Shailene Woodley že več mesecev izraža podporo Sjujem v njihovem boju proti naftovodu. Foto: AP
Shailene Woodley že več mesecev izraža podporo Sjujem v njihovem boju proti naftovodu. Foto: AP
Sjuji menijo, da bo naftovod močno ogrozil njihove vodne vire in uničil starodavna pokopališča prednikov. Foto: Reuters

Woodleyjeva, ki je glede naftovoda že dolgo zelo odločna, je posnetek protesta objavila na svojem Facebooku, kjer je vidno, kako se po dveh urah mirnega protesta v podporo avtohtonim prebivalcem vmeša policija. Na neki točki eden izmed policistov reče Woodleyjevi, da se tu ne moreta pogovoriti, da pa jo bo aretiral zaradi postopanja po tujem zemljišču.

"Ampak imam eno vprašanje: Zakaj sem jaz aretirana in nihče drug tu? Je to zato, ker sem slavna? Ker me ljudje poznajo?" je vprašala policista. Ob tem je v ozadju slišati njegovega kolega, ki ji pribije: "Zato, ker ste zašli na tuje zemljišče." Na kar ona odgovori: "Kot tudi več sto drugih ljudi. Vsi smo prišli sem dol." In še: "Aretirali ste me, ker imam 40.000 ljudi, ki zdajle gledajo to."

24-letna zvezdnica filmov Krive so zvezde in Snowden, ki je celotno zadevo prenašala v živo, nato v kamero še reče: "Odhajali smo do našega avtomobila, ki so ga že obkrožili in me čakali z ogromnimi pištolami in orjaškim tovornjakom za njimi, samo zato, da bi me lahko aretirali. Ameriški mediji, upam, da gledate to." Igralkin posnetek si je ogledalo že več kot 3 milijone ljudi.

Boj staroselcev
Predstavnik šerifovega urada okrožja Morton je pozneje povedal, da je bila Woodleyjeva ena izmed 27 ljudi, ki so jih na protestu aretirali. Protesta, ki se je začel ob 7. uri zjutraj in končal ob 12.30, se je udeležilo med 125 in 150 ljudi.

Zvezni sodnik je v nedeljo zavrnil prošnjo sjujskega plemena Standing Rock (Stoječa skala) po trajni prepovedi, s katero bi ustavili gradnjo načrtovanega naftovoda, ki naj bi potekal čez zemljišče plemena in za njih sveta starodavna pokopališča. Naftovodu sicer nasprotuje več kot 200 staroselskih skupin, ki opozarjajo na nevarnosti za vodne vire. Predvidena trasa naftovoda namreč prečka številne vodotoke.

Po 1.882 kilometrov dolgem in 3,7 milijarde dolarjev dragem naftovodu bi steklo po 470.000 sodčkov surove nafte dnevno, aktivisti pa so prepričani, da bi to ogrozilo vodne vire plemena. Več kot pol naftovoda je že zgrajenega.