M.I.A. - katere kratice izvirajo iz besede Missing in Action (po naše: pogrešana v akciji) - je
M.I.A. - katere kratice izvirajo iz besede Missing in Action (po naše: pogrešana v akciji) - je "otrok ukradenih sanj" šrilanških Tamilcev, katerih mirno življenje je za vedno spremenila državljanska vojna, ki je vihrala četrt stoletja. Vojna je postavila na nasprotne bregove Singalce in Tamilce. Foto: EPA
M.I.A.
V družbi Madonne in Nicky Minaj je umetnica pred dvema letoma prišla do širše prepoznavnosti. Foto: EPA
M.I.A.
"Moje rojstvo ni nič, če pomislim, da morajo ženske v Šrilanki rojevati v koncentracijskih taboriščih," je nekoč izjavila za New York Times. Foto: EPA

Spor med NFL-om in britansko raperko, pevko, slikarko in otrokom upornih tamilskih separatistov Mathangi Arulpragasam - znane kot M.I.A. - se je začel 5. februarja 2012, ko je 167 milijonov gledalcev po svetu po televizijskih sprejemnikih spremljalo 46. izvedbo finala Super Bowla med ekipama New York Giants in New England Patriots.

Med zloglasnim 15-minutnim odmorom je bila prva zvezda kraljica popa Madonna. M.I.A. pa se je pojavila ob njej in hiphoperki Nicki Minaj pri skladbi Give Me All Your Luvin'. Med prepevanjem besedila je ob besedi sh*t pomolila pred kamero svoj sredinec, medtem ko je izustila besede: "I don't give a sh*t".

Večina ljudi danes je najverjetneje že pozabila na incident ali pa se z njim niso pretirano obremenjevali. Toda na NFL-u po poročanju Hollywood Reporterja tega niso pozabili. Zadnjih 18 mesecev so se odgovorni namreč prizadevali, da bi se pevka javno opravičila in plačala kazen 1,5 milijona ameriških dolarjev.

Prejšnji teden so pravni zastopniki lige NFL dokazali njeno kršitev pogodbe in zdaj zahtevajo izdelavo izvedenskega mnenja pred sojenjem za škodo, ki jo je s svojim nastopom povzročila umetnica.

Večje krivice kot sredinec?
Pevkin odvetnik Howard King je ob tem za Hollywood Reporter dejal, da je njegova stranka pripravljena na javno vojno z NFL-lom. "Pripravljena je javno izdati pojasnilo, v katerem bo spregovorila, kako smešno je, da NFL posveča toliko pozornost temu incidentu, ignirira pa genocid, ki se dogaja v njeni domovini in še nekaterih drugih državah - skratka teme, o katerih pogosto govori." King je ob tem priznal, da je M.I.A. upala na rešitev spora zunaj sodišča. Toda zdaj se je odločila, da prekine svoj molk in se z njimi spusti v boj.

Razvpita umetnica
Seks, nasilje, droge, zatiranje, prezir, bes - vse to vpeto v elemente hiphopa, elektronike, plesne glasbe in alternative. 38-letna M.I.A. je svojo kariero začela leta 2000 kot vizualna umetnica, ustvarjalka filmov in oblikovalka v zahodnem predelu Londona, kjer je dve leti pozneje začela svojo pevsko pot in se prebila na prizorišče s singloma Sunshowers in Galang. Zasidrala pa se je s kontroverznim Born Free, ki je bil nekaj časa celo prepovedan na portalu YouTube. Med drugim pa je s skladbo Paper Planes dopolnila seznam skladb v filmski uspešnici Revni milijonar.