Princ Charles je svoje posestvo že leta 1986 spremenil v ekološko kmetijo. Foto: EPA
Princ Charles je svoje posestvo že leta 1986 spremenil v ekološko kmetijo. Foto: EPA

Že leta 1986 je britanski prestolonaslednik eno izmed svojih posesti Highgrove v Gloucestershiru na jugozahodu Anglije spremenil v ekološko kmetijo, pred osmimi leti pa v bližini odprl še trgovino The Veg Shed, kjer so hrano, pridelano na ekološki način (in s "podpisom" bodočega britanskega kralja), tudi prodajali.

A pred kratkim so (tisti redki) kupci svežega sadja in zelenjave s prinčeve kmetije obstali pred zaprtimi vrati trgovine. Charlesova tiskovna predstavnica je Reutersu potrdila, da so trgovino zaprli, ker ni prinašala dobička oz. je končala v minusu.

Okoliške prebivalce odločitev sicer ni preveč presenetila, saj je bila hrana v "zelenjavni koči" bistveno dražja od tiste, ki jo ponujajo krajevne trgovine - pa še lepše oblike je, se pridušajo. Že v preteklosti so se namreč jezili, da sta sadje in zelenjava s Charlesove kmetije zares čudnih oblik - predvsem pa neokusna, zaradi česar so ju že pred leti nehali prodajati v britanski trgovski verigi Sainsbury's.

Tiskovna predstavnica Clarence Housa, uradne rezidence britanskega prestolonaslednika, je ob tem sicer še dodala, da povsem ljubitelji "kraljevskega"korenčka in druge zelenjave le ne bodo prikrajšani - še vedno lahko svoje najljubše sadje ali zelenjavo naročijo prek spleta.