"Država je že tako razpadla, da bo Janković imel le malo dela, da jo do konca pokoplje." Foto: BoBo

Ko smo mu omenili, da smo nori in da se na norce ne gre zanesti, nas je takoj zapustil, za kazen pa od predstojnika nismo dobili večerje. Mi pa smo razmišljali o tem, kaj se bo dogajalo z institucijo, če Janković zmaga. Ali bo celotna institucija spodkopana? Bo imel Jankovićev sin Jurček v Švici namesto šestih šestdeset bančnih računov? Bo celotna institucija ena sama gradbena parcela? Bo Ciper naša bančna podružnica? Bodo nedolžni dolžni, dolžni pa nedolžni? In kje je tu pravna država! Še dobro, da smo nori, ker drugače bi se nam od teh dilem in vprašanj lahko zmešalo.

Potem se je oglasila neka Bosanka, ki je v naši instituciji že od rojstva, ampak je vseeno Bosanka. Rekla je, da je onega kandidata Jankovića videla pred štirimi leti, ko ji je prišel v Črnuče rušit dva krat dva kvadratna metra veliko barako in ji vzel deset kvadratov vrtička, ki ga je imela zato, da je laže živela. Po tem dogodku se ji je rahlo poslabšalo, a je povedala, da onega Jankovića zdaj razume, ker ve, da je rad iz kmetijske zemlje delal zazidalno, ker sliši, da je to družinski konjiček. Ne razume pa, je dodala, da je zdaj tam, kjer so bili kmetijski vrtički, gozd pete kategorije, ker je vse zaraščeno. Ko smo ji pojasnili, da je Slovenija gozdnata dežela, je razumela in bo znova premislila, koga naj voli.

Pa ne bi smelo biti dileme, nas je podučila antropologinja Vesna Godina, ki je Jankovića pripeljala med nas. Še pred tem ga je čez Trojane odpeljala v štajersko prestolnico Maribor, kjer je tamkajšnji župan Kangler spregledal to zahrbtno dejanje, saj je še en dan prej opozarjal, da Jankovićeva zmaga pomeni razpad države. Jaz mislim, da to ni čisto res! Država je že tako razpadla, da bo Janković imel le malo dela, da jo do konca pokoplje. Potem se bomo pa še enkrat osamosvojili. Govori pa se, da je tale antropologinja marksistično-komunistično-teoretično do ušes zaljubljena v kandidata Jankovića, kar ni antropološki, ampak seksualni problem. V naši instituciji je delala takšno volilno propagando za njega, da se je končno oglasil tip, ki sicer že sedem let samo ždi v kotu in ponavlja "spusti me, spusti me", in nihče ne ve, kaj to pomeni. Razen, da je nor. Vpil je, da jo moramo vreči ven, pa da naj prinesemo česna in glogov količek, ker bo drugače po nas, da je vampirka in podobno.

Zato smo Vesno Godina lepo prosili, da naj gre, od koder je prišla, ker ji ne moremo več jamčiti varnosti, in je šla. Tip nam je pa končno povedal, da je bila nekoč njegova profesorica na onem zloglasnem FDV-ju in da je bila znana po pedagoškem sadizmu – če je kdo pri njej naredil izpit, je bila to čista pomota. Zato so oboževalko Jankovića takrat nagnali v Maribor. Pa še kar naprej čez Trojane nazaj leze. Zato ne razumem, zakaj ni ostala pri nas, saj smo dobra družba. Lahko bi nam tudi znanstveno razložila, ali je njen Zoran Janković antropološki problem ali pojem.

Se je pa med nami našel norec, ki si je hotel izposoditi 100 evrov. Seveda smo ga 'nabutali', ker je zagotovo baraba: kje naj v teh časih dobi toliko denarja, da si bo izposojeno vrnil?! Potem je pa začel nekaj jecljati, da je v rumenem tisku prebral zgodbico z naslovom "Jurčku bomo pomagali kredite vse vrniti" in da v tej pravljici ta Jurček dobi posojilo dva milijona evrov in potem so vsi lepo živeli do konca svojih dni. Veste, ampak eno so pravljice, drugo pa je resničnost! Zato smo v naši instituciji naredili majhen test: vsem norcem smo pregledali denarnice in zmagal je tisti, ki je imel dvakrat po pet evrov. Tisti, ki pa si je hotel izposoditi 100 evrov, je imel pa tri cente. Prisegal je, da ima v Švici osemnajst bančnih računov, sedem podjetij na Cipru in tri na Kajmanskih otokih. Potem je dobil injekcijo hudega pomirjevala, da si neha izmišljevati.

Danes je pa mene sesulo: prebral sem, da res živi neki fant v neki deželi, ki ima vse, kar si poželi in mu je vse padlo z neba. Kar ni kaznivo dejanje, je pa lahko velika svinjarija.

Včeraj, minuto po uri strahov, pa je zabobnelo, iz zemlje se je pokadilo, zasmrdelo je po žveplu in v instituciji je prišlo do panike. Potem smo izvedeli, da je predsednik države Danilo Türk samo razpustil parlament.

Vinko Vasle