Macklemore je znan po izboru svojih nenavadnih oblačil. Foto: EPA
Macklemore je znan po izboru svojih nenavadnih oblačil. Foto: EPA
Macklemore in Ryan Lewis
Na letošnji podelitvi grammyjev je skupaj s producentom Ryanom Lewisom odnesel domov tudi gramofonček za najboljši album. Foto: EPA

Nezadovoljstvo med obiskovalci koncerta je sprožila njegova črna lasulja in dolga brada, medtem ko je izvajal svojo največjo uspešnico Thrift Shop. Njegovi oboževalci so se takoj odzvali in ga na družbenih omrežjih ozmerjali od rasista do hinavca. Obtožili so ga, da se je neposrečeno poigral s stereotipno podobo Judov prav v skladbi, ki govori o skopuštvu.

Raper se je za svoje dejanje že opravičil. Na svoji spletni strani je zapisal, da je kose svoje preobleke izbral po naključju, saj se je želel zamaskirati v javnosti, da bi se lahko brezbrižno sprehajal med obiskovalci. Zagotovil je, da v nobenem pogledu ni želel delovati kot karikatura Juda.

"Spoštujem vse kulture in ljudi," je zapisal raper in nadaljeval: "Nikoli se ne bi namenoma norčeval iz oblačil, ki definirajo druge ljudi. Rad imam ljudi in izvirnost in ... Zgodi se, da imam včasih rad nenavadna oblačila."

Kljub temu se ni popolnoma izognil kritikam, še več, napisal je, da jih razume. "Razumem, kako bi lahko preobleka - znotraj konteksta stereotipizacije - predstavljala judovsko karikaturo. Toda lahko vam zagotovim, da to ni bil moj namen. In v tistem trenutku nisem tako videl svojih oblačil. Žalosti me, da je ta zgodba prešla v sfero negativnosti," je še zapisal Macklemore.

Oškodovana podoba borca za male ljudi?
Raper, ki je letos prejel dva grammyja, je svojo podobo v javnosti gradil na strpnosti in enakopravnosti. Zavzemal se je za družbene spremembe, med drugim tudi za poroke med istospolno usmerjenimi partnerji. Med svojim nastopom na podelitvi grammyjev se je v dvorani poročilo 34 istospolno in heteroseksualno usmerjenih parov.

Macklemore sicer pogosto govori o svoji predanosti bogu in duhovnosti, toda do zdaj se še ni opredelil do vere. Prav tako pa mu podobo vzornega državljana kvarijo informacije, ki prihajajo iz njegove preteklosti. Tako je recimo leta 2009 na Twitterju zapisal: "911 ... Bush je zrušil stolpa."