Civilni obred je minil brez očetove prisotnosti. Foto: EPA
Civilni obred je minil brez očetove prisotnosti. Foto: EPA
Par živi med Nemčijo in Londonom. Foto: EPA
Princ Ernst-August starejši s soprogo, monaško princeso Carolino, in hčerko Alexandro. Foto: EPA

Civilni obred je v manjšem krogu potekal dopoldne, večji, slavnostni cerkveni, ki ga bodo prenašale tudi TV-postaje, pa bo v soboto na Saškem. Slavje bo skupaj trajalo kar deset dni, povabljeni pa so številni aristokrati in člani evropskih kraljevih družin.

Veselo razpoloženje je malo pokvaril ženinov oče, princ Ernst-August V., ki je na čelu nemške kraljeve dinastije Hanoverjev. Ta je v ponedeljek naznanil uradno nasprotovanje poroki na podlagi preprostega razloga: želi si nazaj svoje gradove in družinsko lastnino, ki je bila med letoma 2004 in 2006 pravno prepisana na njegovega sina, navaja revija People.

Skoki čez plot in fizični obračuni
33-letni investicijski bankir s sedežem v Londonu in njegova na Češkem odrasla spremljevalka sta skupaj še osem let, zaročila pa sta se na družinskem dopustu v Grčiji lansko poletje. Nevesta, ki oblikuje seksapilne, tesno oprijete ženske kombinezone iz lameja, je za poroko izbrala precej bolj tradicionalno, razkošno belo obleko Sandre Mansour, o kateri so se nemški mediji v zadnjih dneh precej razpisali.

Princ Ernst starejši, ki je še vedno poročen s princeso Carolino, kljub njegovim skokom čez plot in temu, da živita praktično ločeno, je za nemški časnik Handelsblatt povedal, da poroki nasprotuje, saj bi rad ohranil družinske posesti, še posebej zemljo na Spodnjem Saškem.
"Odločitev zame ni bila lahka, saj zadeva mojega sina. A sem prisiljen ohraniti interese Hiše Hanover in dobrine, vključno s kulturno, ki je že stoletja v naši lasti," je povedal kontroverzni aristokrat, ki se je pred leti znašel na sodišču zaradi fizičnega napada.

Poroki nasprotoval tudi starejši Ernst-August
63-letni plemič, sicer bratranec britanske kraljice Elizabete II., je prek svojih odvetnikov sina pozval, naj mu vrne lastnino, ki je bila nanj prepisana pred desetletjem, ko je sam urejal svoje davčne zadeve. V tistem času so premoženje Ernst-Augusta ocenjevali na 220 milijonov evrov. "Še naprej upam, da bo moj sin nazadnje le pomislil na interese naše družine in popustil. Pripravljen sem na razpravo in spravo."

Zanimivo je, da se nasprotovanje poroki zdi že skoraj družinska tradicija Hanovržanov. Tudi Ernst-Augustov oče, Ernst-August IV., je nasprotoval sinovi poroki z njegovo prvo ženo Chantal, Švicarko neplemiškega rodu.

Očetovo nasprotovanje poroki sicer naj ne bi zmotilo praznovanj ta konec tedna. Med svati pričakujejo tudi ženinovo polsestro, 16-letno princeso Alexandro Hanovrsko, hčerko princese Caroline.