SRCA Žiga Školc Žiga Školc Ansambel Smeh
6. 758 Stil TO NI K'R NEKI Primož Ilovar Vera Šolinc Primož Ilovar