Tri ekipe so se od 1. decembra borile, katera bo prva prišla do južnega tečaja, zdaj pa je tekmovanje prekinjeno in bodo cilj poskušali doseči skupaj. Foto: EPA
Tri ekipe so se od 1. decembra borile, katera bo prva prišla do južnega tečaja, zdaj pa je tekmovanje prekinjeno in bodo cilj poskušali doseči skupaj. Foto: EPA
Princ Harry na južnem tečaju
Člani odprave se bodo še naprej prebijali skozi prostranstva Antarktike, pot pa jim bodo močno oteževale temperature do okoli minus 35 stopinj Celzija, oster veter, ki doseže hitrost okoli 80 kilometrov na uro, ter 70-kilogramske sani, ki jih vlečejo s seboj. Foto: EPA

Tri ekipe ranjenih vojnih veteranov iz ZDA, Commonwealtha, ki predstavlja Kanado in Avstralijo, ter Velike Britanije, v kateri sodeluje tudi rdečelasi princ, so se 1. decembra podale na pustolovščino, katere cilj je bil kar najhitreje osvojiti južni tečaj, a se je vodstvo odprave zaradi "težkih razmer, ki so dodobra načele sicer zelo odločne veterane", odločilo tekmo prekiniti.

Vendar za ranjene vojake in princa Harryja to ni konec poti - vse ekipe bodo zdaj namreč skupaj poskušale premagati še zadnjih 112 kilometrov poti in naslednji petek ali soboto osvojiti najjužnejšo točko sveta, so sporočili organizatorji.

Čakalo jih je več kot 330 km poti
Člani odprave se bodo tako še naprej prebijali skozi prostranstva Antarktike, pot pa jim bodo močno oteževale temperature do okoli minus 35 stopinj Celzija, oster veter, ki doseže hitrost okoli 80 kilometrov na uro, ter 70-kilogramske sani, ki jih vlečejo s seboj.

Britanski princ se je sicer na surove pogoje pripravljal na prav poseben način - poročali smo, da je septembra kar 20 ur skupaj s štirimi člani svoje ekipe preživel v komori, kjer vladajo temperature do minus 55 stopinj Celzija. Harry je takrat v posebnih razmerah, ki so simulirale pogoje odprave, preizkusil posebna oblačila, ki jih nosi na odpravi.

Princ Harry je pokrovitelj organizacije
Pohod na južni tečaj je organizirala dobrodelna organizacija Walking with the Wounded, ki podpira ranjene vojake, princ Harry pa je njen pokrovitelj. Vsi člani odprave, ki potujejo s princem, so bili ranjeni v vojni v Afganistanu.

"Naš cilj je omogočiti našim najpogumnejšim vojakom in vojakinjam, da še naprej počnejo tisto, v čemer so najboljši - soočiti se z izzivom in navdihniti druge, da storijo enako," je 28-letni princ povedal spomladi na tiskovni konferenci v Londonu. "Ti ljudje so za svobodo žrtvovali vse. Njihova odločitev, da se bodo spopadli s pohodom čez južni tečaj, pa le še poudarja njihove največje odlike - duševno in telesno moč ter nezlomljiv duh," je dodal.

Prinčevo ekipo sicer sestavljajo še 34-letni Škot Duncan Slater, ki je leta 2009 zaradi eksplozije v Afganistanu ostal brez obeh nog, 34-letna Kate Philp iz Worcestershira in 31-letni Guy Disney iz Oxforda, ki sta brez noge ostala v raketnem napadu, in 36-letni Ibrar Ali, ki ga je roke stala obcestna bomba.