Sofia Vergara in Nick Loeb sta bila par štiri leta, razšla sta se leta 2014. Foto: Reuters
Sofia Vergara in Nick Loeb sta bila par štiri leta, razšla sta se leta 2014. Foto: Reuters

v imenu njunih zamrznjenih zarodkov vložil tožbo, češ da igralka ne želi, da se rodita.

Čeprav sta se Vergara in Nick Loeb po štirih letih zveze razšla že pred več kot dvema letoma in je ona zdaj poročena z Joejem Manganiellom, to za poslovneža in dediča finančnega imperija še ne pomeni tudi konca njune zgodbe.

Loeb je namreč v imenu dveh zamrznjenih zarodkov, ki ju je poimenoval Emma in Isabella, vložil tožbo proti Vergari, ker si ta očitno ne namerava dati vstaviti zarodkov in ju donositi, kar bo pomenilo, da se deklici ne bosta nikoli rodili. In ker se ne bosta nikoli rodili, bosta, trdi Loeb v tožbi, prikrajšani za dediščino - danes 41-letni multimilijarder in dve leti starejša igralka sta namreč že pred postopkom zunajtelesne oploditve ustanovila poseben sklad za otroka, katerega skrbnik je James Carbonnet.

Obenem Loeb zahteva, da mu Vergara preda vse pravice do zarodkov, da bo lahko poskrbel, da se rodita in tako postaneta upravičeni do svoje dediščine.

V Louisiani zarodek pravna oseba
Tožbo je milijarder vložil v ameriški zvezni državi Louisiana, ki velja za izjemno konservativno in državo z izjemno visokim deležem zagovornikov pravice do življenja, a tudi tam menda nima veliko možnosti za zmago, piše New York Post, ki je tudi prvi objavil novico o bizarni tožbi. Tudi v Louisiani, kjer je zarodek sicer obravnavan kot pravna oseba, dokler ni vstavljen v maternico, namreč spoštujejo odločitev vrhovnega sodišča, ki je že pred leti odločilo, da zarodek dobi status živega bitja šele, ko je sposobno preživeti samo od sebe, tabloid navaja mnenje pravnikov.

Zgodba se sicer vleče že od sredine leta 2015, ko je Loeb vložil zahtevo po polnem skrbništvu nad zarodkoma, a jo je sodišče zavrnilo. Čeprav je tožbo vložil pod psevdonimom, so mediji kmalu izbrskali, za koga gre, in se na dolgo in široko razpisali o upravičenosti takšnih zahtev, pa tudi o nedodelani zakonodaji na tem področju.

Kdo ima več pravic do zamrznjenega zarodka?
Dedič finančnega imperija (njegova družina je med drugim ustanovila znano borznoposredniško hišo Loeb, Rhoades & Co., obenem pa je tudi dedič družine Lehman, ki stoji za slovito propadlo družbo Lehman Brothers) se je zato zapletel v javno debato o vprašanju, kdo ima več pravic do zarodka: mama ali oče. Avgusta 2015 je tako v New York Timesu objavil kolumno o svojem sporu z Vergaro, opozoril na pravne luknje na tem področju, svojo nekdanjo pa med drugim obtožil, da želi zarodka "pustiti v zamrzovalniku do konca časa", kar bo enako, "kot če bi ju ubila".

Vergara se je na provokacijo odzvala zgolj prek odvetnika Freda Silberberga, ki je takrat dejal, da igralka živi svoje življenje naprej in da "je popolnoma zadovoljna, tudi če bosta zarodka zamrznjena za vedno, saj nima nobene želje, da bi imela otroke s svojim nekdanjim, kar bi moralo biti popolnoma razumljivo glede na okoliščine".