Med žrtvami danske afere z zlorabo osebnih podatkov je tudi danski princ Joachim. Na fotografiji z drugo ženo Marie ter njunima otrokoma Henrikom in Atheno. Joachima ima sicer iz prvega zakona še dva sinova Nikolaia in Felixa. Foto: EPA
Med žrtvami danske afere z zlorabo osebnih podatkov je tudi danski princ Joachim. Na fotografiji z drugo ženo Marie ter njunima otrokoma Henrikom in Atheno. Joachima ima sicer iz prvega zakona še dva sinova Nikolaia in Felixa. Foto: EPA

Nekdanji sodelavec družbe International Business Machines, ki jo je za obdelovanje podatkov o plačevanju s kreditnimi karticami najel Nets, naj bi med letoma 2008 in 2012 danskemu tabloidu Se & Hor posredoval številne zaupne podatke o plačilih s kreditnimi karticami, na podlagi katerih so nato v reviji objavili informacije o zasebnem življenju znanih Dancev - med žrtvami so celo nekdanji premier Lars Lokke Rasmussen, člani danske kraljeve družine in znani igralec Mads Mikkelsen.

Vodja preiskave Bent Isager-Nielsen je pojasnil, da so pri postopkih sodelovali v obeh omenjenih družbah in pri tabloidu Se & Hor, kjer so med drugim leta 2008 na podlagi podatkov o plačilu letalskih vozovnic s kreditno kartico ugotovili, da bosta danski princ Joachim in njegova druga žena Marie na skrivne medene tedne odpotovala v Kanado, kamor so jima nato tudi sledili.

Časnik si umiva roke
"Naj bo jasno: kar se je dogajalo, je v vseh pogledih popolnoma nezakonito. Je pa tudi neetično, nemoralno in neodgovorno,
" je v uvodniku današnje izdaje časnika zapisal zdajšnji odgovorni urednik Niels Pinborg, ki Se & Hor vodi od novembra. Kdo pri časniku je kupoval podatke, še ni popolnoma jasno. Znano je le to, da je sedem zaposlenih moralo na prisilni dopust, ki bo trajal, dokler preiskava ne bo sklenjena.

Zloraba bi sicer lahko bila še širša, saj je samo lani Nets obdelal za šest milijard transakcij. Tudi vodja danske podružnice Netsa Susanne Bronnum priznava, da se pred zlorabami 100-odstotno ni mogoče zavarovati: "Ne moremo se popolnoma zavarovati pred ljudmi, ki zlorabljajo svoj položaj in kršijo zakone."

Zavrnila je namigovanja o preohlapnih varnostnih standardih in pojasnila, da morajo imeti nekateri uslužbenci dostop do zasebnih podatkov strank, ker jim lahko le tako pomagajo ob morebitnih težavah. Bronnumova je ob tem obljubila, da bodo varnost še poostrili.

Tabloidi so vedno hodili po robu, ampak ...
Neimenovanemu moškemu, ki bo na sojenje čakal na prostosti, zaradi posredovanja podatkov mediju grozi do šest let zapora, je za Reuters pojasnil danski strokovnjak za medijsko pravo Oluf Jorgensen in dodal: "Tabloidni mediji so vedno hodili po robu in pogosto kršili pravico do zasebnosti. A vseeno je razlika med fotografiranjem princese, ko se sonči, in tem."

Danski mediji sicer že vlečejo vzporednice med škandalom, ki je pokopal britanski News of the World, in tabloidom Se & Hor.