"Mati je bila zgrožena, zdela sem se ji gnusna." Foto: EPA

Igralka je opisala, da je bila mati tako zgrožena nad njeno spolno usmerjenostjo, da jo je prisilila v nekaj takega. "Že takrat sem se popolnoma dobro zavedala, da obljube ne bom držala," je za Independent dejala Margolyes.

Margolyes, ki je v filmih igrala simpatično profesorico botanike, je s svojo partnerico že 50 let. Dejala je, da je bil družinski pogovor o njeni spolni usmerjenosti najtežja izkušnja na potovanju do mirnega življenja, saj je bila takratna družba do homoseksualnosti izredno zaprta.

Neverjetna zaprtost družbe
"Istospolno usmerjene so moji starši zaničevali in osmešili - mati in oče enostavno nista imela modernega pogleda na to, da imajo ljudje pravico biti to, kar so," je dodala 74-letna igralka.

"Staršem za istospolno usmerjenost do 27. leta starosti sploh nisem povedala. Mati je bila zgrožena, zdela sem se ji gnusna. Čeprav sem jo prosila, da ne pove očetu, je skrivnost vseeno izdala tudi njemu, saj sta drug z drugim delila vse."

"Takoj zatem sta me v domači dnevni sobi prisilila v prisego na Bibliji na neverjetno formalen način." Ker ima igralka svoje starše neizmerno rada, se je vdala prisegi, čeprav je vedela, da laže. Dodala je, da je bil očetov odziv zelo presenetljiv, saj je bil zdravnik in je bil izredno odprt. A vseeno ni bil zmožen tolerirati istospolno usmerjene hčerke.

"Zanimivo pa je," je dodala, "da sem sama homoseksualnost sprejela s takšnim veseljem in srečo, kot sem sprejela vse preostalo v življenju."