Dobrodelna organizacija Barryja Manilowa že leta skrbi, da šole ne ostanejo brez glasbil ali glasbenega pouka. Foto: EPA
Dobrodelna organizacija Barryja Manilowa že leta skrbi, da šole ne ostanejo brez glasbil ali glasbenega pouka. Foto: EPA

V tornadu so bile namreč uničene oz. izjemno poškodovane tudi stavbe tamkajšnje srednje šole, poleg vseh drugih obveznih šolskih potrebščin pa je voda odplaknila tudi večino glasbil, na katerih so svojo nadarjenost brusili dijaki, ki obiskujejo glasbeni pouk.

Ko je v četrtek pred stavbo šole pripeljalo tovorno vozilo, naloženo s škatlami glasbil, so bili ti dijaki presrečni. "Vse skupaj je bilo videti kot božič. Drugo za drugo smo odpirali škatle. Nekaj smo jih odprli že sinoči, nekaj pa danes zjutraj," je v petek za tiskovno agencijo Reuters povedal učitelj glasbe in vodja Orkestra srednje šole v Joplinu, Rick Castor. Ob tem je dodal, da so vsi, dijaki in učitelji, navdušeni nad Manilowom in njegovo prijaznostjo.

Ta je dijakom med drugim priskrbel koncertni klavir, ki bo dobil častno mesto v začasni, improvizirani glasbeni dvorani, šest pianinov ter številna trobila in godala, ki bodo nadomestila vsa tista, ki so bila uničena v tornadu, je še pojasnil Castor.

Iz prve roke ve, kako neprecenljiva je glasba
68-letni Manilow je Joplinu pomagal prek svoje dobrodelne organizacije Manilow Music Project, ki deluje že šest let in ki pomaga šolam, ki jim zaradi pomanjkanja finančnih sredstev grozi ukinitev glasbenega pouka. Sočasno je glasbenik pozval krajevne oblasti, naj kljub težkim časom (ali pa prav zaradi njih) ne pozabijo na pomen glasbe. "Iz prve roke vem, kako neprecenljiva je glasba in kako ti lahko pomaga skozi težke trenutke v življenju," je v izjavi za javnost zapisal glasbenik.

Manilow, Bieber 70. let
Castor pa je razkril, da so bili dijaki hvaležni za glasbila, a se jim niti sanjalo ni, kdo je Barry Manilow in kakšno glasbo izvaja. Dodal je, da so bili izjemno presenečeni, ko jim je pojasnil, da je Manilow eden izmed najbolje prodajanih glasbenikov in avtorjev vseh časov. Z dijaki se je pozneje, ko jih je nagovoril, pošalil tudi Manilow sam: "Takrat, v 70. letih, sem bil kot Justin Bieber."

V videu si lahko pogledate izjavo Barryja Manilowa ob predaji glasbil v četrtek v Joplinu in odzive domačinov na njegovo dobrodelno gesto.