V svoji več kot 30-letni karieri je Alan Rickman dobil nagrado bafta, zlati globus, emmyja in nagrado igralskega ceha (SAG). Foto: Reuters
V svoji več kot 30-letni karieri je Alan Rickman dobil nagrado bafta, zlati globus, emmyja in nagrado igralskega ceha (SAG). Foto: Reuters
Alan Rickman
Spontani izraz žalovanja na Twitterju, ki ga bodo prepoznali ljubitelji filmov o Harryju Potterju. Foto: Twitter
Igralska zasedba na premieri zadnjega filma iz sage, Harry Potter in svetinje smrti, 2. del. Foto: Reuters

Številni ljubitelji knjižne in filmske sage, v kateri je imel Rickman ključno vlogo, so se umrlemu igralcu na Twitterju poklonili z "dvigom čarovniške paličice", kar je aluzija na ganljiv prizor v Harryju Potterju in polkrvnem princu, v katerem se učenci Bradavičarke na ta način poslovijo od umrlega profesorja Dumbledora.


Svoje spoštovanje Rickmanu seveda izkazujejo tudi številne znane osebnosti, med drugim Daniel Radcliffe in J. K. Rowling, ki sta si z njim delila svet Harryja Potterja.

"Alan Rickman je brez dvoma eden največjih igralcev, s katerim bom kdaj delal," je Radcliffe, filmski Harry Potter, zapisal na svoj profil v Google Plus. "Obenem je eden najzvestejših ljudi in največja podpora, kar sem jih imel v filmski industriji. Opogumljal me je tako na snemanju kot v letih po Potterju. Precej prepričan sem, da je prišel pogledat vse predstave v Londonu in New Yorku, v katerih sem nastopal. Tega mu ne bi bilo treba početi. Poznam tudi ljudi, ki so z njim prijateljevali veliko dlje kot jaz in vsak izmed njih vam bo povedal: 'Če pokličeš Alana, je vseeno, kje na svetu je in kako zaposlen je, oglasil se ti bo še v istem dnevu.'"

Radcliffe je napisal še: "Ljudje si ustvarijo predstave o igralcih na podlagi vlog, v katerih so jih videli. Zato bo koga morda presenetilo, da je bil v nasprotju s strogimi (ali celo strašljivimi) liki, ki jih je igral, Alan izjemno prijazen, radodaren, skromen in duhovit. In nekatere reči so bile seveda še toliko bolj duhovite, ko si jih slišal v njegovem poglobljenem basu."

"Kot igralec je bil eden izmed prvih odraslih pri Potterju, ki so me obravnavali kot vrstnika, in ne kot otroka. Delo z njim v tistem obdobju je bilo zame neverjetno pomembno in njegove nauke bom nosil s seboj do konca svojega poklicnega življenja. Filmske kulise in gledališki odri so veliko bornejši zaradi izgube tega izjemnega moža in igralca."

J. K. Rowling je bila v svojem poklonu manj gostobesedna, a nič manj presunjena: "Ni besed, s katerimi bi izrazila, kako presunjena in obupana sem ob novici o smrti Alana Rickmana. Bil je krasen igralec in čudovit človek."

"Zelo sem žalostna ob novici o Alanu," je na Facebooku zapisala Emma Watson, filmska Hermiona. "Srečo sem imela, da sem delala in preživljala čas s tako posebnim človekom in igralcem. Pogrešala bom najine pogovore. RIP Alan. Radi te imamo."

Emma Thompson se je svojemu soigralcu iz Harryja Potterja in romantične komedije Pravzaprav ljubezen spomnila v ganljivem nekrologu za revijo Newsweek, v katerem ga opiše kot "neprekosljivega zaveznika" ter "redko in edinstveno človeško bitje". "Česar se v tem bolečem trenutku slovesa najbolj spominjam, so njegov humor, inteligenca, modrost in prijaznost. Njegova sposobnost, da te je pokosil s pogledom ali povzdignil z eno samo besedo. Brezkompromisnost, zaradi katere je bil vrhunski umetnik, njegova neopisljivo cinično duhovitost, to, da je nekatere stvari - vključno z mano - videl tako jasno, in to, da mi ni nikoli prihranil tega, kar vidi. Od njega sem se naučila veliko."

Eddie Izzard in Piers Morgan sta v svojih poklonih umrlemu igralcu poudarila, da je Velika Britanija v istem tednu izgubila dva velika umetnika. David Bowie, ki je umrl v ponedeljek, je bil prav tako star 69 let - in prav tako je umrl za rakom. "Dva velika talenta, ena obupno grozna bolezen," je tvitnil Morgan.