Jude Law je za družinsko veleizdajo izvedel na sodišču. Foto: Reuters
Jude Law je za družinsko veleizdajo izvedel na sodišču. Foto: Reuters
Sienna Miller, Jude Law
Sienna Miller in Jude Law sta se razšla, ko se je razvedelo za njeno razmerje z Danielom Craigom in za njegovo z varuško. Med letoma 2009 in 2011 sta poskusila še enkrat, a se tudi drugič razšla. Foto: Reuters
Jude Law, Sadie Frost
Jude Law je priznal, da je tudi zaradi medijskega pritiska razpadel njegov zakon s Sadie Frost. Foto: EPA

Na sojenju dvema nekdanjima urednikoma zdaj že ukinjenega tabloida News of the World, Andyju Coulsonu in Rebekah Brooks, so za pričo poklicali slavnega igralca, ki so mu novinarji časnika vdirali v telefonski predal in poslušali zasebna sporočila, o vsebini pa nato poročali v tabloidu.

A pravzaprav nezahtevno pričanje se je za igralca sprevrglo v nočno moro. Ko je besedo dobil odvetnik obtoženih Timothy Langdale, ki poskuša dokazati, da so imeli novinarji številne druge vire informacij, in ne (zgolj?) prisluškovanja, je igralca začel spraševati o razmerju, ki ga je imela njegova nekdanja partnerica Sienna Miller z britanskim igralcem Danielom Craigom.

Vsi so izvedeli, zakaj je poklical Craiga
Vprašal ga je, ali je septembra 2005, ko je izvedel, da ga je Millerjeva varala, Craiga, s katerim sta bila (do takrat) prijatelja, res poklical in mu "svetoval", naj o razmerju pove svoji (tedanji) zaročenki Satsuki Mitchell. Law je potrdil, da je bila to res tema pogovora, in priznal, da zvezdniku Jamesa Bonda ni puščal nobenih sporočil na telefonski tajnici, ki bi jim novinarji tabloida lahko prisluškovali. Na naslednje vprašanje, ali ve, da so se nekateri njegovi bližnji pogovarjali z novinarji časnika News of the World, je Law odgovoril: "Ne, nisem vedel, da je nekdo v moji bližini govoril z novinarji, čeprav sem sumil, da je tako, saj so bili novinarji vedno dobro obveščeni o tem, kaj se dogaja v mojem življenju, in o ljudeh okoli mene."

Dodal je, da je leta 2011 izvedel, da je eden njegovih ožjih družinskih članov govoril z novinarji tabloida News of the World. Na odvetnikovo podvprašanje, ali je igralec vedel, da je ta sorodnik za informacije dobil plačilo, je odgovoril nikalno. "Obzirni" odvetnik mu je nato s pojasnilom, da ne želi javno razkrivati imen, podal listek z imeni Lawovega predstavnika za odnose z javnostmi, več uslužbencev in "izdajalskega" sorodnika, ki so dalj časa prodajali informacije o njegovi zasebnosti novinarju Ravu Singhu.

Za izdajo izvedel na sodišču
Nato ga je vprašal, ali je vedel, da je bil sorodnik v rednih stikih z novinarjem Singhom. Law je odvrnil: "Pred kratkim sem izvedel, da je med novinarjem in to osebo ter še nekaterimi drugimi, ki so bili v tistem času v moji bližini, potekala neke vrste komunikacija. A nisem vedel, da je bil vmešan tudi denar." Odvetnik ga je nato vprašal še, kdaj je izvedel, da je ta sorodnik prodajal informacije o njegovi zasebnosti medijem, Law pa je s strtim glasom odgovoril: "Danes."

Law je, kot je znano, ena najbolj znanih žrtev večletne prakse Murdochovega tabloida. Bil je tudi eden prvih, za katere se je izvedelo, da so jim novinarji prisluškovali. Na sodišču je priznal še, da se mu je neverjetno dobra obveščenost novinarjev zdela nenavadna, a na kaj takšnega ni nikoli niti posumil: "Ko so se novinarji znašli točno na tistem kraju, ki sem ga skrivoma izbral, sem se začel zavedati, da je nekaj takšnega (prisluškovanje, op. p.) edini način, da so to izvedeli."

News of the World je članek z mastnim naslovom "Sienna vara Juda" objavil 9. oktobra 2005, v njem pa je bilo omenjeno tudi, da je Jude takoj poklical Craiga in od njega zahteval pojasnilo, "kako je lahko storil nekaj takšnega svojemu prijatelju". Nekaj mesecev prej je Law javno priznal, da je Millerjevo prevaral z varuško svojih otrok (ki jih ima s Sadie Frost), in se za svoja dejanja dekletu opravičil. Par je nato še nekaj mesecev poskušal rešiti zvezo, a sta leta 2006 sklenila, da je bolje, da se razideta. Ostala sta dobra prijatelja, ob božiču leta 2009 pa sta zvezo obnovila, a sta se leta 2011 dokončno razšla.

Nezdrava obsedenost medijev
Med sojenjem Coulsonu, Brooksovi in še petim obtoženim (vsi krivdo zanikajo), ki poteka že od oktobra, je na dan prišla tudi informacija, da je NOTW najel tudi zasebnega detektiva, ki je Lawu sledil na vsakem koraku, in o njem zbral "srhljivo in zelo nezdravo količino zasebnih podatkov". Zvezdnik je pojasnil še, da se je medijsko zanimanje zanj drastično povečalo po letu 2001, ko je bil za stransko vlogo v Nadarjenem g. Ripleyju nominiran za oskarja, zaradi česar je razpadel tudi njegov zakon s Sadie Frost.