Jared Leto je bil za upodobitev trans ženske Rayon v filmu Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club) leta 2014 nagrajen z oskarjem za najboljšo stransko moško vlogo. Foto: Reuters
Jared Leto je bil za upodobitev trans ženske Rayon v filmu Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club) leta 2014 nagrajen z oskarjem za najboljšo stransko moško vlogo. Foto: Reuters

Jared Leto v težko pričakovanem filmu Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049) igra antagonista z imenom Niander Wallace. Ker je njegov lik slep, se je Leto odločil, da bo na snemanju nosil kontaktne leče, skozi katere se ne vidi. Posebne leče naj bi Leto nosil celoten delovni dan, tudi ko ni stal pred kamero. Med ustvarjanjem filma tako nikoli ni videl, kako sta v svojih vlogah videti njegova soigralca Ryan Gosling in Harrison Ford.

Leto je priznal, da razume, zakaj se ljudem njegove metode zdijo zanimive in nenavadne, vendar je ob tem opozoril, da se veliko zgodb vzame iz konteksta. V mislih je imel predvsem govorice, ki so o njem krožile, ko se je pripravljal na vlogo Jokerja, ki ga je upodobil v filmu Odred odpisanih (Suicide Squad). Takrat se je kot Joker obnašal ves čas snemanja. Soigralki Margot Robbie naj bi po pošti poslal podgano, Willu Smithu naboje za pištolo, celotna igralska zasedba pa naj bi od Leta oziroma Jokerja prejela tudi rabljene kondome.

"O tem ne bi smel govoriti, ker tega ne počnem, da bi se o tem govorilo – to počnem zase," je zvezdnik povedal v intervjuju za ameriško revijo People. "Moj odziv na komentarje je – delal bom, kot želim delati, vi pa delajte, kot želite vi," je sporočil javnosti.

45-letni igralec, ki ima kot pevec skupine Thirty Seconds to Mars tudi bogato pevsko kariero, se tako med pripravami na snemanje nadaljevanja kultnega filma Iztrebljevalec ni pustil motiti. Še preden si je nataknil leče in se prelevil v slepega Nianderja, je pomoč poiskal pri posebnem učitelju. "Veliko časa sem preživel z mladim Chrisom iz Los Angelesa, ki je še kot majhen otrok izgubil vid. Bil je moj učitelj in tudi Nianderjeve oči smo ustvarili na osnovi Chrisovih," je povedal.

Čim manj igranja
Leto je torej še enkrat poskrbel, da je na filmskem platnu videti kar se da pristno. Na vprašanje, kaj ga vodi k temu, da v pripravah na vloge vedno naredi korak dlje, je ponudil preprosto razlago: "Če bi bil boljši igralec, mi tega morda ne bi bilo treba početi! Le pretvarjal bi se in igral," je izjavil v smehu. "Vedno skušam igrati kar najmanj, zato si želim vse narediti kar se da realno," je še dodal.

Film Iztrebljevalec 2049 so premierno predvajali 3. oktobra v Los Angelesu, ta konec tedna pa si ga že lahko ogledate tudi v slovenskih kinematografih.