Rooney Mara 'v civilu' na premieri Dekleta z zmajskim tatujem v New Yorku (levo) in Roones Mara v vlogi Lisbeth Salander (desno). Foto: EPA
Rooney Mara 'v civilu' na premieri Dekleta z zmajskim tatujem v New Yorku (levo) in Roones Mara v vlogi Lisbeth Salander (desno). Foto: EPA
Rooney na Švedskem v družbi režiserja Davida Fincherja. Foto: EPA
Rooney na premieri Nočne more na Ulici brestov aprila lani. Foto: EPA

Najprej so ugibali, ali bo to katera od mladih igralk iz "prve lige", na primer Scarlett Johansson, potem se je šušljalo o Natalie Portman, nekateri so namigovali, da bi utegnila biti za vlogo izbrana popolna novinka. Na koncu je Fincher izbral "nekaj vmes": Rooney Maro, ki je v njegovem Socialnem omrežju upodobila dekle Marka Zuckerberga.

Od pridne študentke do "prepirsane" hekerke
26-letna igralka je za Reuters povedala, da je bil Fincher z njenim delom v "filmu o Facebooku" zadovoljen, a si prav zato ni mislil, da je primerna za vlogo hekerke s temačno preteklostjo. V Socialnem omrežju je namreč igrala pridno študentko, doslej pa še ni imela glavne vloge v kakem velikem filmu. Odraščala je v veliki in premožni družini, kar je nekaj popolnoma drugega od temačnega in osamljenega življenja Salandrove, junakinje knjižne trilogije Milenium pokojnega Stiega Larssona, ki jo je v odmevnih švedskih filmih igrala Noomi Rapace.

A na koncu je Fincher za vlogo izbral prav njo, saj se je pred kamerami popolnoma zlila s tem likom. Poznavalci so mnenja, da je Mara, ki se je morala za vlogo tudi fizično preobraziti, saj Lisbeth nosi več pirsingov, tatujev in ima "odštekano" pričesko, ustvarila prelomno vlogo, dobila je že prvo nominacijo za zlati globus.

A sama ji noče nalepiti oznake "prelomnica", saj pravi, da gre bolj za stopnjevanje, da je pač iz vloge v vlogo rasla. Je pa gotovo to njena najbolj vidna in tudi najzahtevnejša vloga doslej, saj se je morala naučiti voziti motor in rolkati, postrigla si je lase in si jih pobarvala na črno, pobelili so ji obrvi in ji preluknjali več delov telesa. Hkrati je bila vloga čustveno naporna, eden najtežjih prizorov je gotovo tisti, v katerem Lisbeth posili nadzornik pogojne kazni.

A se je izplačalo, saj ima zdaj Rooney več ponudb velikih studijskih projektov: naslednje leto bo na primer z Ryanom Goslingom in Christianom Balom snemala Lawless pod taktirko Terrencea Malicka.

Potomka "krojačev" usode ameriškega nogometa
Njena hollywoodska kariera je nekaj povsem drugega od športnega sveta, s katerim je prežeta njena družina. Njena pradeda Art Rooney in Tim Mara sta ustanovila moštvi ameriškega nogometa Pittsburgh Steelers in New York Giants, tako njen stric kot oče delata pri Giantsih.

Mara pravi, da je danes športno družinsko ozadje ne zaznamuje več, svoje prvo ime Patricia je zamenjala za srednje, Rooney. Priznava pa, da ima zanimivo družinsko ozadje, saj je odrasla med ljudmi, ki so imeli radi svoje delo in so trdo delali, zato ima disciplino v sebi.

Bo še dvakrat upodobila Lisbeth?
Se pa bolj kot nogometnih tekem iz otroštva spominja gledaliških predstav in starih filmov. V Los Angeles se je preselila po tem, ko je tam že živela in delala njena starejša sestra Kate Mara (127 ur). Najprej so prišle manjše vloge v tv-serijah, potem pa neodvisni filmi, predelava Nočne more na Ulici brestov ... in Socialno omrežje. Že 25 dni po tem, ko je Fincher dokončal ta film, sta z Maro letela na snemanje Dekleta z zmajskim tatujem na Švedsko.

Pravi, da se je iz tega filma veliko naučila. Že samo snemanje je bilo daljše kot katero koli, pri katerem je sodelovala prej, tudi od soigralcev in režiserja je dobila veliko. Čeprav še ni določeno, ali bodo ameriški producenti posneli še druga dva dela iz trilogije, je Rooneyjeva v mislih že pri stvari in se novih izzivov zelo veseli.

Ameriška različica filma Dekle z zmajskim tatujem, v katerem moško glavno vlogo igra Daniel Craig, v slovenske kinematografe prihaja 29. decembra.