Ekscentrični zvezdnik, ki je v aktivni karieri nosil majice številnih moštev, najdlje Detroit Pistonsov in Chicago Bullsov, je s severnokorejskim voditeljem, navdušencem nad severnoameriško košarko, ki so mu najljubši ravno biki, stkal posebno prijateljstvo. Foto: EPA
Ekscentrični zvezdnik, ki je v aktivni karieri nosil majice številnih moštev, najdlje Detroit Pistonsov in Chicago Bullsov, je s severnokorejskim voditeljem, navdušencem nad severnoameriško košarko, ki so mu najljubši ravno biki, stkal posebno prijateljstvo. Foto: EPA
Temnopolti dvometraš ostaja najbolj znani Američan, ki je obiskal Kim Džong Una, odkar je ta leta 2011 na čelu države nasledil svojega očeta. Foto: Reuters
Dennis Rodman v Severni Koreji
Rodmana so v Severni Koreji sprejeli odprtih rok. Foto: Reuters

Spomnimo, ekscentrični zvezdnik bo na posebno povabilo Kim Džong Una treniral voditeljevo moštvo, kljub turbulentnemu stanju v državi - severnokorejski voditelj je prav v teh dneh ukazal usmrtitev svojega strica Džang Song Teka - pa dogodka ne bodo odpovedali.

"Zadnji dogodki ne bodo v ničemer prekrižali naših načrtov. Košarkarskega projekta smo se lotili, ker so naši naročniki predani športu. Ta je seveda univerzalna govorica, ki združuje. Naj bo geslo naših prizadevanj, raje dosegaj točke, kot izstreli jedrsko raketo (hoops not nukes)," je dejal eden izmed pokroviteljev košarkarskega spektakla Rory Scott, ki se bo pridružil Rodmanu na njegovi novi odpravi na Korejskem polotoku.

Rodman bo v Severni Koreji nadaljeval svojo košarkarsko diplomacijo in na osebno povabilo diktatorja Kim Džong Una treniral voditeljevo košarkarsko moštvo. Skrbel bo za pripravo prijateljske tekme med ekipo Severne Koreje in zvezdniško ekipo, sestavljeno iz nekdaj uspešnih košarkarjev lige NBA. Sestava ameriške ekipe še ni znana, v njej pa bodo nekdanji igralci v ligi NBA, znani in bolj znani.

Tekma bo 8. januarja, odigrana v čast praznovanja rojstnega dne mladega diktatorja. V Severni Koreji sicer načrtujejo najprej od 19. do 23. decembra pripravljalne tekme pred velikim dogodkom.

Dogajanje na in ob poti bodo skrbno spremljali člani televizijske snemalne ekipe, ki bodo o košarkarskem spektaklu v "komunističnem raju" posneli dokumentarec.

Vrnitev v Severno Korejo
Rodman je najbolj zaprto državo na svetu, državo, ki jo ves svet gleda postrani in s prstom kaže na njen jedrski program, prvič obiskal spomladi letos, ko je tja odpotoval v družbi članov košarkarske zabavljaške skupine Harlem Globetrotters.

52-letni zvezdnik, ki je nekoč veljal za enega najboljših skakalcev v Ligi NBA, v kateri je osvojil tudi pet naslovov prvaka, je v Severni Koreji snemal dokumentarni film, vodil košarkarski tabor za otroke, v družbi prijatelja Kima si je ogledal tekmo med severnokorejskimi in ameriškimi košarkarji.

Ameriške oblasti takrat niso želele komentirati Rodmanovega srečanja s Kim Džong Unom. "Zasebno lahko vsak Američan sprejeme kakršno koli odločitev," je takrat izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Patrick Ventrell.