Madonna je v svoje nastope na koncertni turneji MDNA vnesla številne izzivalne elemente. Foto: EPA
Madonna je v svoje nastope na koncertni turneji MDNA vnesla številne izzivalne elemente. Foto: EPA
Madonna
Njen vnovičen nastop v Parizu je sledil po uporabi razvpitega videoposnetka na njenem pariškem nastopu 14. julija. Foto: EPA
Madonna
Madonna je že vso kariero znana kot umetnica, ki z izzivanjem buri domišljijo in javnost. Foto: EPA

"Srčna zahvala Franciji", ki jo je Madonna izrazila na začetku svojega četrtkovega intimnega koncerta v klubu Olympia, ni doživela enakih čustev odobravanja in veselja na drugi strani odra. "Že mnogo let gojim prav posebno simpatijo do Francije," je na začetku dejala pevka po poročanju tiskovne agencije Reuters in dodala: "Lahko bi naštevala vse do Napoleona, ker tudi sama sebe vidim kot revolucionarko."

Kraljici popa se je v Parizu zgodil podoben scenarij kot v Londonu, ko je na stotine razočaranih oboževalcev zapustilo koncert. 53-letnica je po poročanju tiskovne agencije Reuters na oder kluba stopila ob 22.15, čez petinštirideset minut pa je koncert že sklenila.

Med nastopom se je poklonila številnim francoskim umetnikom, med drugim igralcu Alainu Delonu in pevki Edit Piaf. Pod sojem rdečih luči pa je zapela tudi vsem znano Je t'aime moi non plus, ki jo je Serge Gainsbourg spisal v poznih 60. letih prejšnjega stoletja. Ob tem je svojega plesalca zvezala ob stol in se pretvarjala, da ga ustreli v usta.

V prestolnici Francije se je ustavila, "da bi počastila ljubezen do francoskih umetnikov, kina ter se poklonila francoski dolgi zgodovini navdihovanja umetnikov, avtorjev, slikarjev, poetov in manjšin iz drugih držav skozi leta".
Linč tudi na YouTubu
Toda četrtkov koncert, ki so ga neposredno prenašali tudi prek YouTuba, je sprožil cel val negodovanja. Do petkovega jutra so organizatorji na YouTubu že izključili komentarje. 10.000 'všečkom' pod videom pa je na nasprotni strani stalo 12.000 izrazov nezadovoljstva. Pevkina predstavnica za stike z javnostjo Liz Rosenberg je ob tem pojasnila, da tudi drugi Madonnini občasni nastopi v klubih nikoli niso trajali več kot 45 minut.

Naknadna najava koncerta
Koncert so na program turneje MDNA dodali šele prejšnjo nedeljo. A s prodanimi 2.700 vstopnicami so popolnoma napolnili koncertno dvorano Olimpija. Najava njenega nastopa je sicer sledila po tem, ko so ji v francoski skrajno desni stranki Nacionalna fronta zagrozili s tožbo (pozneje so jo tudi sprožili) zaradi videoposnetka, ki ga je uporabila 14. julija na koncertu v Parizu. Ta je namreč prikazoval predsednico stranke Marine Le Pen s kljukastim križem na čelu. "Slišala sem, da je določena Marine Le Pen jezna name," je po poročanju francoskega časopisa Le Parisien dejala Madonna občinstvu in dodala: "Moj namen ni bil, da si pridobivam sovražnike."

"Smo pred pragom zelo strašljivega časa. Ljudje se bojijo. In kaj se zgodi, ko se bojijo? Spodijo te. Rečejo, da si ti razlog. Da si ti težava. Da si ti krivec," je še pridigala pevka občinstvu v klubu.

Nezadovoljstvo obiskovalcev njenega koncerta v klubu Olympia si lahko ogledate spodaj.