Pevec se je že s prvotnim spotom za uspešnico Blurred Lines znašel pod plazom kritik, saj so v njem nastopale gole manekenke. Foto: YouTube
Pevec se je že s prvotnim spotom za uspešnico Blurred Lines znašel pod plazom kritik, saj so v njem nastopale gole manekenke. Foto: YouTube
Robin Thicke in Paula Patton
Uspeh je Thickeja stal tudi zakona. Foto: EPA
Pharell Williams in Neil Rogers
Tudi za Williamsom je eno izmed najuspešnejših let v njegovi karieri. Za to so poskrbele uspešnice Blurred Lines, Get Lucky (v sodelovanju z Daft Punk) in Happy. Foto: Reuters

Thicke se na sodišču brani, da pri ustvarjanju skladbe ni sodeloval skoraj nič. In s tem pod prisego priznal, da je večino dela naredil producent Pharrell Williams. V intervjujih je tako "olepševal" svoj prispevek pri nastajanju skladbe in omenil, da je še vedno ljubosumen na Williamsa, ker mu je uspelo narediti tako uspešno skladbo. "Bil sem ljubosumen in hotel sem nekaj zaslug ... To sem hotel šele pozneje, ker je Williams napisal skoraj celotno stvar. In bil sem zavisten."

V času snemanja je bil Thicke pod močnim vplivom nedovoljenih substanc (domnevno naj bi šlo za vicodin), kar je bil tudi osrednji razlog za ločitev od žene Paule Patton: "Če sem iskren, sem se le enkrat pojavil v studiu - ko sem moral zapeti."

Ob promoviranju skladbe je opravljal intervjuje pijan in pod vplivom mamil - tudi najbolj odmevni intervju z Oprah Winfrey. Resnica za likom Robina Thicka, kot ga razkrivajo sodni spisi, je, da gre za zelo arogantnega, potrtega in samokritičnega človeka, ki se smili samemu sebi.

S priznanjem si Thicke predvsem prizadeva ubežati kazni, ki mu jo lahko naprti sodišče zaradi kršenja avtorskih pravic. Dediči legendarnega Marvina Gaya so namreč s posnetkom, kjer so primerjali strukturo skladbe Blurred Lines in Gayevo Got to Give It Up, dokazali izjemno podobnost. Toda sojenje še zdaleč ni končano - naslednja obravnava bo sledila šele februarja prihodnje leto.

Tudi Williams "nič kriv"
Na zatožni klopi pa se je znašel tudi avtor najbolj priljubljene skladbe zadnjega obdobja Happy. Williams je Thicka podpisal kot soavtorja in mu s tem pripisal od 18 do 22 odstotkov avtorskih pravic. "To se dogaja vsak dan v naši industriji. Ljudje se poslužujejo več avtorskih pravic, kot jih imajo v resnici," je dejal Williams.

Sicer pa tudi njegovo zaslišanje ni potekalo brez težav. Na neki točki je izjavil, da zna brati note, ko pa so mu postavili pred oči notni zapis Blurred Lines, pa je odgovoril: "Ne počutim se prijetno ob tem." Hkrati je priznal, da je Gay zelo vplival nanj.