Med svojim zadnjim obiskom septembra se je košarkar družil tudi s Kimovo ženo Ri Sol Ju in njuno hčerkico Ju-ae. Foto: EPA
Med svojim zadnjim obiskom septembra se je košarkar družil tudi s Kimovo ženo Ri Sol Ju in njuno hčerkico Ju-ae. Foto: EPA
Dennis Rodman je gotovo najprepoznavnejši Američan, ki se je srečal s še svežim severnokorejskim vodjo Kim Džong Ilom. Foto: Reuters

Rodman je svoj izlet opisal kot "košarkarsko-diplomatski", severnokorejskega voditelja pa je označil za "prijatelja za vedno".

Ker je Kim Džong Un (milo rečeno) precej sporna osebnost - ravno prejšnji teden je dal zaradi domnevne izdaje usmrtiti svojega strica, kar mnogi analitiki opisujejo kot najdrznejšo politično potezo mladega vodje, ki je pred dvema letoma vladarsko žezlo prevzel po smrti svojega očeta Kim Džong Ila -, se je ameriška vlada že oddaljila od Rodmanovega obiska, poudarjajo, da košarkar v Pjongjangu nikakor ne zastopa svoje države. Izpostavili so, da se je treba zavedati, kako okruten režim vlada v Severni Koreji.* A Rodmana očitno to ne gane.

"Nimam nič s politiko"
Košarkar, znan po drznem slogu, ki je bil nekaj časa v razmerju s popzvezdnico Madonno, je med postankom v Pekingu novinarjem povedal, da "nima nič s politiko", na vprašanje o tem, kaj si misli o usmrtitvi Kimovega strica, pa je dodal: "Glede tega, kar je storil njegov stric, in glede tega, kar je storil kdor koli v Severni Koreji, nimam nadzora. Te stvari se dogajajo že leta in leta in leta," Rodmanove besede povzema Reuters. "Tja grem na košarkarsko tekmo in se malo zabavat."

Rodman naj bi namreč priredil prijateljsko košarkarsko tekmo med Severno Korejo in skupino nekdanjih NBA-jevcev za Kimov rojstni dan, ki ga bo potomec ljubljenega vodje praznoval 8. januarja.

Severna Koreja je totalitarna stalinistična država z izpopolnjenim kultom osebnosti družine Kim, ki se že leta uvršča na dno lestvice človekovih pravic in na rep indeksa demokratičnosti. Velja za najbolj militaristično državo na svetu, skupno ima več kot 9 milijonov pripadnikov dejavne vojske, rezervistov in drugih paravojaških enot. Razpolagajo tudi z jedrskim orožjem. Redki zunanji obiskovalci Severne Koreje po vrnitvi skoraj brez izjeme poročajo tudi o hudi revščini in lakoti prebivalcev, predvsem na podeželju.

*Američan Kenneth Bae, v Severni Koreji znan kot Pae Jun Ho, je tam zadržan že od lanskega novembra, a Rodman nima namena prositi za njegovo pomilostitev, saj to "ni njegovo delo", pravi.