Kot je povedal eden izmed scenaristov Frank Spotnitz, sta si Chrisom Carterjem vzela čas in si pazljivo in čustveno ogledala Mulderja in Scully in to, kje naj bi bila na tej točki svojih življenj. Foto: Kolosej
Kot je povedal eden izmed scenaristov Frank Spotnitz, sta si Chrisom Carterjem vzela čas in si pazljivo in čustveno ogledala Mulderja in Scully in to, kje naj bi bila na tej točki svojih življenj. Foto: Kolosej
Dosjeji X: Hočem verjeti
Ustvarjalci filma so ves čas snemanja skrbno skrivali podrobnosti o novem nadaljevanju, zato so imeli kopije celotnega scenarija le režiser in producenti. Vodje določenih oddelkov so lahko scenarij prebrali v zaprti sobi pod videonadzorom, nato pa scenarij vrnili v trezor. Zanimivo je tudi to, da so vsi, ki so scenarij prebrali, morali podpisati klavzulo o zaupnosti. Foto: Kolosej
David Duchovny
David Duchovny se je spet podal v svet Foxa Mulderja, ki ga agenti posmehljivo imenujejo Spooky. Foto: EPA

Film Dosjeji X: Hočem verjeti, ki je ta teden doživel svetovno premiero v Hollywoodu, je prišel tudi na redni spored slovenskih kinematografov. Le nekaj besed je bil režiser Chris Carter pripravljen razkriti pred samim prihodom filma. Tistim, ki serije niso spremljali najbolj zagreto, se ni treba bati, da ne bodo mogli slediti zgodbi, saj ta, v primerjavi s prvim filmom iz leta 1998, stoji čisto zase. "Tudi če nadaljevanke ne bi bilo, bi ta zgodba vseeno našla pot do filmskega platna," je pojasnil režiser. Seveda pa bo ob tem niso pozabili niti na tiste, ki so prigodam Mudlerja in Scullyjeve sledili z večjo zavzetostjo.

Zgodbo sta scenarista, Carterju je na pomoč priskočil še Frank Spotnitz, postavila v "resnični čas". Če je torej minilo šest let, odkar sta se glavna lika spopadla z zadnjim primerom v seriji, sta torej danes šest let starejša in po Carterjevih besedah "šest let modrejša«, njun odnos pa se je precej razvil.

Kot je po hollywoodski premieri povedal Davida Duchovny, ki se je znova prelevil v radovednega agenta Foxa Mulderja, je prav odnos med njim in Scullyjevo (v vlogi te lahko znova spremljamo Gillian Anderson) režiserja najbolj zanimal. 47-letni glavni igralec še pojasnjuje, da njun odnos še naprej ostaja seksualno napet. Carter pa je to "napetost" opisal z besedami, da ju je vedno čarobno opazovati, saj se zdi, kot da bi se čas zanju ustavil. "Med njima je čutiti pristno toplino in vsi smo imeli svoje težave, ampak smo kot družina. Lahko bi rekli, disfunkcionalna družina," je še dodal režiser.

Redka intelektualna romanca
Prav ta kemija med glavnima likoma, Mulderjem, ki zagreto verjame, da je tam nekje še nekaj več, od tega, kar se zdi na prvi pogled, in skeptično Scullyjevo, je po mnenju Carterja ključnega pomena, da je bila nadaljevanka toliko let tako uspešna. "Zame so bili Dosjeji X vedno ljubezenska zgodba – intelektualna romanca, ki je zelo redka in obrzdana. Je intimna, a ne telesna. To je velik del kemije. In vse od začetka nadaljevanke sta bila David in Gillian zaslužna za naš uspeh. Brez njiju nadaljevanka ne bi vžgala."

Tako trditev vsekakor potrjuje skupina oboževalcev, ki sliši na ime Shippers (skovanka iz besede relationship), ki se posvečajo predvsem "preučevanju" njunega odnosa. "Gre za staromodno romanco, kjer se telesna intimnost doseže s pogledi ali z držanjem za roke ali s poljubi na čelo. Mulder in Scully sta si usojena, pa vendar se vedno najde kakšna ovira, ki ogroža njun odnos. Ta film o tej oviri pove kar precej, " je romanco opisal Duchovny.

Z Amando Peet in Xzibitom
In kakšen primer tokrat čaka agenta? Raziskujeta nenavadne ugrabitve, ki so povezane s skrivnostnim duhovnikom, ki pravi, da lahko z božjo pomočjo najde in pomaga žrtvam. Ob že znani Foxovi zagnanosti in Danini skeptičnosti prinesejo nekaj svežine novi liki, kot sta agenta Dakote Whitney (igra jo Amanda Peet) in agent FBI-ja Mosley Drummy, (Alvin "Xzibit" Joiner). V temačnega in kompleksnega Josepha Crissmana pa se je prelevil Billy Connolly.

David Duchovny, Gillian Anderson in Chris Carter pravijo, da so pripravljeni posneti tudi tretji del, vendar pa bodo najprej počakali na uspeh filma Hočem verjeti.
Maja Kač