68-letni Billy Joel se trenutno mudi na koncertni turneji po ZDA. Foto: EPA
68-letni Billy Joel se trenutno mudi na koncertni turneji po ZDA. Foto: EPA
false
Odraščal je v Hicksvillu, predmestju Long Islanda, že od malih nog je igral klavir. V najstniških letih je postal uporniški, pridružil se je celo nekaterim tolpam in boksal v velter kategoriji. Boril se je v dvaindvajsetih borbah in v eni so mu zlomili nos. Foto: Reuters

Joel prihaja iz judovske družine: njegovemu očetu, ki je bil prav tako pianist, je uspelo pobegniti iz nacistične Nemčije, medtem ko so vse druge njegove sorodnike, ki so ostali, ubili. Glasbenik se je v preteklosti branil političnim opredelitvam. "Sem državljan, ki ima pravico, da verjame v svoje politične poglede, toda trudim se, da se ne ujamem v zanko in začnem govoriti, kaj naj ljudje mislijo," je dejal junija za revijo Rolling Stone. "Bil sem že na koncertih, kjer so ljudje začeli nagovarjati občinstvo in jih obremenjevati s politiko, pa sem začel premišljevati na takšnih dogodkih, da nisem prišel tja zaradi tega," je še dodal junija pevec.

Toda po nasilju rasistov na shodu v Charlottesvillu in ravnanjih predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa po njem, je Joel storil prav to, kar ga je motilo v preteklosti pri drugih izvajalcih, je poročal spletni portal CNN. Njegovo dejanje je na družbenem omrežju Instagram prva pohvalila njegova nekdanja žena Christie Brinkley.

"Na koncu dneva, ki ga je zaznamoval sončni mrk, se je rumena zvezda pojavila na jopiču neke druge zvezde s stisnjeno pestjo, s katero se je zdelo, da prenaša boleče, toda ne mukotrpne spomine na ljubljene, ki so nosili zvezdo do svoje smrti," je zapisala Brinkleyjeva pod fotografijo, na kateri je Joel nosi omenjeni jopič.

"Naj vas zvezda prav tako spomni na zlate zvezde, ki so pripete na jopiče vojakov za njihov pogum in junaštvo pri bojevanju proti zlu, ki je tako nagnusen, da se zaradi njega bojijo svetiti tudi zlate zvezde na nebu," je še dodala Brinkleyjeva.

Joel še danes velja za enega najvidnejših pevcev in pianistov, ki si je ime ustvaril v drugi polovici sedemdesetih let. V glasbi je mnogokrat vzpostavljal povezavo med melodiko Beatlov, poletom kabareta in zvenom odrskih desk Broadwaya. Med drugim se je vpisal v arhiv popularne kulture s skladbami, kot so Uptown Girl, The River of Dreams, We Didn't Start the Fire in drugimi.