Zasedba, zbrana okrog bratov Roberta in Ronalda Bella, se ponaša z 2560. zvezdo na slavnem ameriškem bulvarju. Foto: Reuters
Zasedba, zbrana okrog bratov Roberta in Ronalda Bella, se ponaša z 2560. zvezdo na slavnem ameriškem bulvarju. Foto: Reuters

Preboj je kolektivu uspel v 70. letih prejšnjega stoletja. S svojimi plesnimi uspešnicami, kot so Get Down On It, Joanna, Ladies Night in Celebration, so osvajali vrhove glasbenih lestvic in spodbudili k plesu domala ves svet.

Prodali so več kot 70 milijonov albumov, osvojili dva grammyja in sedem ameriških glasbenih nagrad, s čimer so se uvrstili med najuspešnejše skupine.

Njihovo glasbo je uporabila tudi hollywoodska filmska industrija kot podlago za filme Rocky in Vročica sobotne noči. Režiser Quentin Tarantino si je uspešnico Jungle Boogie izposodil pri filmu Pulp Fiction.

Skupina nastala leta 1964
Odkritje zvezde je pospremil bučen aplavz, dodaten razlog za praznovanje je bil 65. rojstni dan Roberta "Kool" Bella, ki je ob tem spomnil, da se je sedem najstnikov pred 50 leti združilo, da bi skupaj ustvarjali glasbo, predvsem džez, funk in soul.

Skupina Kool & The Gang je nastala leta 1964. Njihova prva zvočna podoba je bila najbližje čistemu džezu, nato so se navdušili nad R & B-jem in funkom, kmalu so jih premamili tudi klasični diskoritmi, pristali pa so pri zmesi popa in R & B-ja.