Princ Charles že dolgo prisega na organsko pridelano hrano. Foto: Reuters
Princ Charles že dolgo prisega na organsko pridelano hrano. Foto: Reuters
Princ Charles
Charles si na obiskih v tujini ogleduje tudi kmetije, kjer hrano pridelujejo tako kot on - do okolja in ljudi prijazno. Foto: EPA

Princa Charlesa je namreč "odpustila" britanska trgovska veriga Sainsbury's, ki ne želi več prodajati korenja, organsko pridelanega na prinčevem posestvu Highgrove v Gloucestershiru. Pri Sainsbury'su so pojasnili, zakaj prekinjajo sodelovanje s Charlesom, znanim borcem za čisto okolje in čim bolj naravno pridelano hrano. Vzrok naj bi bila slaba kakovost korenja, ki ne dosega več standardov trgovske verige - prinčevo korenje, ki ima imenitno ime Duchy Carrots, je kar tri ali štiri mesece v skladišču, preden ga spakirajo in dostavijo trgovinam. Kakovost korenja naj bi bila tako slaba, da veliko te oranžne zelenjave, ki zraste na Charlesovih njivah, preprosto pomečejo stran.

"Slabega korenja ne bo kupoval nihče!"
Tiskovna predstavnica princa Charlesa je za britanske medije povedala, da so za "nekoliko slabšo kakovost korenja krive težave, povezane s pakiranjem, distribucijo in skladiščenjem". Sainsbury's pa zatrjuje: "Naš prvi cilj so sveži in kakovostni pridelki, saj jih v nasprotnem primeru naše stranke ne bodo kupovale."

Princ ni edina "žrtev"
Poleg Charlesa, čigar korenje so v trgovinah prodajali samo nekaj mesecev, se je pri Sainsbury'su na seznamu za odstrel znašel še organski kmetovalec Patric Holden, ki je korenje dostavljal več kot 20 let. Besni Holden trdi, da je prehranska industrija obsedena z uniformirano in na videz popolno zelenjavo, ne zanimajo pa je okusni in naravni pridelki. Trgovski verigi Sainsbury's očita tudi, da njegovo korenje, ki zraste v Walesu, najprej peljejo več sto kilometrov daleč, kjer zelenjavo skrtačijo in operejo, nato pa jo odpeljejo spet v Wales, kjer "olepotičeno" korenje prodajajo kot "domače pridelano korenje, ki prihaja naravnost z njive".