'Lemoinov otožni in topli glas je stalnica, ki daje uteho v nevihtnem toku dramatičnega orkestralnega popa,' so v oceni albuma The Golden Age zapisali pri Guardianu. Foto: EPA
'Lemoinov otožni in topli glas je stalnica, ki daje uteho v nevihtnem toku dramatičnega orkestralnega popa,' so v oceni albuma The Golden Age zapisali pri Guardianu. Foto: EPA
Yoann Lemoine se je podpisal tudi pod teatralični spot Lane Del Rey za pesem Born To Die. Kot pravi, si je tigra v spotu zaželela Lana sama.

Rodil se je v Lyonu kot Yoann Lemoine, dva dni po svojem 30. rojstnem dnevu, natančneje 18. marca letos, pa je kot Woodkid izdal svoj prvi album The Golden Age.

Pred slabim desetletjem je po projektnih sodelovanjih, med drugim z Lucom Bessonom in Sofio Coppolo, in več odmevnih oglasih začel pospešeno snemati videospote za popzvezde. Z glasbo se je, kot naj bi povedal ob neki priložnosti, začel ukvarjati po naključju: med snemanjem spota mu je (pred kratkim umrli) legendarni kitarist Richie Havens v roke potisnil bendžo. Če gre verjeti zapisom na spletu.

Že marca 2011 je izšel EP Iron, v zdaj že kultnem istoimenskem videu je nastopila manekenka in igralka Agyness Deyn. Iron je bil tudi navdih za kolekcijo Dior Homme za jesen in zimo 2013 z naslovom A Soldier on My Own, komad so - seveda - predvajali na modni reviji. (Zanimivo: pesem Run Boy Run z videom, nominiranim za grammyja, pa je navdahnila mlado slovensko oblikovalko Petjo Zorec, ki je po njej poimenovala kolekcijo.)

Album, za katerega je naslovnico kot grafični oblikovalec Lemoine zasnoval sam, je pospremil s trdo vezano knjigo z zlatim ključem na naslovnici, nekakšnim metaforičnim ključem do albuma. V knjigi, pri nastajanju katere je sodeloval s sestrično, so zapisana besedila pesmi z albuma, ki pletejo zgodbo o dečku, ki odrašča in se osamosvaja, se oddaljuje od doma. Pravzaprav gre za umetnikovo zgodbo ...

Ime Woodkid si je umetnik izmislil posebej za to pripoved o dečku, ki odrašča in postaja vse bolj utrjen in nepremagljiv, a hkrati ranljiv. To je tudi rdeča nit njegovih videov. Hkrati se je spopadel z demoni svoje družinske preteklosit, ki jo je zaznamoval holokavst na Poljskem, in z lastnimi demoni sprejemanja svoje spolne usmerjenosti.

Trenutno Lemoine, ki ga je po koncu študija pot vodila v London, nato pa nazaj v domovino, v Pariz, živi in ustvarja v Williamsburgu v Broooklynu, ki mu je tudi glasbeno izpovedal ljubezen.