Iz sveta znanih

Poudarki

  • Le 23 povabljencev
  • Znova prekinila tradicijo
  • Krstna obleka, kot jo je nosila hčerka kraljice Viktorije
  • Le slavni fotograf je dovolj dober
  • Dobro stoletje pozneje znova štiri generacije na eni fotografiji
  • Welbyjevo sporočilo: Nasvetov imata dovolj
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 50 glasov Ocenite to novico!
princ George
Princ George je bil rojen 22. julija, doslej pa ga starša z izjemo trenutka ob odhodu iz porodnišnice nista pokazala javnosti. Danes je princ videti tako, komu je bolj podoben, princu Williamu ali Catherine? Foto: Reuters
Mlada družinica
William in Catherine sta za svojega trimesečnega prvorojenca izbrala sedem botrov, večinoma dolgoletnih prijateljev. Foto: Reuters
Catherine in George
Ponosna mamica s sinčkom po končanem obredu. Catherine je zopet navdušila s svojim modnim izborom (obleka Alexandra McQueena), mali princ pa je oblečen v repliko obleke iz čipke in satena, ki jo je pri krstu leta 1841 nosila najstarejša hči kraljice Viktorije. Foto: Reuters
Krst
Obred svetega krsta, s katerim se otrok simbolno očisti izvirnega greha in predstavlja vstop v vero, je opravil canterburyjski nadškof Justin Welby. Foto: Reuters
Princ George
Princ George pred natančno tremi meseci, dan po rojstvu ob odhodu iz porodnišnice. Foto: EPA
Oboževalci
Tako kot so julija podporniki monarhije zvesto čakali pred bolnišnico St. Mary's, so vestno čakali tudi pred palačo St. James v upanju, da bodo za trenutek ugledali malega princa. Foto: EPA
William, Catherine, princ George in Lupo
Ena redkih fotografij, ki je v prvih treh mesecih Georgeevega življenja prišla v javnost. Posnel jo je Katin oče Michael. Foto: Reuters
VIDEO
Krst britanskega kraljeve...

Dodaj v

Foto/video: Zgodovinski trenutek za princa Georgea - bodočega "branilca vere"

Ob strani mu je stalo kar sedem botrov
23. oktober 2013 ob 12:27,
zadnji poseg: 23. oktober 2013 ob 19:46
London - MMC RTV SLO

V življenju trimesečnega Georgea Alexandra Louisa Cambriškega, bodočega britanskega kralja in vrhovnega poglavarja Anglikanske cerkve, je danes pomemben dan - v krogu najožje družine in botrov je "vstopil" v anglikansko versko družino.

Krstni obred prvorojenca Williama in Catherine, vojvode in vojvodinje Cambriških, je potekal v kraljevi kapeli v palači St. James, sicer uradnem kraljevem sedežu (kjer pa že dve stoletji ni bival noben kralj ali kraljica), v okviru katere je tudi rezidenca princa Charlesa, Clarence House.

Starši so svojemu sinu izbrali kar sedem botrov, in sicer skupnega prijatelja Oliverja Bakerja, Katino prijateljico s kolidža Marlborough, Emilio Jardine-Paterson, earla Hugha Grosvenorja, nekdanjega Williamovega osebnega tajnika Jamieja Lowther-Pinkertona, prijateljico Williamove matere Diane Julio Samuel, Williamovo sestrično Zaro Tindall ter tesnega prijatelja zakoncev Cambridge in Williamovega prijatelja iz otroštva Williama Van Cutsema.

Princ William (s polnim imenom William Arthur Philip Louis) je imel ob svojem krstu enega botra manj, in sicer skupaj šest, so bili pa vsi modre krvi. Williamovi starši so taki izbrali njegovega bratranca po očetovi strani, nekdanjega grškega kralja Konstantina II., princeso Alexandro, sestrično lady Ogilvy, vojvodinjo Westminstrsko, lady Susan Hussey, še enega bratranca, lorda Romseyja in sira Laurensa van der Posta.

Le 23 povabljencev
Na izrecno željo Willa in Kate, ki sta želela intimen obred, so tretjega v vrsti za britanski prestol krstili v najožjem družinskem krogu. Vabila tako niso dobili niti vsi člani kraljeve družine - vojvoda in vojvodinja Cambriška sta povabila le njene starše, Michaela in Carole Middleton, njeno sestro Pippo in brata Jamesa, pa Williamovega očeta Charlesa z ženo Camillo in brata Harryja ter dedka in babico, kraljico Elizabeto in princa Filipa. Skupaj je bilo na slovesnosti le 23 ljudi (tudi možje in žene šestih izmed sedmih botrov), so sporočili njuni tiskovni predstavniki. Po obredu, ki je trajal 45 minut, so se vsi povabljenci odpravili na čaj v Clarence House, kjer jim bodo postregli s t. i. krstno torto, zgornje nadstropje Williamove in Katine poročne torte, ki sta jo po slavju konec aprila 2011 dala zamrzniti prav za to priložnost.

Iz kroga izbrancev, ki so prisostvovali obredu, sta mlada starša (presenetljivo?) izvzela vse "daljne" sorodnike - npr. Williamova strica, princa Andrewa in Edwarda z družinama, in teto Anne.

Znova prekinila tradicijo
Poznavalce je presenetila tudi njuna odločitev, da obred iz Buckinghamske palače, kjer načeloma krstijo vse člane ožje kraljeve družine, prestavita v precej bolj intimno, a zgodovinsko pomembno kraljevo kapelo v palači St. James. Nazadnje je bila v omenjeni kapeli krščena Williamova sestrična, princesa Beatrice leta 1988, medtem ko sta bila William in njegov oče Charles krščena v Buckinghamski palači, Harry pa v Jurijevi kapeli gradu Windsor.

Zanimivo je sicer, da je v kraljevi kapeli pred pogrebom ležala pokojna princesa Diana, ki je umrla v prometni nesreči konec avgusta leta 1997.

Krstna obleka, kot jo je nosila hčerka kraljice Viktorije
George je ob krstu nosil krstno obleko iz čipk in satena, ki jo je pred njim leta 2008 nosil Williamov najmlajši bratranec, danes petletni James, vikont Severna, sicer sin najmlajšega kraljičinega sina Edwarda in njegove žene Sophie. Gre za repliko krstne obleke, ki jo je leta 1841 za svojo najstarejšo hčer Victorio dala izdelati njena mati, kraljica Viktorija.

Le slavni fotograf je dovolj dober
Dogodek bo za prihodnje rodove (in radovedno sedmo silo) ovekovečil znani britanski fotograf Jason Bell, ki slovi po portretih zvezdnikov iz najrazličnejših logov - od "Beatla" Paula McCartneyja do igralca Johnnyja Deppa, nogometaša Davida Beckhama itd. Iz Kensigtonske palače, uradnega domovanja vojvode in vojvodinje Cambriških, so sporočili še, da bodo fotografije objavili v četrtek, na enem izmed njih pa bo mogoče videti vse tri generacije bodočih britanskih vladarjev in kraljico Elizabeto II.: prestolonaslednika princa Charlesa, njegovega sina Williama in njegovega sina Georgea.

Dobro stoletje pozneje znova štiri generacije na eni fotografiji
Zgodovinarji so takoj izbrskali podobno fotografijo, ki je nastala leta 1894 in na kateri so bile prav tako štiri generacije (bodočih) vladarjev: kraljica Viktorija, njen sin Albert (poznejši kralj Edward VII.), vnuk Jurij (poznejši kralj Jurij V.) in pravnuk Edward VIII., brat Elizabetinega očeta Jurija, ki pa se je le nekaj mesecev po prevzemu žezla zaradi ljubezni z ameriško ločenko Wallis Simpson odpovedal prestolu.

Krst, sicer prvi od krščanskih zakramentov, je v anglikanski veri še toliko pomembnejši, saj je kralj oz. kraljica od časov Henrika VIII. obenem tudi vrhovni poglavar oz. poglavarka Anglikanske cerkve ter t. i. "branilec vere" (Defender of the Faith). Georgea, bodočega vrhovnega vodjo 80 milijonov anglikancev, je, kot se za tako pomembno osebnost spodobi, krstil vodja anglikancev, canterburyjski nadškof Justin Welby. Malčka je nadškof krstil z blagoslovljeno vodo iz reke Jordan.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta za obred izbrala dve hvalnici, dva odlomka iz Lukovega in Janezovega evangelija (prebrala sta jih Catherinina sestra Pippa Middleton in Wiliamov brat princ Harry) in dva psalma.

Welbyjevo sporočilo: Nasvetov imata dovolj
Ta je v posebnem sporočilu za javnost med drugim spomnil na to, kako nestrpno je milijone Zemljanov julija čakalo na rojstvo novega naslednika britanskega prestola. "Zdaj pa praznujemo naslednji izjemno pomemben trenutek v njegovem življenju, krst," je dejal in dodal, da Georgeevim staršem ne bo solil pameti z nasveti, "saj sta jih verjetno dobila toliko, da bi z njimi lahko napolnila celo hišo", vseeno pa jima je javno sporočil: "Kakšen užitek, kakšno neverjetno darilo, kako čudoviti časi so pred vama."

Ob tem je dodal še: "Čakajo ju čudoviti, pa tudi težki trenutki - vedno je tako, ko gre za otroke." In ti trenutki bodo še lepši, ker bo George del Božje družine, je prepričan. "S krstom družina sprejme Boga medse in ko je enkrat Bog v naši sredi, je nekako vse v njegovih rokah in še bolj osupljivo."

Čeprav si je krst princa Georgea ogledala le izbrana množica, so se ljubitelji vsega kraljevega zbrali pred palačo St. James, da bi pozdravili mlado družinico in druge pripadnike modre krvi. Spodaj si lahko ogledate fotoutrinke veselega in zgodovinskega dne na Otoku.

Tanja Kozorog Blatnik
Kraljica Elizabeta II.
Princ Philip
Justin Welby
James in Pippa Middleton z nadškofom Justinom Welbyjem.
Pippa in James Middleton
Kraljica Elizabeta II., v ozadju princ Charles z ženo Camillo
KRaljica Elizabeta II. in princ Philip
Princ Harry
Michael Middleton
Zara Phillips z možem Mikeom Tindallom
Carole Middleton
Michael in Julia Samuel ter Hugh Grosvenor
princ Charles s Camillo
Zara Phillips z možem Mikeom Tindallom
Oliver Baker s partnerico Mel
Jamie Lowther-Pinkerton z ženo Tiggy
Emilia Jardine-Paterson z možem Davidom
James in Pippa Middleton
Prijavi napako
Komentarji
nanook
# 23.10.2013 ob 14:15
Tale princ George, naziv me žal spominja predvsem na Black Adderja.
SkodaOctavia
# 23.10.2013 ob 14:58
zdej bodo pa spet en teden samo o tem članki!! pffffff
pd
# 23.10.2013 ob 17:17
zakaj pa punčkasta oblekica?
fil94
# 23.10.2013 ob 21:09
"Vsak vložek se stokratno povrne. Rodi se jim otrok in cel svet govori o njih. Ti to kaj pove?"

:) ja. da lezemo še globje tja, kamor sonce nikoli ne posije. da priteka denar (komu že?) in to na račun nerazgledanosti. ta pa je - noro, res - relativen pojem, saj recimo nama pomeni ravno obratno..
kralj matjaž
# 23.10.2013 ob 15:09
Miljardni biznis.

Škoda da jih mi nimamo.
dharma
# 23.10.2013 ob 23:46
Ob gledanju teh fotgrafij me niso navzeli nobeni občutki. Ne glede na njihovo kastno postavitev so to popolnoma navadni ljudje, ki grejo k krstu svojega otroka in so zato srečni. In to je vse!
habo
# 23.10.2013 ob 19:24
Ubogi otrok bo čez cca 15 let polnil tabloide s svojimi pijanskimi in narko ekscesi, njegovi podložniki pa bodo še evdno živeli v revščini. Banda!
Pahana
# 23.10.2013 ob 21:02
je res nekaj na tem da je dobro za ekonomijo. Pa saj enako lahko naredi tudi v sev. koreji malo so zarjaveli ampak bi šlo.
divjejabolko
# 23.10.2013 ob 19:56
Nič kaj srečen ne izgleda ...
cairns
# 23.10.2013 ob 19:42
Foto: Zgodovinski trenutek za princa Georgea - bodočega "branilca vere"

Želim mu veliko zdravja in da postane ateist, kljub pranju možgan že pri treh mesecih.

Je pa zanimivo, da ogromna masa ljudi dopušča da se gre mala skupinica parazite in da živi na račun večine, čeprav se ni bila ne izvoljena in se ni izkazala z nikakršnimi dosežki ali imela kakršne koli zasluge za družbo.
anny22
# 24.10.2013 ob 00:03
mali je zalit kot štrukelj :)
odzajcatč
# 23.10.2013 ob 17:34
...fotka 15 zmaga...
juventina10
# 24.10.2013 ob 10:54
torej .če so pri nas izvoljeni, pa lahko kradejo ?tudi mi imamo nekraljevsko elito,ki se nem reži nonstop v faco in nas poneumljajo z dejanji in zakoni,kater pišejo samo v lastno korist.
buzzerbeater
# 24.10.2013 ob 10:43
bravo admin.

mmc rumeni medij.
buzzerbeater
# 24.10.2013 ob 10:43
+ tega so vsi ti angleški plemiči (in ostali) antipatični v nulo. predvsem william in kate...ki se na vsaki sliki nekaj v prazno režita.. predvsem kate...ne vem,kdaj sem videl, da se ne bi smejala... pa to ni rahel nasmeh ampak prav kr nekaj..režanje na silo?
Majora
# 23.10.2013 ob 20:22
@cairns: Tipično nerazgledan slovencelj si. Malo se pozanimaj, koliko denarja se zaradi kraljeve družine steče v državni proračun in boš takoj nehal kvasiti neumnosti. Vsak vložek se stokratno povrne. Rodi se jim otrok in cel svet govori o njih. Ti to kaj pove?
Drncl
# 23.10.2013 ob 18:41
Ubogi otrok.
Kazalo