Jeremy Clarkson velja za težavnega človeka. Na BBC so zaradi njegovih izpadov že večkrat leteli očitki, da mu zaradi gledanosti gleda skozi prste. Foto: Reuters
Jeremy Clarkson velja za težavnega človeka. Na BBC so zaradi njegovih izpadov že večkrat leteli očitki, da mu zaradi gledanosti gleda skozi prste. Foto: Reuters

Namesto priljubljene avtomobilistične oddaje so namreč predvajali ponovitev dokumentarnega filma o znameniti ekipi akrobatskih pilotov britanskih zračnih sil Red Arrows. Posledica? Kar štiri milijone gledalcev je preklopilo na drug program oz. z drugimi besedami: BBC-jev drugi program je v nedeljo zvečer gledalo zgolj 1,3 milijona gledalcev oz. šest odstotkov tistih, ki so bili takrat pred TV-sprejemniki.

Clarksona so suspendirali prejšnji teden po oddaji, ko se je glasno sprl s producentom (menda je bil razlog to, da ga ni čakala večerja) in ga celo udaril, zaradi česar je BBC uvedel preiskavo, ki bo pokazala, ali obtožbe o nasilju držijo. V tem primeru bo težavni voditelj skoraj zagotovo ostal brez službe.

Clarkson odhaja v vsakem primeru?
Kot je znano, je oddaja Top Gear najbolj gledana avtomobilistična oddaja na svetu, predvajajo pa jo že 22 sezon. Čeprav ima vse pravice zanjo britanska nacionalka, pa veliko pomeni tudi ime Clarkson, ki se s sovoditeljema Richardom Hammondom in Jamesom Mayem menda že dogovarja za prestop na komercialno televizijo Sky, kjer bi ustvarjal novo avtomobilistično oddajo. Da bo BBC zapustil ne glede na to, kaj bo pokazala preiskava, pa je med vrsticami potrdil tudi sam Clarkson.

En izpad za drugim
Clarkson sicer velja za zelo težavnega človeka, zato se je v preteklosti zapletel že v kopico sporov, tudi zaradi neprimernih rasnih in ksenofobnih opazk. Pred kratkim je tako v oddaji zamomljal slabšalno besedo za temnopoltega, spravil na noge Argentince, ker je vozil avtomobil z registrskimi tablicami, ki so spominjale na vojno za Falklandske otoke, domnevno užalil Indijce, sprožil diplomatski spor v Mehiki in nekdanjega britanskega premierja Gordona Browna označil za "enookega škotskega idiota". Nekateri so zato BBC obtoževali, da vse male incidente mirno požirajo zaradi izjemne gledanosti njegove oddaje, ki jo predvajajo tako rekoč po vsem svetu.