Nekdanji košarkarski zvezdnik je marca obiskal komunistično trdnjavo, kar je razburilo ameriško javnost, drugod po svetu pa vzbudilo ogromno zanimanja. Foto: EPA
Nekdanji košarkarski zvezdnik je marca obiskal komunistično trdnjavo, kar je razburilo ameriško javnost, drugod po svetu pa vzbudilo ogromno zanimanja. Foto: EPA
Kim Džong Un z ženo in Dennis Rodman
Čeprav velja Kim Džong Un za izjemno zaprtega človeka, ga je košarkarju, ki je znan pod vzdevkom Črv, očitno uspelo osvojiti, kar prikazujejo tudi redki posnetki in fotografije s tekme. Foto: EPA

V intervjuju za Sports Illustrated je Rodman spregovoril o svojem potovanju v Severno Korejo na začetku leta, ki je prek luže dvignil precej prahu.

"Moja misija je, da zgladim odnose med državama. Zakaj so meni to prepustili, res ne vem. Dennisu Rodmanu od vseh drugih ljudi. Ni moje delo, da nas čuvam, to je Obamovo delo," je dejal Rodman in dodal: "Ampak povedal vam bom: Če ne bom med prvimi tremi za Nobelovo nagrado naslednje leto, je potem nekaj resno narobe."

Rodman svetuje Obami
Po vrnitvi v svojo domovino je Rodman dejal, da vidi možnosti za zbližanje odnosov med severnokorejskim in ameriškim voditeljem. "Kim ljubi košarko. Vem, da ima ta šport zelo rad tudi Obama. Začnimo tukaj. Kim me je prosil, naj Obami nekaj predam in naj ga tudi prosim, naj ga pokliče."

Rodman je najbolj znani Američan, ki se je srečal s Kimom. Ta je sicer prišel na oblast po smrti svojega očeta Kim Džong Ila decembra leta 2011. Ekscentrični košarkar je dejal, da pozna stanje človekovih pravic v Severni Koreji in da Kima ne želi opravičevati: "Meni se zdi dober človek, lahko rečem, da je moj prijatelj. Ne bom opravičeval njegovih dejanj."

Eden najboljših skakalcev v Ligi NBA, v kateri je osvojil tudi pet naslovov prvaka, je hvalospeve Kim Džong Unu nadaljeval: "Kim Džong Un je zelo ponosen človek. Ljudje ga imajo radi in rad ga imam tudi jaz. Zelo mi je všeč, res je izjemen."