Youngovo je v domovini pričakal topel sprejem. Foto: EPA
Youngovo je v domovini pričakal topel sprejem. Foto: EPA
Slavja ob vrnitvi ni zmotil niti dež. Foto: EPA
Megan Young
Youngova je prva Filipinka, ki je postala mis sveta. Foto: EPA
Maja Cotič
Filipinka je bila favoritinja slovenske predstavnice na izboru, Maje Cotič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Youngova je pozdravila svoje privržence, potem ko je priletela iz Londona, kamor je odletela po zmagi, saj jo je tam čakala vrsta obveznosti, ki so jo čakale po njeni zmagi na svetovnem izboru na Baliju.

"Res sem srečna, da sem doma," je dejala Youngova za časopis Inquirer in nadaljevala: "Zelo sem srečna, da lahko vidim vse ljudi ... Ta zmaga ni samo moja, ta zmaga je od vseh Filipincev. Neverjetno se je vrniti. Res sem prevzeta nad vašim toplim sprejemom." Njena zmaga je tudi prva za Filipine. Do letošnjega izbora je v svojih rokah najboljšo filipinsko uvrstitev držala Ruffia Gutierrez, ki je bila leta 1973 prva spremljevalka.

Filipinka je v Indoneziji premagala 128 lepotic, med katerimi je bila tudi slovenska mis Maja Cotič, in krono nasledila od kitajske lepotice Venšje Ju. Youngova je bila sicer rojena v Združenih državah Amerike, ampak se je pri desetih letih preselila s starši na Filipine. Tam je v najstniških letih začela svojo televizijsko in igralsko kariero. V svoji državi je bila že pred odhodom na svetovni izbor prepoznaven medijski obraz.

Škandal po razglasitvi
Še več - njeno predhodno pojavljanje v medijih jo je skoraj stalo krone. 173 centimetrov visoka temnolasa lepotica je bila med najbolj vročimi favoritkami za naziv najlepše Zemljanke že med samim tekmovanjem, saj se je v kar dveh predizborih - izhodu na plaži in topmodelu - uvrstila med najboljših deset. Le nekaj ur po velikem zmagoslavju so v medije pricurljale fotografije, ki jih je Megan posnela marca lani za revijo Rogue.

Na njih se je fotografskim aparatom nastavljala zgoraj brez, kar je jasna kršitev pravil tekmovanja za mis sveta. Takrat je posnela elegantne črno-bele fotografije, na katerih večinoma pozira v črnem bikiniju s pikicami, na nekaterih pa je odvrgla nedrček. Organizatorji so zahteve, da se ji odvzame krona, zatrli v kali in dejali, da gre za neutemeljene obtožbe.

Od igranja igric do gledanja zombijev
Pred odhodom na svetovni izbor je 23-letna lepotica študirala igro na enem izmed filipinskih univerz. Že od mladih let je zaljubljena v igranje računalniških iger. Njeno zanimanje zanje se je začelo s preigravanjem na konzole, nadaljevalo z napravami, kot je Gameboy, danes pa jih največ igra prek telefona. Prav tako je zaprisežena športnica. Ukvarja se predvsem s fitnesom. Redno se udeležuje tudi maratonov. Od marca letos je tudi redna gostja v ringih, saj je začela trenirati boks.

V prostem času je velika ljubiteljica filmov in serij. Predvsem jo fascinirajo zombiji. Njena najljubša televizijska serija so Živi mrtveci (The Walking Dead), med svoje najljubše filme pa uvršča 28 Days Later. S tematiko zombijev pa se je v igrani obliki ukvarjala tudi sama, saj je v okviru ene izmed nalog na študiju igre posnela kratki film o njih.

Začenjajo se njeni dnevi dobrodelnosti
23-letna Filipinka je priznala, da se ji naziv mis sveta še vedno zdi nadrealističen in da samo "uživa v vsakem trenutku, ki se ji zgodi". Ob vrnitvi v domovino se je zelo razveselila srečanja z družino. A lepotica ne bo dolgo ostala na Filipinih. Kmalu jo čaka vrnitev v London, ki bo prihodnje leto dni tudi njen začasni dom. Osvojitev naziva prinaša s sabo kup zadolžitev, med drugim tudi potovanja po državah, kjer bo v okviru organizacije Mis sveta promovirala dobrodelnost.

Z njo bo začela že kar doma, saj je obljubila, da se bo v prihodnjih dneh ustavila v ustanovi, kamor se zatečejo otroci, ki odraščajo na ulici. Prav tako jo čaka obisk osrednje filipinske bolnišnice. Že čez štiri dni pa se bo udeležila dobrodelne prireditve v New Yorku, kjer bodo zbirali denar za žrtve na Haitiju.

"Rada bi, da vidite, kaj pomeni, če postanete mis sveta. To ne pomeni le, da nosite krono, ampak da imate veliko srce, ki ga kažete svetu," je še dejala Youngova. Ob zmagi je lepotica prisegla, da bo najboljša mis, kar jih je ta svet videl.