Iz sveta znanih
V času kariere je osvojil dve MTV-jevi glasbeni nagradi, eno Billboardovo, v žepu pa je imel tudi dve nominaciji za grammyja. Foto: EPA
Tisoče oboževalcev se je zbralo danes na osrednjem trgu v Stockholmu, da bi se simbolično poslovili od didžeja. Foto: EPA
Glasbenik, ki je bil svetovno znan po uspešnicah, kot so Wake Me Up, Hey Brother, The Nights in druge, je umrl v Omanu. Foto: EPA
Avicii se je od koncertiranja poslovil leta 2016, kot razloge pa je navedel zdravstvene težave, s katerimi se je spopadal že več let. Foto: EPA

Dodaj v

Avicii: Prava zgodba o fantu, ki se je boril s slavo

Vzrok smrti bo (za zdaj) ostal skrit javnosti
21. april 2018 ob 19:30
Stockholm - MMC RTV SLO

Milijone je razplesal na svoje melodije, ki so šle hitro v uho. Spravljal v trans obiskovalce svojih koncertov tudi na račun vizualnih učinkov. Živel sanje številnih nadobudnih didžejev po svetu, a se ves ta čas boril s svojimi notranjimi demoni.

Smrt švedskega didžeja, čigar pravo ime je Tim Bergling, je pretresla (glasbeni) svet. Toda kot so ugotovili policisti, ta ni bila posledica kaznivega dejanja. Ob tem so še dodali, da so pridobili vse informacije o smrti, a tega ne bodo razkrili medijem. Podobno je že nekaj ur za tem, ko se je razširila tragična novica, povedala njegova družina.

Njegovo življenje v soju luči so zaznamovali polne dvorane in kričeči oboževalci, toda ves čas se je spopadal s slavo in zdravstvenimi težavami. Te so bile tako velike, da je dve leti pred smrtjo vzel odmor od nastopanja in se odpovedal življenju na turneji - predvsem naporom, ki pridejo z njo. V sporočilih, ki jih je objavljal na družbenih omrežjih, je poudarjal, da so ga k tej odločitvi privedli stres, tesnoba in bolezen. Od svojih oboževalcev se je poslovil avgusta 2016 na nastopu, ki ga je opisal kot "zadnji nastop v živo". Poudaril je, da je bila odločitev, da se "upokoji" od nastopanja v živo, težka. Hkrati pa je dodal, da bo začel slediti drugim interesom.

Več kot 800 koncertov je terjalo svoj davek. Tesnobo je začel premagovati z obiskovanjem zabav. Zaradi pretiranega uživanja alkoholnih pijač se je spopadel z akutnim pankreatitisom, poleg tega so mu leta 2014 odstranili slepo črevo in žolčnik. "Pil sem veliko preveč, se zabaval na veliko," je priznal v poznejših intervjujih in dodal, da je zaradi tega pri rosnih 21 letih moral spremeniti svoj življenjski slog in se odreči alkoholu."Ustvarjanje glasbe me osrečuje in v svojih dneh življenja na turneji sem spoznal veliko čudovitih ljudi, videl številne osupljive kraje in ustvaril nešteto lepih spominov," je takrat zapisal na družbenih omrežjih. "Odločitev, ki sem jo sprejel, se morda nekaterim zdi nenavadna. Toda vsi smo različni. Zame je to prava odločitev."

Iz "upokojitve" nazaj v studio
Oboževalci so mu po novici, da bo nehal nastopati v živo, na družbenih omrežjih začeli pošiljati spodbudna sporočila. Nekateri pa so izrazili obžalovanje, da ga nikoli niso videli v živo. Toda te je potolažil, da se je vrnil v studio. Avgusta 2017 - le leto dni od njegovega zadnjega nastopa - je naznanil, da bo izdal nov album. "Res sem vznemirjen, da se vračam z novo glasbo - dolgo nisem izdal ničesar," je objavil na družbenih omrežjih.

Svojih notranjih bojev ni nikoli skrival pred javnostjo. V dokumentarnem filmu o svojem življenju Avicii: True Stories se je razgovoril o grenkem soočenju s slavo, ko je leta 2011 izdal uspešnico Levels, ki ji je sledila skladba Wake Me Up. Režiser Levan Tsikurishvili je dokumentarni film označil za zgodbo izvajalca, ki se spopade s pastmi slave. "Vsi poznajo Aviciija, le malo ljudi pa pozna Tima," je zapisal Tsikurishvili. "Mislim, da dokumentarni film prikazuje Timov boj in moč značaja. Ni tako lahko biti svetovna zvezda, kot je videti na Instagramu," je sklenil.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
hrgotax
# 21.04.2018 ob 20:01
Avicii je bil torej javna osebnost.
Ta status se ohrani tudi po smrti,
zato skrivanje informacij o razlogih za njegovo smrt sproža zgolj in samo ugibanja, ki nikomur ne koristijo.
Družina in policija bi morali reči bobu bob in povedati, kaj je bilo.
Ni treba iti v podrobnosti, vsaj neko informacijo pa si javnost zasluži,
čaprav bi, ironično, brez javnosti bržkone Tim še živel.

Ob odtegnitvi dejstev o končnem razlogu njegove smrti lahko ugibam,
da je bilo fantu vsega okrog njega in v njegovem telesu 'too much' ...
Odplaval je na drugo 'level' ...
Naj mu bo tam lepše, kot mu je bilo tukaj.
Mr.Mr.
# 21.04.2018 ob 20:02
Res je težko ostati prizemljem pri takšnem uspehu in s tem pridejo razni dodatki, ki ti olajšajo življenje. Zanimivo je, da zdravje ohranjajo najenostavnejše in najcenejše stvari in bolj kot si skromen "boje zate." :)
Tukaj moram pohvaliti Bon Jovija ki je kljub svetovni slavi ostal prizemljen. Je verjetno še več takšnih, sam se trenutno samo tega spomnim.
RIP.
Odličen je pa tudi film o Falcu, mislim da je kar pri vseh isti vzorec.
Čez noč enormne količine manekenk in evrov pa ostani normalen. :)
Lola9
# 21.04.2018 ob 20:31
too soon too fast, žal. na zadnjih slikah se je videlo, da ni zdrav. škoda, da si od vsega tega nikoli ni opomogel :( na playlisti imam Without You, For a Better Day, Lay Me Down (še vedno) in tudi njegov komad za Coldplay A Sky ful of Stars. res je bil talent in za svoja leta je naredil ogromno za elektronsko glasbo.
anetri
# 21.04.2018 ob 19:41
Si bom ogledal.
virus99
# 21.04.2018 ob 21:06
Vsi so Mozarti če to definiraš tako da izumljaš kategorije. Mozart med Ljubljanskimi restavracijami, Mozart v lastni spalnici, ...

A Mozart pomeni to kar pomeni Mozart. Ni Mozartov v posebnih žanrih.
Si kot Mozart, torej genij kakršnih se rodi par na stoletje, ali pa nisi Mozart.
jackoneill
# 22.04.2018 ob 00:28
wake me up je res mojstrovina in po mojem mnenju eden redkih komadov 2010s, ki se bodo čez čas uveljavili kot klasike. nekakšen krik na pomoč, ki pa, žal, ni prispela.
umazanec22
# 21.04.2018 ob 20:13
Videlo se mu je, da ni zdrav. :/ Šokda ga je. Mnogo prehitro. Počivaj v miru!
nimely
# 21.04.2018 ob 20:49
Res je bil veliko premlad..velika škoda. Je pa ta zgodba dober primer da ni nujno da če imaš uspeh in polno denarja da si srečen v svojem zivljenju.
ungarn
# 21.04.2018 ob 22:50
Izgleda, da bo Keith Richards res preživel vse in še več. #legend
prim00z
# 22.04.2018 ob 07:15
Mozart je bil Mozart, novodobni Mozart pa -če že kdo- je bil Prince, ne pa Avicii
miško5lin
# 22.04.2018 ob 00:05
Vsi, ki po raznih forumih pišete; kdo je to; prvič slišim; ali je to novica, itd, predlagam ,da ste že zaradi pietete rajši tiho.
Kdo vam je kriv, če poslušate samo Veseljaka, Ognjišče ali 3.program Radio Slovenija.
Fant je bil mlad, zelo dober v svojem poslu, bolan, nesrečno zaljubljen, preveč slaven itd. Vse to očitno pusti posledice oz. jih je pustilo.
Počivaj v miru TIM BERGLING.
pazi_mina
# 21.04.2018 ob 20:54
V svojem žanru je bil mozart...dejstvo
Zjesenic
# 22.04.2018 ob 00:48
Popoln prevod tujega članka.
Kekec99
# 22.04.2018 ob 03:44
Ubil ga je alkohol, mamilo ki se legalno kupi in ubija za razliko od maruhuane.
kodsoj
# 22.04.2018 ob 21:51
prvič slišim
mikitr
# 22.04.2018 ob 06:32
Bil uspešen,pa kot kaže ne srečen,imel je lahko neštet deklet(če ni bil homo),pa nobene ljubezni.Živel je za danes,ne za jutri.Še enkrat dokaz,da denar v resnici ,ko ga je preveč ali premalo ubija.
fafaron
# 21.04.2018 ob 22:42
Level je elktronski Smells Like Teen Spirit, ki je številne elektronske izvajalce spomnil, da lahko ritem krepko napolnijo z vsebino, da z diskom ni nič narobe. In elektronika je vstala od mrtvih.
PONOS
# 22.04.2018 ob 07:33
Škoda, v življenju se najde opora na več področjih.
Če si uspešen v enem segmentu lahko uspeh prekanaliziraš npr.v to da narediš svet boljši s tem narediš sebe boljšega.Čisti um in telo.Spremeni sebe na bolje in spremenil boš svet.Škoda, fant je imel škatje in platno ter vse skupaj vrgel v smeti.
kodsoj
# 22.04.2018 ob 21:52
.....miškolin.... ;
kiliboy
# 22.04.2018 ob 09:35
Problem, če lahko temu tako rečem, z velikim talentom je, da to hočeš-nočeš prinese manjko na kakšnem drugem področju. Premlad je bil tale mož, da se sedaj, na Dan zemlje pogaja ali bo šel v nebesa ali pekel ali pa še kam drugam.

Pogajanja vsekakor ne bodo lahka, mu pa privoščim, da bodo uspešna.
fafaron
# 21.04.2018 ob 22:46
Res je bil veliko premlad..velika škoda. Je pa ta zgodba dober primer, da ni nujno, da če imaš uspeh in polno denarja, da si srečen v svojem zivljenju.

@nimely,

še več! Ni nujno, da si sploh še živ!
Pa naj tega nihče ne rezume kot posmehovanje usodi človeka, ker ni tako nišljeno, pač samo menim, da te ne našteto ne naredi neuničljivega.
kingeston
# 21.04.2018 ob 23:52
prvič slišim...
fafaron
# 21.04.2018 ob 22:49
Ko sem prvič slišal Level, sem se takoj navdušil zanj in si rekel, elektronika je v teh časih boljša kot kadar koli. To je bila krasna zabava na Pagu.
zajlazajla
# 21.04.2018 ob 20:51
haha, folk se obnaša kot da bi umrl novodobni mozart. obstaja vsaj še nekaj deset tisoč didžejev ki izvajajo podobno generično in puhlo house glasbo za otroke
Kazalo