Bil je na dveh misijah v Afganistanu, nazadnje pa je delal z avstralskimi oboroženimi silami. Foto: Reuters
Bil je na dveh misijah v Afganistanu, nazadnje pa je delal z avstralskimi oboroženimi silami. Foto: Reuters
Princ Harry
Harry je kot pomočnik pilota vojaškega helikopterja apache užival v svojem delu. Foto: Reuters

Odločitev je, kot so marca sporočili iz Kensingtonske palače, Harry sprejel zelo težko, dodali pa so, da je princ "izredno srečen", ker je doživel takšno izkušnjo. "Harry je veliko dosegel v 10 letih vojskovanja," je princa za dolgotrajno zavezanost državi pohvalil general sir Nicholas Carter.

Vojaško službo princa Harryja je še najbolj zaznamovalo njegovo preživljanje časa v Afganistanu. Po vrnitvi januarja 2013 je princ delil svoje izkušnje, dvignil pa je kar nekaj prahu s svojimi izjavami.

Captain Wales, kot je bilo njegovo bojno ime, je na vprašanje, ali je ubil kakšnega sovražnika, dejal: "Da, številni so bili ... Naša eskadrilja je zelo dejavna, vsi veliko streljamo. Streljamo takrat, ko je treba, in vzamemo življenje zato, da rešimo življenje. Če kakšni slabi ljudje želijo škoditi našim fantom, jih moramo izključiti iz igre." Na misijah je pomagal zavezniškim vojakom v boju proti talibanom in nudil spremstvo britanskim helikopterjem chinook in ameriškim black hawk, ko so ranjene odpeljali z bojišča. V pogovoru pa je zatrdil, da ubijanje ni bilo njegov motiv, da se je odločil postati pilot helikopterja. "Glavni vzrok je bil, da sem se lahko vrnil v Afganistan in dobro opravil svojo nalogo." Harry je bil namreč del britanske vojske v Afganistanu že leta 2009, a takrat je bil tarča številnih zbadljivk med soborci, zato mu tista izkušnja ni ostala v lepem spominu.

Borec za zaščito živali
Princ Harry ne zapušča "vojaškega osebja" popolnoma, še vedno bo nosil uniformo in skušal na različne načine sodelovati v različnih dobrodelnih akcijah - že to jesen bo kot prostovoljec pomagal okrevati ranjenim vojakom.

Več časa pa bo zdaj posvetil zaščiti naravnega okolja in živali, ko se je njegov urnik "umiril", so še sporočili iz Kensingtonske palače. Tri mesece bo tako preživel v Namibiji, Južni Afriki, Tanzaniji in Bocvani, kjer se bo s čuvaji in veterinarji boril proti divjim lovcem na slone in nosoroge ter drugih ogroženih živalskih vrst.