"Priznal sem svoj zločin in zaslužim si kazen. To pa ne pomeni, da si zaslužim tudi odpuščanje - tega upam, da si bom prislužil s svojimi dejanji v prihodnje," je skesano povedal Jaycee. Foto: Reuters
Jackie Chan
Jackie Chan je povedal, da je bil ob sinovi aretaciji zgrožen in jezen. Foto: EPA

Poročali smo, da so policisti avgusta lani v stanovanju 32-letnega Jayceeja, ki je tudi sam igralec, našli nekaj več kot 100 gramov marihuane, test pa je pokazal, da je substanco užival tudi sam.

Na preizkusu je bil pozitiven tudi 23-letni tajvanski filmski zvezdnik Ko Čen Tung, bolj znan kot Kai Ko, ki je leta 2011 prejel najvišjo filmsko nagrado na Kitajskem, zato ju je policija aretirala.

Ostro nad mamila
Oblasti so se za aretacijo mladeničev odločile tudi zato, ker ima vedenje zvezdnikov velik vpliv na oboževalce, kitajski predsednik Ši Džinping pa je nekaj tednov predtem tudi napovedal, da se bodo oblasti še posebej posvetile boju proti mamilom.

In s tem ko so aretirale sina najslavnejšega kitajskega igralca, so oblasti jasno sporočile, da mamil ne bodo dopuščale. Do sredine novembra so tako zaradi mamil aretirali 10.000 ljudi, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto prej.

Upa, da si bo prislužil tudi odpuščanje
Jaycee je tako zdaj v Pekingu stopil pred sodnika in priznal, da je "drugim omogočal uživanje mamil". "Priznal sem svoj zločin in zaslužim si kazen. To pa ne pomeni, da si zaslužim tudi odpuščanje - tega upam, da si bom prislužil s svojimi dejanji v prihodnje," je skesano povedal mladenič.

Tožilec je sicer pohvalil njegovo sodelovanje s policijo, obenem pa ga opomnil, naj se "vrne na pravo pot" in si "ustvari zdravo podobo v očeh javnosti". Sodišče mu je poleg zaporne kazni prisodilo tudi plačilo 2000 juanov oziroma nekaj manj kot 300 evrov denarne kazni.

Osramočeni oče Jackie
Slavni oče obsojenca pa je že ob sinovi aretaciji povedal, da je osramočen zaradi njegovega vedenja. "Kot Jayceejev oče se počutim osramočen. Moje srce je zlomljeno. Upam, da je to učna ura za najstnike in da se bodo izogibali mamilom," je dejal Jackie Chan.

"Upam, da bo v prihodnosti postal ambasador za boj proti uživanju nedovoljenih substanc in bo delil svoje izkušnje z mladimi," je dodal.