Serija Dosjeji X je bila ena največjih Foxovih uspešnic, David Duchovny in Gillian Anderson pa sta se z njeno pomočjo zavihtela med TV-zvezdnike. Foto: Fox
Serija Dosjeji X je bila ena največjih Foxovih uspešnic, David Duchovny in Gillian Anderson pa sta se z njeno pomočjo zavihtela med TV-zvezdnike. Foto: Fox
Andersonova in Duchovny leta 2013, na 20. obletnici serije Dosjeji X. Foto: AP
Beg iz zapora se je po štirih sezonah zaključil leta 2009. Foto: Fox

Kot sta povedala izvršna direktorja Foxa Dana Walden in Gary Newman, se pogovarjata z ustvarjalcem serije Chrisom Carterjem o obuditvi paranormalnih primerov, ki sta jih preiskovala FBI-jeva agenta Dana Scully (Gillian Anderson) in Fox Mulder (David Duchovny), ob tem pa upata, da bi se oba igralca vrnila tudi v novi izdaji serije.

"Res je, da smo se pogovarjali o Dosjejih X. Imamo veliko upanja, da bomo serijo na neki točki lahko ponovno vrnili na male zaslone," je povedal Newman, ki je z Waldenovo do lani vodil mrežo 20th Century Fox Television.

"Z Garyjem sva delala na 20th Century Fox Television celoten čas snemanja Dosjejev X in sva ohranila dobre odnose s Chrisom, Davidom in Gillian. Izgleda obetavno, a je težko. Oba igralca sta zelo zaposlena, veliko se jima dogaja, tudi Chris je zelo zaposlen, zato je za zdaj največji problem najti čas," je dodala Waldenova.

Pri Amazonu so sicer pred kratkim zavrnili Carterjevo novo postapokaliptično serijo, naslovljeno The After, zato bi bil 58-letni scenarist načeloma lahko bolj odprt za vrnitev v preteklost, piše Entertainment Weekly. Bolj problematično je, da je 54-letni Duchovny, ki je sicer ravno lani posnel zadnjo epizodo Kaliforniciranja, pravkar začel snemati NBC-jevo serijo Aquarius o policistu pod krinko, na sledi za Charlesom Mansonom, 46-letna Andersonova pa igra v serijah Hannibal in Lov (The Fall). Oba igralca bi morala najprej sprostiti svoje pogodbene obveznosti z rivalskimi mrežami, preden bi lahko presedlala na Fox.

Igralca sta se sicer v lika Scullyjeve in Mulderja nazadnje vživela leta 2008 za film Dosjeji X: Hočem verjeti, kar je bil po Dosjejih X (1998) še drugi film, izpeljan iz serije.

24 brez Jacka Bauerja?
Sicer pa pri Foxu očitno res bolj stavijo na stare adute, saj resno premišljujejo o obuditvi še dveh že končanih serijah - Begu iz zapora (Prison Break) in 24. "V medijih se ugiba o Begu iz zapora, kar je bilo, iskreno povedano, za nas rahlo presenečenje. Pa čeprav smo v teh letih studiu večkrat jasno dali vedeti, da bi Beg iz zapora obudili v hipu. Gre za verjetno popolno tovrstno serijo. Če bi bili naši stari partnerji iz te serije zainteresirani, bi bilo odlično," je povedal Newman.

Glavna zvezdnika serije, ki jo je 20th Century Fox TV vrtel med letoma 2005 in 2009, Dominic Purcell in Wentworth Miller, trenutno igrata v CW-jevi seriji The Flash.

Tudi serijo 24 si pri Foxu zelo želijo nazaj - a najverjetneje v novi izdaji ne bi bilo Jacka Bauerja, ki ga je devet sezon (2002-2010) igral Kiefer Sutherland. "Nič si ne želimo bolj kot še eno 24. To je naša nenehna prednostna naloga," je zatrdil Newman, Waldenova pa je dejala, da producenti serije dopuščajo možnost nove izdaje serije brez Jacka Bauerja. "Govorili smo z njim. Obstaja velika verjetnost, da ga v novi izdaji ne bo, ampak nismo še prepričani. Nismo še tako daleč, vem pa, da podpira naša prizadevanja za nadaljevanje serije. Pri tem ne govorimo, da bi nadaljevali serijo brez njega, ampak zgolj o eni sezoni brez njega."

Čeprav je ameriška televizijska scena izjemno bogata in (za razliko od filmske industrije) polna izvirnih serij, pa je očitno, da v zadnjem času Hollywood preveva nek nostalgični val - oktobra sta namreč David Lynch in TV-hiša Showtime sporočila, da se po 25 letih leta 2016 vrača kultna serija Twin Peaks.